Μαρία Ανδρικοπούλου – Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη το βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου με τίτλο “Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας”

Τον Ιανουάριο του 1828 η Αίγινα υποδέχεται, με ενθουσιασμό και ελπίδα, τον πρώτο Κυβερνήτη της ελληνικής πολιτείας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο «πρώτος Ελλήνων Έλλην», ο κομιστής παρηγοριάς παρέμεινε στο νησί δύο περίπου χρόνια, σχεδιάζοντας άοκνα το μέλλον του Έθνους. Η αγάπη του για την πατρίδα έφερε καρπούς και η δυστυχία του λαού βρήκε στο πρόσωπό του καταφυγή.

Ταξιδεύουμε μαζί με τον Κυβερνήτη στον χρόνο και τον συντροφεύουμε στον μοναχικό του δρόμο, καθώς ακούμε τη δική του φωνή: «Η γη είναι καμένη από τα φουσάτα του Ιμπραήμ, τα χωράφια παραμελημένα, αφού οι δουλευτές τους είχαν πάρει τα όπλα, και ο λαός εξαθλιωμένος από τις κακουχίες και την πείνα. Μα αυτό είναι δουλειά μου να το αλλάξω, να πατάξω τη σιτοδεία, να κάνω τον χέρσο τόπο γόνιμο…»

«Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας» της Μαρίας Ανδρικοπούλου είναι το τέταρτο βιβλίο στη σειρά Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότα των εκδόσεων Καλέντη. Βασισμένο στην επιστολογραφία του, φιλοξενεί τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, «με τη δική του φωνή και με τον τρόπο που πέρασε στην ιστορική μας μνήμη, δοσμένος ολόψυχα στην σκοπό του», σημειώνει η Βασιλική Τζόκα, η οποία διευθύνει τη σειρά.

«Ο φραγκοφορεμένος Κερκυραίος, η ασκητική, ανεπιτήδευτη μορφή, σε ένα γραφείο στο αρχοντικό του Βούλγαρη στην Αίγινα, βλέπει από το παράθυρο τα πρώτα γεώμηλα να φυτρώνουν και δίνει μάχες με τον λόγο του, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λόγος και πράξη ταυτίζονται στο πρόσωπό του, γεγονός που ομολογούν οι φλογεροί υποστηρικτές του αλλά και οι σφοδροί πολέμιοί του».

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην άφιξη του Κυβερνήτη και την παραμονή του στην Αίγινα, όπου είχε μεταφέρει την καθέδρα του κράτους. Η συγγραφέας επέλεξε την αφήγηση με τη μορφή ημερολογιακών σημειώσεων για να δώσει φωνή στις σκέψεις του Καποδίστρια. Η μοναχική αλλά επιβλητική φιγούρα του, που αποτυπώνεται με την ιδιαίτερη ματιά του Φίλιππου Φωτιάδη, γίνεται πιο οικεία, καθώς οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από τον εμπνευστή τους. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου μάς παρακινεί να ακολουθήσουμε «τα χνάρια του», κάνοντας ένα μικρό οδοιπορικό στις πόλεις στις οποίες έζησε και άφησε το ίχνος του ανεξίτηλο στον χρόνο.

Μαρία Ανδρικοπούλου

Η Μαρία Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της επικεντρώνονται στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και στις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων (ΕΚΠΑ).

Φίλιππος Φωτιάδης

Ο Φίλιππος Φωτιάδης είναι αρχιτέκτονας, ιδρυτικό μέλος του δημιουργικού γραφείου we design με έδρα την Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες στις ΗΠΑ, στο Rhode Island School of Design και στο Harvard Graduate School of Design. Παράλληλα με την αρχιτεκτονική ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Αθήνα και έχει εικονογραφήσει για το θέατρο, για βιτρίνες καταστημάτων, καθώς και παιδικά βιβλία.

Το βιβλίο Μπαμπά, μπορούμε να πάρουμε σκύλο αντί για μυρμήγκι; με κείμενο και εικονογράφηση δική του, έχει αναγραφεί στον κατάλογο των White Ravens 2020. Έχει βραβευτεί για την εικονογράφηση του βιβλίου Ένα κίτρινο φύλλο του Μ. Μουλάκη από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (2018), έχει συμπεριληφθεί στον Τιμητικό Κατάλογο του ΙΒΒΥ (Honor List 2020) και έχει αποσπάσει έπαινο από την Global Illustration Award Committee για την εικονογράφηση του καταλόγου Bit Players.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ