Με αφορμή τον εορτασμό των 92 χρόνων από τη γέννηση της Μαρία Κάλλας, η πρόεδρος του Σωματείου «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας», κυρία Λιάνα Σκουρλή, και το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν σε μουσική βραδιά την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.30 μ.μ. στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Μετά το τέλος του μουσικού μέρους θα ακολουθήσει κοκτέιλ στο Cafe Merlin του Ιδρύματος.
Τα έσοδα από τη συμμετοχή των παρευρισκομένων θα διατεθούν για την αποπεράτωση του Μουσείου «Μαρία Κάλλας» επί της οδού Μητροπόλεως 44, ένα σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό πλεονέκτημα για την Αθήνα και την Ελλάδα, όπου εκτός από νέος φάρος πολιτισμού θα συμβάλλει στη μουσική παιδεία και εκπαίδευση. Για την Κάλλας και το Μουσείο θα μιλήσουν οι: Κική Μορφονιού, Φώτης Παπαθανασίου και Νίκος Μεγγρέλης.
Δήμητρα Τσιάπου, σοπράνο
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μαριλένα Στριφτόμπολα σοπράνο
Φωτεινή Αθανασάκη μεσόφωνος
Μάιρα Μηλολιδάκη σοπράνο
Σπύρος Σουλαδάκης πιάνο
Τίτος Γουβέλης, πιάνο
Πρόγραμμα
Α’ ΜΕΡΟΣ: ΟΜΙΛΙΕΣ
Β’ ΜΕΡΟΣ:
“Mi chiamano Mimi” – La Bohème – G. Puccini
Σοπράνο: Δήμητρα Τσιάπου
“O mio babbino caro”- Gianni Schicchi – G. Puccini
Σοπράνο: Μαριλένα Στριφτόμπολα
“Mon coeur s’ouvre a ta voix” – Samson et Dalila – C. Saint-Saëns
Μέτζο σοπράνο: Φωτεινή Αθανασάκη
“É strano!…sempre libera” – La traviata – G. Verdi
Σοπράνο: Μαριλένα Στριφτόμπολα
“Voi lo sapete” – Cavalleria Rusticana – P. Mascagni
Μέτζο σοπράνο: Φωτεινή Αθανασάκη
“Flower Duet” – Lakmé – L. Delibes
“Duetto Buffo Di Due Gatti” – G. Rossini
Σοπράνο, Μαριλένα Στριφτόμπολα
Μέτζο σοπράνο, Φωτεινή Αθανασάκη
Πιάνο, Σπύρος Σουλαδάκης
Γ’ ΜΕΡΟΣ:
“Una voce poco fa” από τον “Κουρέα της Σεβίλλης” – G. Rossini
“Adieu, notre petite table” από τη “Μανόν” – J. Massenet
“Regnava nel silenzio… Quando rapito in estasi” από την “Lucia di Lamermmor” – G. Donizetti
Σοπράνο, Μάιρα Μηλολιδάκη
Πιάνο, Τίτος Γουβέλης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΚΙΚΗ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τραγούδι και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ΄ όπου πήρε δίπλωμα Μονωδίας-Μελοδράματος, με Α΄ βραβείο και Α΄ Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως. Προσελήφθη στην Εθνική Λυρική Σκηνή ως χορωδός και μετά από ένα χρόνο έγινε Σολίστ.
Το 1960 και 1961 τραγούδησε με τη Μαρία Κάλλας στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις όπερες Νόρμα και Μήδεια αντίστοιχα. Το 1961 έφυγε στην Ιταλία (Μιλάνο)με κρατική υποτροφία (Ι.Κ.Υ.) για μεταπτυχιακές σπουδές και μελέτησε με τους Μαέστρους της Σκάλας του Μιλάνου:Tonini & Narducci. Ερμήνευσε τους μεγάλους ρόλους στις όπερες Trovatore, Aida, Ballo in Maschera, Favorita, Gioconda, Norma, Verther, Dido and Aeneas, Orfeo ed Euridice, Dame de Pique, Dan Quichotte σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης μαζί με παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές όπως Μαria Callas, Bergonzi, Capuccilli και διάσημους Αρχιμουσικούς όπως Tulio Serafin, Nicola Ressignio και Alberto Erede.
Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο «Μαρία Κάλλας» και με πολλές άλλες διακρίσεις για τη μουσική της προσφορά και το Δεκέμβριο του 2014 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά της στην τέχνη του Λυρικού τραγουδιού.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ
Ο Νίκος Μεγγρέλης γεννήθηκε το 1957 στη Γένοβα της Ιταλίας. Με εφόδια το πτυχίο της Στατιστικής ,τα Αγγλικά, τα Ιταλικά και φυσικά τα Ελληνικά, άρχισε τη δημοσιογραφική του πορεία πριν από 36 χρόνια στο ΒΗΜΑ και στη συνέχεια στα ΝΕΑ.
Η διαδρομή του είχε πολλές στάσεις σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ η πρώτη του τηλεοπτική εμπειρία ήταν το 1982 στο ντοκιμαντέρ του Β. Κεσσίσογλου «Όπερα αγάπη μου».
Έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του δουλειάς.
Ως δημιουργός ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια», απόσπασε πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις και προβλήθηκε σε περισσότερες από 20 χώρες.
Επί δύο χρόνια σχεδόν (2011-2013) διετέλεσε διευθυντής της ERT WORLD, ενώ από το Νοέμβριο 2014 είναι αντιπρόεδρος της “Τεχνόπολις” και project manager για τη λειτουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας.
Είναι συγγραφέας του βίβλίου «Σκέψεις σε 300 λέξεις»και έχει επιμεληθεί τον τόμο «Ενας ελληνικός αίώνας στο Κάιρο 1904-2004».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΙΑΠΟΥ
Η Δήμητρα Τσιάπου, σοπράνο, γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο Ωδείο Αθηνών, όπου φοίτησε με Υποτροφία και διακρίθηκε για την επιμέλεια, την πρόοδο και την απόδοσή της με Έπαινο. Συνεχίζει στη Σχολή Μονωδίας του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες με την σοπράνο Μάρθα Αράπη, στοχεύοντας στην απόκτηση Διπλώματος τον Ιούνιο του 2016. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών σε πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας, ενώ τον Μάρτιο του 2015 συμμετείχε ως μέλος της χορωδίας στην όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη “Ιούλιος Καίσαρας”, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λυρικού τραγουδιού με την Irina Gavrilovici (Saarlouis Masterclass for Voice, Γερμανία) και την σοπράνο Gabriele Lechner (International Summer Academy Opera Vienna, Αυστρία). Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, ενώ παρακολουθεί μαθήματα ιταλικών.
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διπλώματος μονωδίας με Άριστα, 1ο Βραβείο & Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης, πτυχίου Αρμονίας με βαθμό Άριστα και είναι τελειόφοιτη του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες, gala όπερας και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στη Γερμανία (Berlin, Wittenberg, Wörlitz, Bayreuth) τόσο ως σολίστ, όσο και ως μέλος φωνητικών συνόλων, σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών & θέατρα (θέατρο ΕΛΣ “Ολύμπια”, θέατρο “Απόλλων”, Μ.Μ.Α., Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Ιδρυμα Θεοχαράκη), ερμηνεύοντας οπερατικό αλλά και θρησκευτικό ρεπερτόριο όπως “Stabat Mater” του G. B. Pergolesi, άριες από ορατόρια των J.S. Bach, W.A. Mozart & J. Haydn. Εκτός από όπερα και ορατόριο, το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών όπως οπερέττα, σύγχρονη μουσική, μουσικοθεατρικά δρώμενα κ.α.
Τέλος, έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, συμμετέχοντας στην κωμική όπερα “Προσοχή! Ο πρίγκιπας λερώνει” καθώς και στην όπερα “Macbeth” (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).
ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μονωδία στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες από όπου και πήρε το Δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο τον Ιανουάριο του 2013.
Τον Ιούνιο του 2013 κέρδισε την Υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών και συνεχίζει τις σπουδές της στο Ωδείο Kodaly για Μεταπτυχιακό στη Μονωδία.
Τον Ιούλιο του 2015 ερμήνευσε τους ρόλους της Neris στη “Medea” του Cherubini και της Zia Principessa στη “Suor Angelica” του Puccini αντίστοιχα, στο Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο. Στο ίδιο φεστιβάλ έχει ερμηνεύσει το “Stabat Mater” του Pergolesi το 2012 με την ορχήστρα των Τιράνων υπό την διεύθυνση του Francis Bardot και αποσπάσματα από τις όπερες “Il Trovatore” και “Un Ballo In Maschera” το 2013 με την Padardzhik Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του Grigor Palikarov.
Τον Μάρτιο του 2014 ερμήνευσε το ρόλο της Mrs Herring στην όπερα του B. Britten “Albert Herring”, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Tο καλοκαίρι του 2013 έλαβε μέρος στο “Bayreuth Younger Kunstler Festival”.
Από το 2011 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΛΑΔΑΚΗΣ
Ο Σπύρος Σουλαδάκης (πιανίστας, καθηγητής μουσικής) δίνει πολυάριθμες συναυλίες πιάνου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διακριθεί επανειλημμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου των Paul Badura Skoda, Aleksandar Raichev κ.α. Είναι διπλωματούχος με πρώτο βραβείο και απόφοιτος του Royal College of Music του Λονδίνου.
Έχει μαθητεύσει κοντά στους John Blakely, Nigel Clayton, Μαρίνα Κουτούβαλη και Ίντα Μαργαρίτη. Κατέχει πτυχία Φούγκας, Αντίστιξης και Αρμονίας. Από το 2004 μέχρι και σήμερα διδάσκει πιάνο και θεωρητικά σε σχολεία και ωδεία της Αττικής.
ΜΑΪΡΑ ΜΗΛΟΛΙΔΑΚΗ
Απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση με σπουδές στο Μιλάνο και στη Ρώμη με τη Renata Scotto. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την ΕΛΣ, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, το Μ.Μ.Α., το Μ.Μ.Θ, την Ακαδημία της Αγ. Καικιλίας, τον Φλωρεντινό Μουσικό Μάιο, το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας σε ρόλους όπως Lucia (Lucia di Lammermoor), Magda (La Rondine), Βασίλισσα της Νύχτας (Ο Μαγικός Αυλός), Violetta (La Traviata), Γυναίκα στην Ανθρώπινη Φωνή του Poulenc, Rosina (Ο Κουρέας της Σεβίλλης), Micaëla (Carmen) κ.ά. Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, την Academica Αθηνών, τη Συμφωνική Tito Schipa, την Ορχήστρα I Pomeriggi Musicali, το ΕΣΣΜ, το Melos Brass, το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, κ.ά. Έχει δώσει ρεσιτάλ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Είναι μέλος της ομάδας μουσικού θεάτρου «Ραφή» και διδάκτωρ της γαλλικής γλώσσας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Διδάσκει στο ωδείο Ν. Μάντζαρος και στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College).
ΤΙΤΟΣ ΓΟΥΒΕΛΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τους Άρη Γαρουφαλή, Peter Katin, Fali Pavri και Dominique Merlet. Παράλληλα μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκωτίας, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Academica Αθηνών κ.ά. Δίνει τακτικά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία, Νότιο Κορέα, Νιγηρία και Κύπρο) συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Kyklos Ensemble κ.ά.). Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο N. Μάντζαρος. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Με τη Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί ΣυνΤΟΝισμοί» στο Beton 7 στην Αθήνα.