Μαρία Φλώρου: Το Μυστήριο του Φωταερίου αποκαλύπτεται στο Γκάζι!

Η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με αφορμή τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για παιδιά, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας προϊδεάζει για το Μυστήριο που θα ανακαλύψουν οι μικροί φίλοι του Μουσείου μέσα από ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις και δραστηριότητες.

Η Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, με αφορμή τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για παιδιά, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας προϊδεάζει για το Μυστήριο που θα ανακαλύψουν οι μικροί φίλοι του Μουσείου μέσα από ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις και δραστηριότητες!

CultureNow: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έχει ήδη ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες και οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές. Πείτε μας λίγα λόγια για τη λειτουργία και το σκοπό του, αλλά και τις μελλοντικές χρήσεις που έχετε σκεφτεί για το Μουσείο, όσον αφορά κυρίως την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Μαρία Φλώρου: Στους πρωταρχικούς σκοπούς κάθε μουσείου περιέχεται η προώθηση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας. Πόσο μάλλον στο ΒΜΦ,  που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της χώρας μας και καλύπτει μια εξίσου σημαντική πτυχή της νεότερης ιστορίας αυτής της πόλης, δηλαδή της εξέλιξης της σε σύγχρονη εκβιομηχανισμένη μεγαλούπολη του 19ου και του 20ου αιώνα. Η λειτουργία του μουσείου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς συνυπάρχει με τη λειτουργία της Τεχνόπολης ως χώρου πολιτισμού. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που κάνει το χώρο ακόμα πιο ελκυστικό και πολυμορφικό, δηλαδή το «πάντρεμα»  του παλαιού με το σύγχρονο.

C. N.: Μέχρι σήμερα στο Μουσείο έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκδηλώσεις και ξεναγήσεις. Τι συναντά ο επισκέπτης στην περιήγησή του στους χώρους του Μουσείου;

Μ. Φ.: Ο επισκέπτης δεν θα μπει σε ένα «βαρετό και στατικό» χώρο αλλά πέρα από τα μηχανήματα και τα αντικείμενα από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια διαδραστική διαδρομή που ελπίζουμε να του προσφέρει συγκινήσεις και να του αποκαλύψει πράγματα που παρουσιάζονται ενδιαφέροντα. Είναι μια διαδρομή που σχεδιάστηκε με βάση τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου και παρουσιάζει την ιστορία του χώρου του (από το 1857 ως το 1984) και την τεχνολογία του 19ου αιώνα.

C. N.: Από τις 20 Απριλίου ξεκινά ακόμη ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 7 ετών. Πείτε μας δύο λόγια για τη δημιουργία του προγράμματος. Με ποιους τρόπους οι μικροί φίλοι του μουσείου θα μάθουν και θα εξερευνήσουν την ιστορία του; Ποιο είναι τελικά το Μυστήριο του Φωταερίου;

Μ. Φ.: Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της εκπαιδευτικής του πολιτικής, εγκαινιάζει ένα ακόμη εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Μυστήριο του Φωταερίου». Είναι ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσκαλεί τα παιδιά να υποδυθούν τους μυστικούς πράκτορες που θα φέρουν εις πέρας μία μεγάλη αποστολή:  να ανακαλύψουν και να ενώσουν τα κομμάτια μιας κατασκευής-παζλ μέσα από δοκιμασίες, γρίφους, παιχνίδια ρόλων, παρατηρητικότητας, συνεργασίας και δημιουργικότητας ώστε να τεθεί σε λειτουργία το δικό τους μικρό εργοστάσιο. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Ευτυχία Λιβανίου (θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός) και την Εύη Ανδριανού (νηπιαγωγός, ηθοποιός, μουσικός).

C. N.:Τα παιδιά μέσα από τα προγράμματα του Μουσείου έρχονται σε επαφή όχι μόνο με την ιστορία, αλλά και με την έννοια της ενέργειας. Ποια πιστεύετε ότι είναι η ανταπόκριση των παιδιών απέναντι σε αυτό και πόσο αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα που έχει σήμερα η κάθε μορφή ενέργειας για τους ανθρώπους;

Μ. Φ.: Ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα τα παιδιά σήμερα κατακλύζονται από πληροφορίες που σχετίζονται με τις νέες ή ήπιες μορφές ενέργειας. Τα πάντα γυρίζουν γύρω από αυτές τις έννοιες, από το τι μπαταρίες χρησιμοποιούμε για τα παιχνίδια τους μέχρι το τι ενέργεια καταναλώνει ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο. Επομένως, όταν επισκέπτονται το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη χώρα,  αμέσως αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητά του και κάνουν τη σύνδεση με το παρόν και το μέλλον. Μάλιστα ένα τμήμα του μουσείου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στον τρόπο εξόρυξης, μεταφορά και κατανάλωσης.

C. N.: Το Μουσείο έχει δώσει βαρύτητα στις οργανωμένες ξεναγήσεις τόσο για μικρούς, όσο και για μεγάλους, αλλά και στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Πείτε μας λίγα λόγια για τους ανθρώπους που συντελούν σε αυτήν την προσπάθεια, για τους δημιουργούς των εκπαιδευτικών και τους ξεναγούς του Μουσείου.

Μ. Φ.: Οι ξεναγήσεις για μαθητές όλων των βαθμίδων διεξάγονται από το 2011 με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθημερινό πρόγραμμα του Μουσείου. Έχουμε ήδη δεχτεί πάνω από 13000 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης διάφοροι σύλλογοι ενηλίκων επιλέγουν να ξεναγηθούν στο χώρο του μουσείου και πραγματικά εντυπωσιάζονται. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν επίσης πολύ μεγάλη απήχηση αν και μικρότερο χρόνο ζωής από τις ξεναγήσεις,  αλλά είναι και αυτό ένα κομμάτι που θα θέλαμε να επεκτείνουμε σε άλλες ηλικιακές ομάδες (εκτός του δημοτικού). Θεωρώ πως η μεγάλη επιτυχία που υπάρχει σε αυτό τον τομέα του ΒΜΦ οφείλεται από τη μια μεριά στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την υλοποίηση του μουσείου και διεξήγαγαν την ιστορική έρευνα αλλά και τη μουσειολογική μελέτη. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι κάνουν καθημερινά ξεναγήσεις μεταφέροντας στο κοινό τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό τους. Από την άλλη η πολύτιμη βοήθεια και έμπνευση των μουσειοπαιδαγωγών συνέβαλλε στο να καταρτιστούν δύο αξιόλογα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας από 5 ως 12 ετών. Τέλος δεν θα ήθελα να παραλείψω τους εθελοντές μας, που σε καθημερινή βάση επίσης μας βοηθούν και δυναμώνουν τον εκπαιδευτικό ρόλο του μουσείου.

C. N.: Η καλοκαιρινή σεζόν είναι ιδανική για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, ειδικά για τα παιδιά! Υπάρχει προγραμματισμός εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι που θα θέλατε να μας αποκαλύψετε;

Μ. Φ.: Ήμαστε ακόμα στην αρχή της ζωής του μουσείου, σχεδόν «μωρά»! Αλλά ακριβώς γι’ αυτό η διοίκηση της Τεχνόπολης έχει σχεδιάσει την εγκατάσταση μιας νέας παιδικής χαράς σε προστατευμένο χώρο που βρίσκεται δίπλα στο καφέ και το πωλητήριο μας.
Οι επισκέπτες πολύ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο του μουσείου, να παρακολουθήσουν μια προγραμματισμένη ξενάγηση,  να διασκεδάσουν με τα παιδιά τους μια ώρα σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ή να χαλαρώσουν στο καφέ ενώ τα παιδιά θα απασχολούνται στη νέα παιδική χαρά. Η Τεχνόπολη έχει πολλές δυνατότητες και ήμαστε αποφασισμένοι να τις αναδείξουμε!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ