Στην έκθεση Έξι ανάσες το λεπτό η Μαρία Λουίζου παρουσιάζει μία ιδιάζουσα γλυπτική εγκατάσταση που συνδυάζεται με μία φωνητική performance. Μπαίνοντας κανείς στον ισόγειο χώρο της γκαλερί αντικρίζει τρεις πήλινες κατασκευές μεγάλης κλίμακας, οι οποίες δέχονται μέσα τους τρεις ερμηνεύτριες-performer και λειτουργούν ως ηχεία για τη σύνθεση που έχει δημιουργήσει η ίδια η εικαστικός.

Για τα μεγάλα αυτά πήλινα γλυπτά η Λουίζου άντλησε την έμπνευσή της από την ελληνική παράδοση, αρχαία και σύγχρονη, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός των μορφών διαφόρων αγγείων, διαλεγμένων έτσι ώστε να εξυπηρετούν τόσο τον εικαστικό στόχο της εικαστικού, όσο και να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτευχθεί η επιθυμητή ακουστική. Το γήινο υλικό των γλυπτών «δένει» με το χρώμα των στολών των performer, οι οποίες όντας ακίνητες γίνονται ένα με αυτά. Ο ήχος της φωνής τους ταξιδεύει εκτός και ενεργοποιεί ακόμα μία από τις αισθήσεις των θεατών, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεσή τους με το έργο.

Την ημέρα των εγκαινίων η performance θα πραγματοποιείται από τις 12:30 έως τις 20:30. Στη συνέχεια μέχρι τις 17 Ιουλίου οι performances θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη από τις 17:00 έως τις 20:00 και κάθε Σάββατο από τις 12:30 έως τις 15:30. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί για δύο ακόμα φορές, 23/09 & 30/09 από τις 18:00 έως τις 20:00. Τις υπόλοιπες ώρες θα υπάρχει στον εκθεσιακό χώρο η καταγραφή της σε video.

H Μαρία Λουίζου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και θεωρία σύνθεσης κλασικής και ηλεκτρονικής μουσικής. To 2020 απέσπασε το βραβείο ARTWORKS, ενώ η ερευνά της με τίτλο Σωματικότητα στη σύγχρονη γλυπτική, φωνητική και ελληνική παράδοση επιχορηγήθηκε την ίδια χρονιά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ΥΠΟΑ. Το 2019 η δουλειά της παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, στην ετήσια έκθεση Tabula Rasa που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Robert Wilson, καθώς και στο Πεκίνο, όπου απέσπασε το βραβείο China Taiyuan International Youth Metal Sculpture Creations 2018. Δείγμα της δουλειάς της έχει επίσης παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης Θεωρήματα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα (ΕΜΣΤ), ενώ η συμμετοχή της στο Watermill Center summer residency, χρηματοδοτήθηκε από δωρεές των συλλεκτών Cornelia Long και Franz Wassmer. Η πρώτη της ατομική έκθεση 22°C πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στη γκαλερί Sinestetica, το 2019, και αναμένεται να παρουσιάσει συλλογικό έργο ως μέλος του residency Station One AIR 2021 Hippodamia in Context σε συνεργασία με το Columbia University και την ομάδα του Victoria Square Project.

Ερμηνεύτριες:
Αλίκη Σιούστη, σοπράνο
Κατερίνα Νουνοπούλου, σοπράνο
Μαρία Λουίζου, σοπράνο

Κείμενο έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος
Σχεδιασμός εντύπου: Studio Lialios Vazoura
Φωτογραφία εντύπου πρόσκλησης: Πέτρος Τουφεξής
Βιντεοσκόπηση: Γιώργος Μακρής

Μέγας χορηγός: TERRANEO MYKENE HELLAS
Η έρευνα για την παραγωγή του έργου χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την είσοδο και την παραμονή σας στην γκαλερί και επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός επισκεπτών.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μαρία Λουΐζου, 6 ανάσες το λεπτό, 2021, Φωτογράφος: Πέτρος Τουφεξής