Μάρθα Μαυροειδή: Φέτος το Tinos World Music Festival είναι φθινοπωρινό!

Η Μάρθα Μαυροειδή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival (TWMF), γράφει στο CultureNow για αυτή τη σημαντική διοργάνωση που αναδεικνύει μουσικούς που μετασχηματίζουν παραδοσιακά ακούσματα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Το 9ο Tinos World Music Festival θα διεξαχθεί 3-5 Νοεμβρίου στην Τήνο, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Χώρα (3-4.11) και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο (5.11).

Η ιδέα για την δημιουργία του TWMF ανήκει στον Γιώργο Κουμεντάκη, και είναι μια από τις πολλές πρωτοβουλίες του που στόχο έχουν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δράσεων στο νησί της Τήνου. Ο Γιώργος Κουμεντάκης είχε την αρχική ιδέα για ένα φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής και μου ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση. Σύντομα αποφασίσαμε να διευρύνουμε την θεματική του φεστιβάλ έτσι ώστε να περιλαμβάνει μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου και έτσι προέκυψε το Tinos World Music Festival.

Το φεστιβάλ το συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και η εταιρεία Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Η ταυτότητα του φεστιβάλ εξελίσσεται μέσα στον χρόνο, και νομίζω ότι με τον κύκλο «Μετασχηματισμοί» βρίσκει τον πυρήνα της.

Ο τριετής κύκλος«Μετασχηματισμοί» στοχεύει στο να αναδείξει την νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και που αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα. Οι μουσικοί αυτής της κοινότητας σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε αυτά τα είδη.

Το Tinos World Music Festival επιδιώκει να αποτελέσει μία πλατφόρμα στην οποία νέες μουσικές τάσεις θα συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσα από μουσικές συμπράξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και θα συναντηθούν με ένα ευρύ κοινό, δημιουργώντας ένα μουσικό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τοπική κοινωνία της Τήνου και των κοντινών νησιών όσο και ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Το φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους πιο σπουδαίους δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Μουσικοί από την Τουρκία, την Αρμενία, την Βουλγαρία, την Αγγλία, την Γαλλία, το Ιράν, την Ισπανία, την Νέα Ζηλανδία κ.α. έχουν συμπράξει επί σκηνής με Έλληνες μουσικούς σε μοναδικές συναυλίες με δωρεάν είσοδο.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι ότι φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών, μουσικούς με μεγάλη δισκογραφία αλλά και νέους μουσικούς που παρουσιάζουν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Είναι μεγάλη χαρά για μένα να προσκαλώ στο φεστιβάλ μουσικούς που θαυμάζω και παρακολουθώ την πορεία τους.

Μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια απολαύσαμε ακορντεονίστες όπως ο Petar Ralchev, o Stian Carstensen και ο Θάνος Σταυρίδης, τους λυράρηδες Ross Daly, Derya Turkan, Σωκράτη Σινόπουλο, Στρατή Ψαραδέλλη, Γιώργο Κοντογιάννη, Στέλιο Πετράκη και την λυράρισσα Κέλυ Θωμά, μοναδικές φωνές όπως η Eliza Carthy, οι Eva Quartet, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Αυγερινή Γάτση, η Διονυσία Παππούλη, λαουτιέρηδες όπως ο Γιώργος Ξυλούρης, ο Γιώργης Μανωλάκης, η Μαρία Πλουμή, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, σαζίστες όπως ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Cihan Turkoglou, ουτίστες όπως ο Yurdal Tokcan και ο Haig Yazdjian, τις τσελίστριες Mayu Sviro και Σοφία Ευκλείδη, τους κιθαρίστες Erkan Ogur, Enver Ismailov, Αντώνη Απέργη, Βασίλη Ρακόπουλο και Λευτέρη Χαβουτσά, τους κοντραμπασίστες Κώστα Θεοδώρου, Παύλο Σπυρόπουλο και Γιώργο Βεντουρή, τον σπουδαίο βιολιστή Στάθη Κουκουλάρη, τους νευζέν Χάρη Λαμπράκη και Νίκο Παραουλάκη, τον καβαλίστα Nedyalko Nedyalkov και τον δεξιοτέχνη του duduk Vahan Galstian, τους τρομπετίστες Παντελή Στόικο και Peter Jaques, τους σαξοφωνίστες James Wylie και Fausto Sierakowski, τον πολυοργανίστα Efren Lopez, τους ντράμερ Jim White και Κώστα Αναστασιάδη, τους κρουστούς Βαγγέλη Καρίπη, Bijan Shemirani και Σόλη Μπαρκή και πολλούς άλλους. Εκτός από τις διεθνείς συμμετοχές όμως το φεστιβάλ προωθεί και την τοπική μουσική κοινότητα, φιλοξενώντας μουσικούς από την Τήνο και τα κοντινά νησιά.

Αυτή την χρονιά έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε δύο νέα πρότζεκτ, το μουσικό σχήμα Μουσαφεράτ και το νέο κουαρτέτο του κανονιέρη Μανώλη Χριστοδούλου.  Για πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα σχήμα με μπουζούκι, την σύμπραξη του Φώτη Βεργόπουλου με την κοντραμπασίστα Shushan Kerovpyan με τον τίτλο «Από την Ελλάδα ως την Αρμενία». Ο Φώτης και η Shushan θα παίξουν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο. Είναι η τρίτη χρονιά που συνεργαζόμαστε με το Μουσείο που ανήκει στον Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, και αυτή η συνεργασία γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της αποκέντρωσης του φεστιβάλ, προσκαλώντας το κοινό μας στο πανέμορφο χωριό του Πύργου. Την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο θα απολαύσουμε και τους Γιώργο και Νίκο Παπαϊωάννου σε ένα ντουέτο με βιολί και τσέλο.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα της Τήνου θα ανέβουν οι Μουσαφεράτ, ένα τρίο που αποτελείται από τον Κώστα Τσαρούχη στο ούτι, την Ελευθερία Δαουλτζή στο κανονάκι και τον Γιάννη Ριζόπουλο στα κρουστά. Στη συνέχεια ο κλαρινετίστας Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ένας μουσικός με μακρά πορεία στην παραδοσιακή και την έντεχνη μουσική, θα παρουσιάσει νέες αλλά και παλιότερες συνθέσεις του από τον δίσκο «Υάκινθος». Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου δύο εξαιρετικοί ουτίστες της νέας γενιάς, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και ο Νίκος Παλαιολόγος θα συμπράξουν επί σκηνής με τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, και στο δεύτερο μέρος ο κανονιέρης Μανώλης Χριστοδούλου θα μας παρουσιάσει το νέο του σχήμα. Η είσοδος για όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Παράλληλα με τις συναυλίες το φεστιβάλ συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, με δύο εργαστήρια για το μπουζούκι και το Αρμένικο τραγούδι που θα γίνουν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο ΙΤΗΠ και είναι ανοιχτά στο κοινό.

Το φεστιβάλ δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς τους χορηγούς και υποστηρικτές του αλλά και χωρίς την σκληρή δουλειά των ανθρώπων της παραγωγής και όλων των συντελεστών και συνεργατών μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ, και ιδιαίτερα το κοινό μας που από την πρώτη χρονιά γεμίζει τις αίθουσες και ανατροφοδοτεί με νόημα τις καλλιτεχνικές μας δράσεις.

Διαβάστε επίσης:

9ο Tinos World Music Festival – Μετασχηματισμοί ΙΙ: Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ