Η διαδικτυακή γκαλερί σύγχρονης τέχνης Braggart Gallery, που κινείται ανάμεσα στο διαδίκτυο και σε χώρους φυσικούς εγκαινιάζει τον πρώτο χώρο Art Box Gallery στο Κέντρο της Λάρισας, με την παρουσίαση της ατομικής έκθεσης “Reflective Symmetry: A journey through the Kaleidoscope” – «Αντανακλαστική συμμετρία: Ένα ταξίδι μέσα από τα Καλειδοσκόπια» που υπογράφει η εικαστικός Μαρία Ζησοπούλου, από 14 Ιουνίου έως 20 Αυγούστου 2023.
Τα εγκαίνια του χώρου και της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 14 Ιουνίου στης 20:30.
Η έκθεση που παρουσιάζεται, διαπραγματεύεται την αλληλεπίδραση με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον, μια διαδικασία ολοκληρωμένης εμπειρίας που συνδυάζει την φαντασία και την παρατηρητικότητα.
Η σειρά ψηφιακών έργων “Kaleidoscopes” προέκυψε παρατηρώντας τις λεπτομέρειες της φύσης, σε μια προσπάθεια να απαθανατίσει την ομορφιά της μέσα από το φακό της. Οι πολλαπλοί καθρεπτισμοί στην αρχική εικόνα προκάλεσαν στην Μαρία Ζησοπούλου μια αίσθηση μαγείας και μυστηρίου καθώς οι φυσικές μορφές μετατρέπονται σε κάτι εντελώς διαφορετικό, μια ανακάλυψη της ομορφιάς μέσω της συμμετρίας. Μέσα από τα καλειδοσκόπια η φύση μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι σχημάτων και χρωμάτων. Αυτή η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται είναι πολυδιάστατη, πολύχρωμη και συμμετρική εικόνα που αντικατοπτρίζει την ομορφιά της φύσης με ένα μοναδικό και μαγευτικό τρόπο. Τα καλειδοσκόπια αποτελούν ένα παράδειγμα αναζήτησης της πεπερασμένης γνώσης. Αναπαριστούν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης γνώσης και της αλήθειας και ενισχύουν την αναζήτηση για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του κόσμου και του εαυτού μας. Συνδέονται στενά με το υποσυνείδητο και τη φαντασία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«… Οι συμμετρικές και αναδρομικές δομές που βλέπουμε στα καλειδοσκόπια μας επιτρέπουν να βιώσουμε μια νέα ευφυΐα και αρμονία, που δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με φυσικούς νόμους. Αυτή η εμπειρία μας καλεί να αμφισβητήσουμε την έννοια της αντικειμενικής πραγματικότητας και να αναζητήσουμε την ομορφιά στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του κόσμου γύρω μας». (Απόσπασμα από το βιβλίο “Eye and Brain: The Psychology of Seeing” του Richard L. Gregory)
Η φιλοσοφία για τα καλειδοσκόπια αναφέρεται στην αντίληψή μας για την πραγματικότητα και το πώς αυτή είναι υποκειμενική, μία καλειδοσκοπική εικόνα μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά από τον κάθε θεατή και αυτό αναδεικνύει το γεγονός ότι η αντίληψη της πραγματικότητας είναι υποκειμενική και επηρεάζεται από τις προσωπικές μας εμπειρίες και αντιλήψεις. Επιπλέον μπορούν να αναδείξουν την αντίληψή μας για την συμμετρία και την ισορροπία στον κόσμο μας. Η συμμετρία είναι μια βασική αρχή στην Φυσική και στην Τέχνη, τα καλειδοσκόπια με τις συμμετρικές τους εικόνες μας δίνουν μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτή τη βασική αρχή και να κατανοήσουμε την ύπαρξή της στον κόσμο γύρω μας διότι μας επιτρέπουν να δούμε την ανακλαστική συμμετρία, την περιστροφική και την μεταφορική συμμετρία σε μία ενιαία εικόνα. Καθώς παρατηρούμε αυτές τις εικόνες μπορούμε να δούμε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και να ανακαλύψουμε κρυφές συμμετρίες που δεν είναι προφανείς στην καθημερινή μας αντίληψη, αναδεικνύουν το υποσυνείδητο και το ένστικτο.
Η έρευνα της Μαρίας Ζησοπούλου για τα καλειδοσκοπικά μοτίβα και η αναζήτηση συμμετρίας και αντιστροφής στη φωτογραφία αποκαλύπτει πόσο πολύπλοκη είναι η αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας και πως η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να εκφράσουμε αυτήν την πολυπλοκότητα. Επιζητεί να ανοίξει ένα διάλογο για τη φύση την αλληλεπίδραση μας με τον κόσμο και πως να κατανοήσουμε αυτή τη σχέση μέσα από τα μυστήρια που κρύβονται στα καλειδοσκοπικά μοτίβα.
Μαρία Ζησοπούλου
Η Μαρία Ζησοπούλου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ στο 2ο εργαστήριο με καθηγητές τον Κυριάκο Μορταράκο, και τον Δημήτρη Ζουρούδη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις – καλλιτεχνικά projects, workshops και festival στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει παρουσιάσει τη δουλεία της σε πέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στην ετήσια έκθεση “Rooms 2021“ της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος στην Αθήνα (22 Ιανουαριου-6 Μαρτίου 2021) με το project “Who am I? Who I am”. Στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας παρουσίασε μαζί με την Δήμητρα Οικονόμου την εικαστική έκθεση ΔΙΕΠΑΦΗ (20 – 30 Μαΐου 2019). To 2019 ανέλαβε επίσης την καλλιτεχνική επιμέλεια του Benesha project στη Λάρισα για το οποίο βραβεύτηκε για δράση στα “light awards 2020″ ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 πήρε μέρος στην ετήσια έκθεση σύγχρονης Τέχνης “Performance Rooms 2020” της Αίθουσας Τέχνης Καππάτος στην Αθήνα, όπου μαζί με την Δήμητρα Οικονόμου παρουσίασαν την performance #INTERFACE. Έργα της ανήκουν στη συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού όπως και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. Τον Απρίλιο του 2022 τοποθετήθηκε σε κυκλικό κόμβο στην πόλη της Λάρισας η γλυπτική εγκατάσταση με τίτλο “ Forms of nature”. Τελευταία σε συνεργασία με τον Γιώργο Αϋφαντη παρουσιάζουν το project “find your 4th dimention. Συνεργάζεται στενά με την γκαλερί Braggart Contemporary Gallery.