Το αντίο από τις εκδόσεις Άγρα:

Η Μαρίνα Καραγάτση, κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου Νίκης Καραγάτση, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε συστηματικά με τη λαϊκή λιθογλυπτική της Άνδρου (Λίθινες εικόνες της Άνδρου, επιμέλεια Εκδόσεις Άγρα, έκδοση της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Άνδρου που διηύθυνε ο πεφωτισμένος λόγιος Δημήτρης Πολέμης, 1990, Μαρμάρινα τέμπλα στην Άνδρο τον 19ο αιώνα, 1993, Κτητορικές πλάκες της Άνδρου, 1996).

Έχει έναν γιο, τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου Πορεία Δημήτρη Τάρλοου, και τρία εγγόνια.

Στις Εκδόσεις Άγρα, με τις οποίες συνεργάστηκε στενά, εξέδωσε το 2008, σε ηλικία 72 ετών, το μυθιστόρημά της Το Ευχαριστημένο ή Οι δικοί μου άνθρωποι, που περιγράφει την ιστορία της οικογένειάς της, κάνοντας με τη γραφή της μια σπουδαία συμφιλίωση ζωής. Τόπος η Άνδρος. Το μυθιστόρημα αυτό είχε μεγάλη επιτυχία, διαβάστηκε πολύ και το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω. Το βιβλίο αυτό διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία του γιού της Δημήτρη Τάρλοου.

Το 2014 εκδόθηκε στην Άγρα ένα σπουδαίο λεύκωμα με μαυρόασπρες φωτογραφίες της τής Άνδρου με τον τίτλο Διαδρομές στην Άνδρο του ‘70 (Ο τόπος – Οι άνθρωποι – Τα κτίσματα), όπου με πολύ διεισδυτική και ευαίσθητη ματιά αποτυπώνει με τον φωτογραφικό φακό της μία Άνδρο που βρίσκεται στο μεταίχμιο της αλλαγής, με την ταυτόχρονη παρουσία του παραδοσιακού τοπίου και των ανθρώπων και του εκσυγχρονισμού που πολύ σύντομα επέρχεται ραγδαία.

Παράλληλα, φρόντισε να εκδοθεί λεύκωμα με τα ζωγραφικά έργα της εξαίρετης ζωγράφου μητέρας της Νίκης Καραγάτση, η οποία είχε μαθητεύσει στον Γιάννη Τσαρούχη (με εισαγωγή του Άγγελου Δεληβορριά, επιμέλεια και σχεδιασμό Αλέκου Βλ. Λεβίδη, Εκδόσεις Άγρα, 1997).

Το 2001 έγραψε ένα λαμπρό και ευαίσθητο κείμενο ως επίμετρο στο λεύκωμα των φωτογραφιών του Ανδρέα Εμπειρίκου Φωτοφράκτης (Εκδόσεις Άγρα) για τον τρόπο που τη φωτογράφιζε συστηματικά κάθε χρόνο ο Ανδρέας Εμπειρίκος. Οι οικογένειες Εμπειρίκου και Καραγάτση είχαν και έχουν μεγάλο σύνδεσμο.

Διακρινόταν από μεγάλη ευφυΐα και ευστοχία στις κρίσεις της. Το διαπιστώσαμε συχνά σε όλα τα στάδια παραγωγής των βιβλίων που εκδώσαμε μαζί της. Οι όποιες ισχυρές διαφωνίες της βοηθούσαν να εξευρεθούν καλύτερες λύσεις για το καλό του έργου που είχαμε μπροστά μας.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 19/6/2024 και ώρα 12.00 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Το θέατρο Πορεία την αποχαιρέτησε γράφοντας:

«Τώρα που τελείωσα το γράψιμο θα πάω μια στιγμή να πλύνω τα χέρια μου κι έπειτα έρχομαι αμέσως. Να με περιμένετε. Δεν θα αργήσω.»
Μαρίνα

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, φίλη, συνεργάτιδα, Μαρίνα Καραγάτση. Η Μαρίνα των στίχων του Οδυσσέα Ελύτη, το ανέμελο κορίτσι με τα μελαγχολικά μάτια στις φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου, το «Ευχαριστημένο» της Άνδρου, που μεγάλωσε στη σκιά του Μ. Καραγάτση, η γυναίκα που έζησε ελεύθερα τη ζωή της, έφυγε σήμερα το πρωί έχοντας στο πλάι της τις τελευταίες ημέρες της όλη την οικογένειά της.
Η Μαρίνα άφηνε ανεξίτηλη την παρουσία της σε κάθε ομήγυρη με τις πολύτιμες γνώσεις της, τις γλαφυρές διηγήσεις της, το διαπεραστικό βλέμμα της, τον απερίφραστο σχολιασμό της, την αδιαπραγμάτευτη στάση της.

Από σήμερα η Μαρίνα θα αναπαύεται στο «αυλιδάκι» του ουρανού, εκεί που την περιμένουν οι γονείς, η γιαγιά της και η λατρεμένη της Λασκαρώ.

Αντίο Μαρίνα.