Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χαρά ανακοινώνει ότι η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσική παραγωγός Μαρίνα Σάττι συμμετέχει στην έκκληση του Οργανισμού για αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, δωρίζοντας τα έσοδα από το καινούριο της μουσικό βίντεο «Αχ, θάλασσα» για να υποστηρίξει το έργο της Ύπατης Αρμοστείας για τα παιδιά πρόσφυγες.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία υλοποιείται σε μια συγκυρία που ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων σε όλον τον κόσμο έχει φτάσει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς 120 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, της βίας και των διωγμών. Οι μισοί από τους πρόσφυγες παγκοσμίως είναι παιδιά, που είδαν τη ζωή τους να γκρεμίζεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Την ίδια ώρα, το δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν ασφάλεια βρίσκεται υπό απειλή σε πολλά μέρη του κόσμου. Καθώς οι πόλεμοι και οι συρράξεις αυξάνονται, χιλιάδες άνθρωποι ακολουθούν επικίνδυνες θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Μόνο μέσα στο 2023 εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι, ανάμεσά τους και εκατοντάδες παιδιά, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Το βίντεο αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση ότι οι θάλασσές μας έχουν γίνει το αιώνιο σπίτι για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στρέφει τον προβολέα σε μια συνεχιζόμενη τραγωδία που τείνουμε να ξεχνάμε. Όπως αναφέρουν και οι στίχοι του τραγουδιού:
 
…Χωρίς αγάπη
Δεν θέλω εδώ να ζήσω στη στεριά
Μα εσύ είσαι τόσο ατάραχη θάλασσα μου
Γυαλί που καθρεφτίζεις πουλιά
Μα εγώ είμαι κύμα…

Από την πλευρά της, η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, καλωσόρισε την έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης της Μαρίνας Σάττι τονίζοντας: «Σπάνια θα περάσει μια εβδομάδα χωρίς να ακούσουμε για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο ή αλλού στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι τρομακτικό πόσο αυτές οι ειδήσεις έχουν κανονικοποιηθεί. Είμαστε ευγνώμονες που καλλιτέχνες όπως η Μαρίνα Σάττι αξιοποιούν τη δύναμη της φωνής τους καλώντας να μπει ένα τέλος σε αυτές τις τραγωδίες. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την επείγουσα έκκλησή μας για ουσιαστική ανταπόκριση. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών, ο επιμερισμός ευθυνών και η αλληλεγγύη πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά αυτής της ανταπόκρισης.»

Το βίντεο κλιπ «Αχ, θάλασσα» είναι μια συμπαραγωγή των Hiersoir (Γαλλία) και Nomad Productions (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Cyprien Clément-Delmas.
Στίχοι: Λένα Κιτσοπούλου.

Όλα τα έσοδα της Μαρίνας Σάττι και της Madhouse Records θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την υποστήριξη των παιδιών προσφύγων.

Δώσε κι εσύ ελπίδα στα παιδιά που αναζητούν ασφάλεια και προστασία.
Κάνε σήμερα μια δωρεά

Σχετικά με τη Μαρίνα Σάττι

Η καλλιτέχνιδα, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσική παραγωγός Μαρίνα Σάττι γεννήθηκε στην Αθήνα από Σουδανό πατέρα και Κρητικιά μητέρα. Η Μαρίνα Σάττι έχει αναπτύξει έναν μοναδικό ήχο που συνδυάζει τις διαφορετικές μουσικές παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε, όπως την ελληνική, την αραβική και τη βαλκανική, με αστικά στοιχεία και ρυθμό. Με τη συμμετοχή της στη Eurovision με το τραγούδι “ZARI” που στοχεύει να αναδείξει τη σύνδεση της πλούσιας παράδοσης, ιστορίας και λαϊκής κουλτούρας της Ελλάδας με τη σύγχρονη, “νέα” γενιά της χώρας, η Μαρίνα Σάττι σκαρφάλωσε στην κορυφή των πλατφορμών μουσικής. Το νέο άλμπουμ της Μαρίνας “P.O.P.”, που κατέρριψε ρεκόρ, και μέρος του οποίου είναι το «Αχ, Θάλασσα», μπήκε στα Global Spotify Debut Albums Top 10 και στα charts Spotify Top Albums Debut UK, κάνοντάς την την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα που κατακτά ταυτόχρονα τις θέσεις Νο 1, Νο 2 και Νο 3 στο “Spotify Greece Top200” chart.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με αποστολή να σώζει ανθρώπινες ζωές, να προστατεύει τα δικαιώματα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων και των διωγμών. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1952, προσπαθώντας να διασφαλίσει την προστασία και την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες και εργαλεία για τη διασύνδεση των προσφύγων με την αγορά εργασίας και υλοποιεί προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης και βιοπορισμού. Το Γραφείο στην Ελλάδα υλοποιεί επίσης δράσεις ευαισθητοποίησης και συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πόλεις και δήμους, τον ιδιωτικό τομέα, τις τοπικές και τις προσφυγικές κοινότητες για την προώθηση πολιτικών ένταξης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να ευημερούν και να συνεισφέρουν στη νέα τους πατρίδα.