Μάριος Φούρναρης – «Ευτυχώς, κάποτε η π-οίηση τελειώνει»: Έκθεση στην ΕΝΙΑ Gallery

Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει στον νέο της χώρο την έκτη ατομική έκθεση του Μάριου Φούρναρη με τίτλο «Ευτυχώς, κάποτε η π-οίηση τελειώνει».

Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση και κάτοψη του νέου εκθεσιακού χώρου κατέχει δεσπόζουσα σημασία στην συγκρότηση της έκθεσης. Τα περίπου σαράντα έργα παρουσιάζονται ως τμήματα μιας σύνθεσης – εγκατάστασης, αναπτύγματα των εννοιολογικών και εικαστικών αναζητήσεων του καλλιτέχνη.

Η διαδικασία της σύνθεσης είναι ο πυρήνας του εικαστικού έργου του Μάριου Φούρναρη. Η σχέση των υλικών και η σύνδεση μεταξύ διαφορετικών, ποικίλων αντικειμένων της καθημερινότητας δομούν και καθορίζουν μορφολογικά το κάθε έργο. Κάθε γλυπτική σύνθεση είναι το ανάπτυγμα άλλοτε μιας αυθόρμητης δημιουργικής παραγωγής και άλλοτε μιας προβληματικής πάνω σε θέματα καθημερινά, κοινωνικά, πολιτικά. Οι συνθέσεις του είναι ένα παιχνίδι συμβολισμών, ισορροπιών και αντιθέσεων.

Η εικαστική του δημιουργία δίνει έμφαση σε ευτελή, ασήμαντα, καθημερινά αντικείμενα και βασίζεται φιλοσοφικά στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης, του χρόνου, της φύσης, της συλλογικότητας, της ανθρωπότητας, της φτώχειας. Ο άνθρωπός, τα δικαιώματά του και το περιβάλλον απέναντι στην ανελέητη και ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη και στις κερδοσκοπικές ιδεοληπτικές πολιτικές της είναι μερικά από τα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τον καλλιτέχνη και σχολιάζει κριτικά μέσα από τα έργα του.

Ο Μάριος Φούρναρης μελετά σε βάθος την ιστορία και την ιστορία της τέχνης και θίγει εκ νέου, στο σήμερα του, το ζήτημα της ύπαρξης μιας τέχνης με κοινωνικό χαρακτήρα.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου, ιστορικός τέχνης

Η έκθεση συνοδεύεται από ενημερωτικό φυλλάδιο στη διάθεση του κοινού και από κατάλογο 100σελίδων σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων προς πώληση.

Μάριος Φούρναρης

Ο Μάριος Φούρναρης είναι εικαστικός καλλιτέχνης και θεωρητικός ερευνητής σε μεθόδους σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική με έμφαση στα νέα εκφραστικά μέσα (B.A. 2010) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2012 ολοκλήρωσε με έπαινο (merit) τις μεταπτυχιακές του σπουδές (M.F.A. 2012) στο University of Dundee, με ειδίκευση στα νέα μέσα (φωτογραφία, sound design) και την καλλιτεχνική πρακτική στη σφαίρα του δημόσιου χώρου (Art, Society and Publics).

Υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2009, 2010, καθώς και κάτοχος του βραβείου αριστείας του Ι.Κ.Υ το 2010. Το 2012 έλαβε πλήρη υποτροφία τριών ετών για την εκπόνηση Διδακτορικής έρευνας από τον κρατικό οργανισμό υποτροφιών του Ηνωμένου Βασιλείου – Arts and Humanities Research Council (AHRC). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. στην ιστορία της τέχνης.

Έχει παρουσιάσει το καλλιτεχνικό και θεωρητικό του έργο σε workshops, residencies και συνέδρια όπως: «Alliances and Commonalities 2022», Stockholm University of Arts, Στοκχόλμη 20-22 Οκτωβρίου 2022, Σουηδία, Διημερίδα Νέων Ερευνητών Ιστορίας της Τέχνης, «Νέες τάσεις και προσεγγίσεις στην Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα», Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2-3 Ιουνίου 2022, Residency Atelier AMI, Analix Forever Gallery, 7 – 21 Ιανουάριος 2021, Γενεύη, Ελβετία, Third Paradise Rebirth Forum, 3-6 Οκτώβριος 2019, Cittadellarte/Pistoletto Foundation, Budapest Hungary. Παράλληλα έχει επιμεληθεί και συμμετάσχει σε διακαλλιτεχνικά project όπως το Musing For The Wild, SKG Bridges Festival 2019 – MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Θεσσαλονίκης, Μάιος 2019, LUX EX ORIENTA, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (MCF), Ιανουάριος 2014 κ.α.

Από το 2019 είναι μέλος της ομάδας ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ συμμετέχοντας σε μια σειρά καλλιτεχνικών project όπως τα 100YEARS FOREVER, Anallix Forever Gallery, Γενεύη, Ελβετία, Ιούλιος 2022, SHARING PERAMA – SHARΙNG ART, Biennale ECC «PERSONAL STRUCTURES» 2022, Palazzo Mora, Βενετία Απρίλιος 2022 –Νοέμβριος 2022, κ.α. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται έξι ατομικές εκθέσεις και πλήθος συμμετοχών σε ομαδικές, ενώ έργα αποτελούν μέρος δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών, στη Ελλάδα και το εξωτερικό.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ