Για πρώτη φορά φέτος τα Χανιά υποδέχονται το δικό τους Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας, το Chania International Photo Festival το οποίο φιλοδοξεί και υπόσχεται να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα Διεθνώς, όπως μας αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μάρκος Δολόπικος. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ το οποίο γεννήθηκε από την ομάδα της Blank Wall Gallery στην Αθήνα, αλλά κυρίως από το ενδιαφέρον των κατοίκων και των επισκεπτών των Χανίων για την τέχνη της φωτογραφίας.
Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει φωτογραφίες 320 καλλιτεχνών από 71 χώρες, φέρνοντας τη διεθνή φωτογραφία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εννέα ολόκληρες ημέρες, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει στις ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις του. Ο χώρος που θα εκτεθούν τα έργα, το Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου), έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να υποδεχτεί για πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο όγκο φωτογραφικών έργων.
Ο Μάρκος Δολόπικος μας συστήνει το νέο αυτό φεστιβάλ, προσκαλώντας μας να βρεθούμε στα Χανιά και να αφεθούμε σε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τους καλλιτέχνες του.
Στις 28 Αυγούστου τα Χανιά υποδέχονται ένα νέο φεστιβάλ, το Chania International Photo Festival. Πείτε μας λίγα λόγια για τη δημιουργία του, πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας στην Κρήτη;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η ιδέα του Cip Festival δημιουργήθηκε ως συνάρτηση τριών παραγόντων. Αρχικά μέσα από τις δύο ατομικές εκθέσεις που έκανα στα Χανιά είδα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κατοίκους των Χανίων αλλά και από τους ανθρώπους που επισκέπτονται την πόλη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν ότι μέσα από τη Blank Wall Gallery, που στο σύνολό της δουλεύει με ξένους φωτογράφους, είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με πολλούς από αυτούς και είχαμε μία θετική ανταπόκριση για ένα τέτοιο γεγονός. Επίσης γνωρίζαμε ότι θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ένα μεγάλο αριθμό από αξιόλογες συμμετοχές για το Φεστιβάλ.
Ένας τελευταίος λόγος είναι ότι οι συντελεστές του Cip Festival βρίσκονται στα Χανιά τους καλοκαιρινούς μήνες, άρα το περιβάλλον μας ήταν πολύ οικείο για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα.
Το φεστιβάλ φιλοξενεί έργα 320 φωτογράφων από 71 χώρες του κόσμου, ενώ και η επιτροπή που έκανε την επιλογή αποτελείται από καταξιωμένους διεθνείς φωτογράφους. Πόσο εύκολη είναι σήμερα η συνεργασία των διοργανωτών των φεστιβάλ και των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο; Η τεχνολογία, το ίντερνετ, τα social media έχουν ανοίξει ένα πιο εύκολο δρόμο επικοινωνίας και επαφής, γενικά αλλά και ειδικά στο χώρο της φωτογραφίας;
Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία και το internet έχουν κάνει την επικοινωνία πολύ πιο άμεση σε όλα τα επίπεδα. Βέβαια για να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη των καλλιτεχνών, έτσι ώστε να σου στείλουν πρωτότυπη δουλειά από όλα τα μέρη του κόσμου, χρειάζεται να δουλέψεις με σοβαρότητα και συνέπεια. Εμείς αυτό το έχουμε καταφέρει μέσα από την παρουσία της Blank Wall Gallery στο διεθνή καλλιτεχνικό χώρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα φεστιβάλ στο ξεκίνημα του συγκέντρωσε σχεδόν 3.000 συμμετοχές φωτογράφων.
Μία διεθνής επιτροπή από αξιόλογους φωτογράφους και καθηγητές φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε τους 320 φωτογράφους που τελικά συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Από προηγούμενη συνεργασία που είχαμε με όλα τα μέλη της επιτροπής, γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι η συνεργασία μας θα ήταν αξιόλογη και ομαλή όπως και τελικά έγινε.
Η ελληνική φωτογραφία πώς συμμετέχει στο δικό σας φεστιβάλ, και επίσης ποια είναι η παρουσία της σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού; Εσείς ως διεθνής φωτογράφος πιστεύετε ότι είναι αρκετή;
Η ψηφιακή φωτογραφία έχει οδηγήσει πολλούς στην ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε περισσότερες εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα. Επίσης έχουν δημιουργηθεί πολλές φωτογραφικές ομάδες. Στο Cip Festival υπήρξαν αρκετές υποβολές Ελλήνων φωτογράφων και αρκετοί από αυτούς έχουν επιλεχθεί για να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Τώρα όσον αφορά στην παρουσία Ελλήνων φωτογράφων σε διεθνή φεστιβάλ, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς και πολλοί από αυτούς έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνές επίπεδο.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τα έργα που θα φιλοξενήσει και θα εκθέσει, έχει προγραμματίσει κάποιες παράλληλες δράσεις που αφορούν ιδιαίτερα το κοινό. Δώστε μας μία ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί το φεστιβάλ τις 9 μέρες που θα διαρκέσει, και ειδικότερα για τον Φωτογραφικό Μαραθώνιο που διοργανώνει.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν προγραμματίσει κάποιες δράσεις που θεωρήσαμε ότι θα είναι ενδιαφέρουσες για τους επισκέπτες του. Θα πραγματοποιηθεί ένα Master Class από το γνωστό φωτορεπόρτερ και Λέκτορα στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Νίκο Αποστολόπουλο με θέμα “Αιχμαλωτίζοντας το χρόνο”. Επίσης θα γίνει παρουσίαση του νέου του βιβλίου.
Υπάρχει ακόμα ένα σεμινάριο, με θέμα τις εκτυπώσεις όπου θα παρουσιαστεί όλη η διαδικασία από τη στιγμή της λήψης μέχρι την εκτύπωση. Οι συμμετέχοντες θα δουν πώς με τη σωστή διαδικασία λήψης, επεξεργασίας και διαχείρισης των ψηφιακών τους αρχείων μπορούν να έχουν εκτυπώσεις που θα πλησιάζουν τις εκτυπώσεις εξειδικευμένων εργαστηρίων ακόμα και με ένα φθηνό οικιακό εκτυπωτή.
Για τους μικρούς φίλους της φωτογραφίας θα υπάρξει μία διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας της φωτογραφίας και θα έχουν την ευκαιρία να δουν υλικά και μηχανές σταθμούς στην εξέλιξη της φωτογραφίας. Μεταξύ άλλων θα δουν μία άμβροτυπία που είναι το πρώτο θετικό αντίγραφο πάνω σε γυαλί και την Minolta-16 τη μηχανή που χρησιμοποιούσαν οι κατάσκοποι τη δεκαετία του 1960 και έγινε γνωστή από τις ταινίες του James Bond.
Τέλος θα γίνει ένας φωτογραφικός Μαραθώνιος όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 7 ώρες να φωτογραφίσουν τρία θέματα στην πόλη των Χανίων. Μία επιτροπή θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες συμμετοχές. Οι τρεις πρώτοι θα λάβουν σαν δώρα για τη διάκρισή τους φωτογραφικό εξοπλισμό.
Σκοπός του Μαραθώνιου είναι να αναδειχθεί η πόλη των Χανίων μέσα από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων. Θα θέλαμε να λειτουργήσει ως κίνητρο έτσι ώστε οι επισκέπτες της πόλης που θα λάβουν μέρος σε αυτόν να ανακαλύψουν κρυφές γωνιές της και να τις κάνουν γνωστές.
Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Στα σεμινάρια και τον Μαραθώνιο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέσω email ή τηλεφωνικά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις δράσεις που υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Ποιές είναι οι φιλοδοξίες και τα όνειρα του Chania International Photo Festival; Ποιά σχέση θέλει να αποκτήσει με τους καλλιτέχνες αλλά και με το κοινό που θα το επισκεφτεί;
Φιλοδοξούμε ότι σιγά-σιγά το Φεστιβάλ θα γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα Διεθνώς. Ένα από τα σχέδιά μας που ξεκίνησε ήδη είναι να πάρει μία ταυτότητα που θα χαρακτηρίζει την περιοχή. Πιο συγκεκριμένα θα θέλαμε μέσα από το Φεστιβάλ, πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, να προβάλουμε και κάποια χαρακτηριστικά προϊόντα της Κρήτης. Ήδη φέτος κάναμε το πρώτο βήμα ερχόμενοι σε επαφή με τους οινοπαραγωγούς της Κρήτης οι οποίοι την ημέρα των εγκαινίων θα προσφέρουν κρασί στον κόσμο. Επίσης συζητάμε κάποιες άλλες ιδέες που θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες του Φεστιβάλ.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τους καλλιτέχνες θα θέλουμε να παραμείνει όπως είναι τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την Blank Wall Gallery έχουμε αποκτήσει πολύ φιλικές σχέσεις με πολλούς από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι στα e-mail τους μας στέλνουν νέα τους αλλά και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τελευταίο παράδειγμα τις πυρκαγιές στο Μάτι.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται με τη συμβολή της Blank Wall Gallery και του Δήμου Χανίων. Θα θέλατε να μας αναφέρετε πιο συγκεκριμένα κάποιους από τους συντελεστές αυτής της πρώτης διοργάνωσης;
Για την πραγματοποίηση του Cip Festival δούλεψαν οι συντελεστές της Blank Wall Gallery καθώς και οι εξωτερικοί της συνεργάτες. Από τα Χριστούγεννα και μετά έγινε ο σχεδιασμός του λογότυπου, της ιστοσελίδας και ξεκίνησε η επικοινωνία με τους καλλιτέχνες. Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με τα μέλη της επιτροπής και ανταλλάξαμε απόψεις σε διάφορα θέματα ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το συντονισμό όλων αυτών των διαδικασιών ανέλαβε η διευθύντρια της Blank Wall Gallery και του Cip Festival Μαρία Τουτουδάκη. Σημαντική ήταν η συμβολή του λέκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Νίκου Αποστολόπουλου, που ήταν και στην επιτροπή που επέλεξε τους φωτογράφους που συμμετέχουν
Η επεξεργασία καθώς και η εκτύπωση όλων των φωτογραφιών έγιναν στο εργαστήριο της Blank Wall Gallery χρησιμοποιώντας υλικά υψηλών προδιαγραφών.
Η συμβολή του δήμου Χανίων ήταν πολύ μεγάλη παραχωρώντας μας τους χορούς που ζητήσαμε για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Μεγάλη βοήθεια επίσης μας πρόσφεραν οι άνθρωποι του ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου) όπου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ, οι οποίοι φρόντισαν να προσαρμόσουν τους χώρους κατάλληλα για τις ανάγκες του και μας προσέφεραν την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται.
Το Chania International Photo Festival θα ανανεώσει το ραντεβού του για το καλοκαίρι του 2019 ή θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε καποιο κομμάτι του στην Αθήνα μέσω της Blank Wall Gallery;
Η κεντρική ιδέα είναι να γίνεται το Φεστιβάλ μόνιμα στην πόλη των Χανίων. Ήδη έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε το 2ο Cip Festival για το 2019. Τώρα σε ό,τι αφορά στις φωτογραφίες που θα εκτεθούν στα Χανιά σε λίγες μέρες, λόγω του όγκου τους είναι λίγο δύσκολο να εκτεθούν στην Blank Wall Gallery. Θα μπορούσαμε να εκθέσουμε μέρος των φωτογραφιών στην Αθήνα όμως δεν θα θέλαμε να κάνουμε κάποιον διαχωρισμό επειδή θεωρούμε όλες τις δουλειές ισότιμες και ως μία ενότητα, έτσι αποφασίσαμε ότι θα μπορούσαμε να τις εκθέσουμε μόνο αν βρισκόταν κάποιος χώρος που θα μπορούσε να τις φιλοξενήσει όλες.
Διαβάστε επίσης:
Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στα Χανιά – 28 έως 5 Σεπτεμβρίου 2018