Μια συναυλία με τις Mazaher Ensemble, τις εκπροσώπους της θεραπευτικής μουσικής zar από την Αίγυπτο, τη σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και τη Μάρθα Φριντζήλα, θα σηματοδοτήσει τη λήξη του Θερινού Σχολείου που οργανώνει το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο του Δήμου Ελευσίνας.
Οι Mazaher Ensemble είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα συγκροτήματα στα οποία οι γυναίκες έχουν ηγετικό ρόλο και είναι συνδεδεμένα με την αρχαιότερη παράδοση της θεραπείας μέσω της μουσικής που πραγματοποιείται στην Αίγυπτο.
Η τελετουργία περιλαμβάνει χορό με την συνοδεία κρουστών και τραγουδιού. Στόχος της τελετής είναι η συμφιλίωση και η αρμονική συμβίωση με τις πνευματικές δυνάμεις που κατοικούν μέσα μας. Η εμπειρία είναι εξαγνιστική. Μία σωματική και πνευματική κάθαρση που οδηγεί τους συμμετέχοντες σε γαλήνη και ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τον κόσμο.
Οι γυναίκες μουσικοί του συγκροτήματος Μαζαχέρ είναι οι Umm Sameh, Umm Hassan, Nour El Sabah που είναι από τις τελευταίες εν ζωή μουσικοί της θεραπευτικής μουσικής Ζάρ στην Αίγυπτο. Η μουσική τους είναι εμπνευσμένη από τρία διαφορετικά είδη της μουσικής Ζαρ που υπάρχουν στην Αίγυπτο: την αιγυπτιακή μουσική Ζαρ, την μουσική Ζαρ Abu el Gheit και την μουσική Ζαρ του Σουδάν ή Αφρικανικό Ζαρ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Ζαρ είναι ένα θεραπευτικό τελετουργικό δρώμενο στο οποίο υπάρχει έντονη μουσική από τύμπανα και χορό, η οποία τελείται κυρίως από γυναίκες για τη θεραπεία γυναικών. Οι άνδρες έχουν πάντα δευτερεύοντες ρόλους στην τελετή. Το Ζαρ έχει λανθασμένα θεωρηθεί ως μία μορφή εξορκισμού. Στην πραγματικότητα είναι ένα δρώμενο κατά το οποίο στόχος της κοινότητας είναι να εναρμονίσει τον εσωτερικό κόσμο των συμμετεχόντων με τις εξωτερικές πιέσεις που αυτοί υφίστανται από τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Το μουσικό δρώμενο της μουσικής Ζαρ δίνει το βήμα στις γυναίκες να εξαλείψουν τις πιέσεις και το άγχος που τους δημιουργούν διάφοροι κοινωνικοί περιορισμοί που περιορίζουν την κίνηση, το ντύσιμο, τη φωνή ακόμη και τα όνειρά τους.
Πρόκειται για ένα αρχαίο τυπικό εξαγνισμού που στόχο έχει να γαληνέψει τις εσωτερικές πνευματικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα μας μέσω του εκστατικού χορού και της τυμπανοκρουσίας.
Το σημαντικότερο στοιχείο της μουσικής Ζαρ στην Αίγυπτο είναι η tamboura, η εξάχορδη λύρα, η οποία σε διάφορες μορφές υπάρχει σε όλη την περιοχή από την Ανατολική Αφρική μέχρι την Αραβική χερσόνησο.
Η μουσική Ζαρ και τα τραγούδια της έχουν επιβιώσει στην αυθεντική τους μορφή σχεδόν χωρίς προσμίξεις. Η μουσική έμεινε αυθεντική γιατί δεν επηρεάστηκε από θρησκευτικές αντιλήψεις και πολιτικές παρεμβάσεις λόγω του ότι λειτουργούσε σε ένα δεύτερο κοινωνικό πεδίο. Λόγω των οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών, η πρακτική αυτή τείνει να εξαφανιστεί. Υπάρχουν πολύ λίγοι μουσικοί που γνωρίζουν το ιδιότυπο παίξιμο της εξάχορδης λύρας καθώς και των σχετικών ύμνων και τραγουδιών. Αυτή η αρχαία κληρονομιά της μουσικής Ζαρ έχει πια περιοριστεί σε 25 μόνο γνώστες στην Αίγυπτο.
Ελάτε την Τετάρτη 10 Ιουλίου να κάνουμε ένα τελετουργικό ταξίδι με ρυθμούς και ηχοχρώματα από όλο τον κόσμο. Από τον ψίθυρο στην ρυθμική έκρηξη και από την ανατολή στη δύση. Ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, με οδηγούς του ταξιδιού τις Mazaher Ensemble, τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μάρθα Φριντζήλα σε μια σπάνια σύμπραξη.