Η Titanium Yiayiannos Gallery εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση «Με μια δραχμή στην τέχνη», τη Δευτέρα …
17 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8:00μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011.
Λίγα λόγια για την έκθεση:
Στη μεγάλη ή στη μικρή περιπέτεια της ζωής μας είχαμε στα χέρια μας το μέτρο του ζην ή και του ευ ζην, τη δραχμή· ένα σπουδαίο δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού που έμαθε τους ανθρώπους να συναλλάσσονται με πρακτικό και δημιουργικό τρόπο.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η δραχμή, στη μακραίωνη ιστορία της, απλώθηκε σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του τότε γνωστού κόσμου. Και… έτυχε σ’ εμάς να γίνουμε μάρτυρες του τέλους μιας πορείας δύο χιλιάδων επτακοσίων χρόνων. Μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε, δημιουργήσαμε με εργαλείο αλλά και στήριγμα τη δραχμή και τώρα που δεν είναι πια στα χέρια και στη τσέπη μας, θέλοντας να την τιμήσουμε, την κάναμε κόσμημα στο πέτο μας και στο μέρος της καρδιάς.
Η πορεία της δραχμής στο χρόνο και στη γεωγραφία υπήρξε περιπετειώδης μέχρι που απεσύρθη στις προθήκες των μουσείων νομισμάτων για να δώσει τη θέση της στο ευρώ.
Η τελευταία πράξη της συναρπαστικής ιστορίας της δραχμής γράφτηκε πριν από δέκα χρόνια όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2001, οπότε η δραχμή αποσύρθηκε και η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΟΝΕ συμπληρώνοντας το ιστορικό κενό στην ήδη υπάρχουσα κοινοτική ένωση.
Οι άλλοι Ευρωπαίοι χρειάζονται πολλούς ακόμα αιώνες για να ισοφαρίσουν την προσφορά της δραχμής στον πολιτισμένο κόσμο, ώστε να δικαιούνται να κοσμήσουν το πέτο τους με το νόμισμά τους.
Η Titanium Yiayiannos Gallery στα πλαίσια ενός προγράμματος μεγάλων θεματικών εκθέσεων οργάνωσε και θα παρουσιάσει την έκθεση με τίτλο «Με μια δραχμή στην τέχνη», όπου 80 καλλιτέχνες ψηλαφούν τη φόρμα και οραματίζονται την εικόνα του κέρματος της δραχμής, εικόνες με στοιχεία δραματικά, με στοιχεία ηρωικά, με σχολιασμό και σαρκασμό, με σύμβολα αρχαία και σύγχρονα. Μια έκθεση τιμή – μνήμη στη δραχμή που υπήρξε το αρχαιότερο νόμισμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η έκθεση δεν προτείνει και δεν σκέφτεται ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά. Είναι μια συναισθηματική προσέγγιση και προσπαθεί να εικονογραφήσει εκείνα τα λόγια της μεγάλης Ελληνίδας αθλήτριας την ώρα του θριάμβου της μέσα στο ολυμπιακό στάδιο. Να μια άλλη φιγούρα που θα μπορούσε να απεικονισθεί στο υποθετικό νέο κέρμα της δραχμής καθώς ελπίζουμε η έκθεση αυτή να παρακινήσει κι άλλους πολλούς καλλιτέχνες ώστε να αποτελέσει κύριο σώμα ενός μελλοντικού μουσείου της δραχμής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα υπάρχει αναμνηστικό κόσμημα – καρφίτσα πέτου (επίχρυση δραχμή) – διακριτικό & ενθύμιο.