To Booze Cooperativa παρουσιάζει το έργο «Μέδουσα – Η γυναίκα στον Καθρέπτη» σε κείμενο και σκηνοθεσία Richard Nieoczym από τις …
2 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012.
Ζωή που έχει περάσει μέσα σε ένα νεκρό αποστειρωμένο κήπο από πέτρα, παγωμένες εικόνες, καμία κίνηση ψυχής: ένας πέτρινος κόσμος. Η Μέδουσα κατά το μύθο ήταν μια όμορφη κόρη που αποπλανήθηκε και βιάστηκε από τον Ποσειδώνα σε ένα ναό της θεάς Αθηνάς. Εξοργισμένη η θεά από αυτήν την πράξη, μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε ένα τέρας, τη Γοργόνα, με κεφάλι ζωσμένο με φίδια και βλέμμα που μεταμόρφωνε τους άνδρες σε πέτρα.
Για τη Μέδουσα στο σύγχρονο πολιτισμό, η Πόλη είναι ο κήπος από πέτρα όπου κάθε άγνωστος δολοφονείται από βλέμμα αδιαφορίας, από το φόβο του μολυσμένου Άλλου, από την απουσία της αγάπης. Πώς γίνεται να ξεπερασθεί αυτός ο φόβος, και να ανοίξει πάλι η καρδιά στην αγάπη σε έναν κόσμο φτιαγμένο από πέτρα; Πώς γίνεται να τρυπήσει ο βράχος ώστε να κυλήσει ξανά η ζωή;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το έργο «Μέδουσα: Η Γυναίκα στον Καθρέπτη» εντάσσεται στο ευρύτερο project της ομάδας θεατρικής έρευνας Mad Dam Theatre Ensemble «Αρχαίοι Καθρέπτες- Σύγχρονες Φωνές», σε κείμενο και σκηνοθεσία R. Nieoczym. Οι «Αρχαίοι Καθρέπτες- Σύγχρονες Φωνές» συντίθεται από μονολόγους που εξετάζουν αρχετυπικές γυναικείες εικόνες της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας υπό το πρίσμα της σύγχρονης κουλτούρας. Το project ξεκίνησε ως μία έρευνα στη φύση των τεράτων της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. «Γιατί τα περισσότερα ήταν γυναίκες;
Γιατί ήταν η θηλυκή πλευρά τόσο σημαντική στην ουσία των τεράτων; Σύμφωνα με τον Γιουνγκ, οι αρχαίοι θεοί έχουν σήμερα εσωτερικευθεί και αντιμετωπίζονται μόνο ως ασθένειες της ψυχής. Και εάν οι θεοί έχουν εσωτερικευθεί, τότε τι συμβαίνει με αυτά τα αρχαία τέρατα; Μήπως και αυτά έχουν βυθιστεί μέσα μας;» Παραστάσεις work-in-progress έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα (Οκτώβριος 2010 studio Λάθος Κίνηση και Μάιος 2011 Beton7 Gallery) και στην Άκρα της Σικελίας (Μάιος 2011 αρχαίο θέατρο της Άκρας σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος).
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Richard Nieoczym
Μετάφραση: Δήμητρα Μπάρλα & Αγγελική Χαρίσκου
Σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα
Φωτισμοί: Richard Nieoczym & Νίκος Κορνήλιος
Φωτογραφίες: Σταύρος Πετρόπουλος
Κείμενο προγράμματος: Κλειώ Πεθαίνου
Σχεδιασμός εντύπων: Νίκος Βουρλιώτης
Σκηνοθεσία video promo: Αλέξανδρος Χαντζής
Ερμηνεία: Δήμητρα Μπάρλα