Ο Έλληνας αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης, έχοντας συμπληρώσει φέτος ογδόντα χρόνια ζωής με πλούσια

καλλιτεχνική προσφορά εντός και εκτός Ελλάδος, αποχαιρετά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο μαέστρος θα διευθύνει την Κ.Ο.Α. στο δικό του Τρίπτυχο, με το οποίο εκπροσωπείται στο πρόγραμμα της βραδιάς η έτερη δημιουργική του πλευρά, αυτή δηλαδή του συνθέτη. Ως απόσταγμα πείρας και γνώσης αναμένεται η ερμηνεία του στα υπόλοιπα έργα της συναυλίας: στην Δεύτερη Συμφωνία του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), καθώς και στο Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849), όταν υπό την μπαγκέτα του τιμώμενου, θα συμπράξει με την Κ.Ο.Α. ως σολίστ ο νεαρός, εξαίρετος πιανίστας Απόστολος Παληός.

Το Τρίπτυχο, που γράφτηκε από τον Δημήτρη Αγραφιώτη το καλοκαίρι του 1979, είναι εμπνευσμένο από την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Στόχος του δημιουργού είναι να παρακολουθήσει με την μουσική τον ρυθμό του ποιητικού κειμένου και να εκφράσει με νότες τις έννοιες και τις σκέψεις που περικλείει ο λόγος του Νομπελίστα ποιητή.
Ο Ρόμπερτ Σούμαν ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην Δεύτερη Συμφωνία του το 1845, ενώ περνούσε μία σοβαρή κατάθλιψη που είχε λάβει την μορφή βαριάς νευρικής κατάρρευσης. Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς, ο Σούμαν είχε ανακτήσει την ψυχική του υγεία. Η προσωπική περιπέτεια του Γερμανού ρομαντικού κι η πάλη του με τον ταραγμένο εσωτερικό του κόσμο, σε μία προσπάθεια επιβολής και νίκης πάνω στην ίδια του την ψυχική διαταραχή, προσέδωσε εντούτοις φωτεινό χαρακτήρα στην περίφημη Συμφωνία του.
«Σκέφτομαι πως κανείς πρέπει να ξεκινά από μικρά πράγματα. Είμαι μόνο ένας πιανίστας», είχε πει ο Φρεντερίκ Σοπέν με γνήσια ταπεινοφροσύνη. Το Δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αν και νεανικό έργο του Πολωνού μουσουργού (το συνέθεσε σε ηλικία μόλις 19 ετών, όταν ακόμα σπούδαζε στο Ωδείο της Βαρσοβίας), γνώρισε από τις πρώτες του εκτελέσεις τεράστια επιτυχία. Χαρακτηριστική η επισήμανση ενός κριτικού της εποχής ο οποίος συνέκρινε το κοντσέρτο «με τη ζωή ενός δίκαιου ανθρώπου: καμμία ασάφεια, κανένα λάθος».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά. Με υποτροφίες, συνέχισε τις σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στο Μόναχο, το Βερολίνο και το Ζάλτσμπουργκ, από την Ακαδημία του οποίου πήρε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας.

Έγινε βοηθός του αρχιμουσικού Μπέρνχαρντ Πάουμγκαρντνερ, προέδρου του Φεστιβάλ Ζάλτσμπουργκ, και διηύθυνε τακτικά την Καμεράτα Ακαντέμικα και  την Ορχήστρα του Μοτσαρτέουμ. Παράλληλα είχε συνεργασίες με την Κ.Ο.Α., την Κ.Ο.Θ. και την Ορχήστρα της Ε.Λ.Σ. Μεταξύ άλλων διετέλεσε αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βυρτεμβέργης – Στουτγάρδης, αρχιμουσικός της κρατικής Όπερας της Καρλσρούης κ.ά.

Έχει παρουσιάσει στο εξωτερικό πολλά έργα Ελλήνων συνθετών, καθώς και δικές του συνθέσεις, αποσπώντας μεγάλα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το χρυσό Μετάλλιο της πόλης Reutlingen –Stuttgart, το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής του Εθνικού Συμβούλιου της Unesco κ.ά

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ (γεν.1932)

Τρίπτυχο

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1810-1849)

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2 σε φα ελάσσονα, έργο 21

Διάλειμμα

ΡΟΜΠΕΡΤ ΣΟΥΜΑΝ (1810-1856)

Συμφωνία αρ.2 σε ντο μείζονα, έργο 61

Σολίστ  Απόστολος Παληός, πιάνο
Μουσική Διεύθυνση Δημήτρης Αγραφιώτης