Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Συναυλία της ΚΟΘ με έργα Erkin, Μαρκόπουλου και Ravel

Χορός! Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την …
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χορός! Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η Κ.Ο.Θ., σε μουσική διεύθυνση του τούρκου αρχιμουσικού και Πρύτανη της Σχολής Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Bilkent Isin Metin, θα παρουσιάσει έργα του Ulvi Cemal Erkin (1906-1972), του Γιάννη Μαρκόπουλου (γεν. 1939) και του Maurice Ravel (1875-1937).

Σολίστ στη συναυλία θα είναι ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της κρητικής λύρας, ο οποίος εντυπωσίασε με την εμφάνισή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα ανοίξει το έργο Köçekçe, Χορευτική Ραψωδία για ορχήστρα του Ulvi Cemal Erkin. Ο Erkin, από τους πρωτοπόρους και πιο δημοφιλείς τούρκους συνθέτες του 20ου αιώνα, έγραψε τη Χορευτική Ραψωδία το 1943. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα έργα του, στο οποίο «παντρεύει» τις μελωδίες και τους τρόπους της παραδοσιακής μουσικής με το δυτικό συμφωνικό στυλ.

Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε το 1943 από την Προεδρική Φιλαρμονική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Ernst Praetorius.

Αντίστοιχες επιρροές από την παράδοση διαποτίζουν το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, εκ των δημοφιλέστερων σύγχρονων ελλήνων συνθετών. Στη συναυλία η Κ.Ο.Θ. θα παρουσιάσει τον Πυρρίχιο χορό αρ. 13 «Νέμεσις» (2000-2001) από το έργο του 24 Πυρρίχιοι Χοροί και το Κοντσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα (1986-1987).

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε τους πρώτους Πυρρίχιους Χορούς (Α, Β, Γ, Δ) την περίοδο που διέμενε στο Λονδίνο (εγκαταστάθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα το 1967 και επέστρεψε στην Αθήνα το 1969), όπου και πρωτοπαρουσιάστηκαν τον Οκτώβριο του 1968 από την αγγλική ορχήστρα Concertante στο Queen Elizibeth Hall.

Ο συνθέτης ολοκλήρωσε τους 24 Πυρρίχιους Χορούς το 2001. Για το Κοντσέρτο-Ραψωδία για λύρα και ορχήστρα ο συνθέτης σημειώνει ότι «συνταιριάζει αβίαστα το παρόν με το παρελθόν, τη Δύση με την Ανατολή, την Κρήτη με τον Πόντο».

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1987 στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Μαρκόπουλου, την Κρήτη, από την ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. 

Η συναυλία θα κλείσει με τον λικνιστικό ρυθμό των βαλς – La Valse και Valses Nobles et Sentimentales -του Maurice Ravel. Ο γάλλος συνθέτης, γοητευμένος από το μουσικό αυτό είδος, ξεκίνησε το 1906 να συνθέτει ένα έργο το οποίο αργότερα, το 1919, θα λάμβανε τη θέση του στην εργογραφία του ως  La Valse. Πριν την έκδοση του La Valse ο Ravel είχε ήδη συνθέσει το 1911 τα Valses Nobles et Sentimentales για πιάνο και το 1912 την εκδοχή του έργου για ορχήστρα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ