Το Megaron Plus συνεργάζεται με την Intelligence Squared στην οργάνωση αυτού του εξαιρετικά επίκαιρου …
διαλόγου – αντιπαράθεσης για τον ορίζοντα και τις προοπτικές της Ευρώπης και προτείνει στο κοινό δυο τάσεις σκέψης και δυο πιθανότητες για το ευρωπαϊκό αύριο: την ευρωσκεπτικιστική και την ευρωρεφορμιστική.
Η συζήτηση ανάμεσα σε δυο ομάδες Ελλήνων πανεπιστημιακών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ο Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Γιώργος Σταθάκης, Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Γεράσιμος Μοσχονάς, Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, αποτελούν την ομάδα των ευρωσκεπτικιστών και θα ασκήσουν δριμεία κριτική στην Ένωση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Ξενοφών Γιαταγάνας, Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών, ο Μάνθος Ντελής, Λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Μαρία Μενδρινού, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποτελούν την ομάδα των ευρωρεφορμιστών και θα ταχθούν υπέρ κάποιων διορθωτικών ρυθμίσεων αναγκαίων για την αναζωογόνηση του Ευρωπαϊκής οράματος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός. Θέση για το θέμα καλείται να πάρει και το κοινό, με τοποθετήσεις ή ερωτήσεις στους ομιλητές αλλά και συμμετοχή σε δύο ψηφοφορίες, πριν την έναρξη και με το τέλος της συζήτησης.
Με το debate αυτό και με τη συνεργασία με την Intelligence Squared, το Μegaron Ρlus διευρύνει τον πολυθεματικό του χαρακτήρα και δοκιμάζει νέες μορφές επικοινωνίας με το κοινό στα πρότυπα καθιερωμένων φόρουμ ανταλλαγής απόψεων όπως των Οxford και Cambridge Unions.
Μέγας Χορηγός για το 2010 της πολύ-θεματικής Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος του Megaron Plus πολύτιμη είναι η συμβολή των χορηγών: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Η Ενωμένη Ευρώπη πάσχει και δεν κρύβει την κόπωσή της. Το όραμα που τη δημιούργησε και την τροφοδότησε για μισό αιώνα, έχει εξασθενίσει και έχει προκαλέσει ανησυχία, προβληματισμό, γκρίνια, εντάσεις και αντιπαραθέσεις.
Ο χρόνος που πέρασε από την ίδρυσή της, αλλά και η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, υπονόμευσαν την ενότητα στο εσωτερικό της, την ηγεμονική της θέση στις διεθνείς υποθέσεις και άμβλυναν τα αντανακλαστικά της για γρήγορες προσαρμογές στις υψηλών ταχυτήτων αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.
Πολιτικοί, πολίτες, γραφειοκράτες, επιχειρηματίες, αναλυτές και στοχαστές συμφωνούν ότι «το ευρωπαϊκό όνειρο» εξάντλησε τη δυναμική του και διαπιστώνουν ότι η κρίση είναι σοβαρή και απαιτητική. Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και οι απόψεις ποικίλουν ή και συγκρούονται. Οι κινήσεις και τα μέτρα που με την πίεση των εξελίξεων υιοθετούνται ,άλλοτε είναι ναυαγοσωστικά και άλλοτε ρυθμιστικά, όπως η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής των 27 (31/10) για τις περιορισμένες αλλαγές της Ευρωσυνθήκης.
Οι σχολές σκέψης είναι κυρίως δύο και με απόσταση μεταξύ τους: οι ευρωσκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η πάθηση της Ενωμένης Ευρώπης δεν είναι δημοσιονομικού και ρυθμιστικού χαρακτήρα, αλλά δομική, έχει να κάνει με τη σύλληψή της, με το αρχικό μόρφωμα και χρειάζεται επαναεπινόηση. Μια καινούργια φαντασία, που με τα υλικά της πραγματικότητας θα συνθέσει μια ανθεκτική προοπτική.
Οι ευρωρεφορμιστές δεν διαφωνούν για την αποτυχία της Ενωμένης Ευρώπης και του Ευρωσυντάγματος, αλλά πιστεύουν ότι αρκούν μερικές διορθωτικές ρυθμίσεις, κάποιες τεχνικές προσαρμογές για να επιστρέψει η Ευρώπη στον καλό της εαυτό και να ανασυνταχθεί.
Και τα δυο στρατόπεδα έχουν ισχυρό οπλοστάσιο και μια μεταξύ τους αντιπαράθεση δεν είναι μόνο ενδιαφέρουσα, αλλά και κρίσιμη για την κατανόηση της κρίσης και τον σχεδιασμό της καινούργιας αφήγησης για την Ευρώπη: θα φύγουμε από το αδιέξοδο με επιδιορθώσεις ή με διαφορετικές και καινούργιες επιγνώσεις και ευαισθησίες. Θα ανασυγκροτηθούμε γύρω από αυστηρότερες δημοσιονομικές πειθαρχίες ή θα κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις ιστορικές και γεωγραφικές διαφορές.
Θα υιοθετήσουμε την ταυτότητα του Ευρωπαίου ή θα επιμείνουμε στις εθνικές. Θα προχωρήσουμε με ρεαλισμό ή με νοσταλγία, θα καθηλωθούμε στο μύθο και τις κατακτήσεις ή θα συμφιλιωθούμε με τις νέες δυνάμεις και δυναμικές. Θα επαναστοχαστούμε γύρω από τα στερεότυπα και τις εμμονές, ώστε το μέλλον να έχει μια θέση για την Ευρώπη;
Η Intelligence Squared Greece είναι μια αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία η οποία ιδρύθηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα με κύριο σκοπό τη διοργάνωση ανταγωνιστικών debates του τύπου της Οξφόρδης (Oxford Union Style Debates) επάνω σε θέματα που χρήζουν επείγουσας ανάλυσης από τους ειδικούς.
Η Intelligence Squared, οραματίζεται να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και σοβαρής και νηφάλιας αντιπαράθεσης σε πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα το ευρύ κοινό. Η IQ2 στην Ελλάδα συμπληρωματικά στα debates που διοργανώνει έχει και άλλες δραστηριότητες: συλλέγει αρχειακό υλικό επάνω στα θέματα των debates, αναθέτει τη συγγραφή πρωτότυπων άρθρων, διενεργεί συνεντεύξεις και συντάσσει γραπτά debates, όλα διαθέσιμα δωρεάν στην ιστοσελίδα της, http://www.iq2.gr/
Το debate αυτό είναι οργανωμένο στα πρότυπα των αγγλοσαξονικών φόρουμ, στα οποία στηρίχτηκε η IQ2 για να ξεκινήσει το δικό της το 2002. Ο σκοπός των δημιουργών της -John Gordon και Jeremy O’Grady, αρχισυντακτών του περιοδικού The Week- ήταν η διεξαγωγή debates για επίκαιρα και φλέγοντα πολιτικά, πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα.
Η ιδέα είχε εξαιρετική επιτυχία και απέκτησε ένα σταθερό κοινό που ξεπερνά τους 1000 θεατές σε κάθε διοργάνωση. Στο διάστημα που λειτουργεί στην Μεγάλη Βρετανία η IQ2 έχει φιλοξενήσει ως ομιλητές σημαντικούς ανθρώπους της πολιτικής, των γραμμάτων και των επιστημών.