Το ανοιχτό φόρουμ ιδεών Megaron Plus ανοίγει το φάκελο ‘Ελληνικό Πανεπιστήμιο’ και καλεί έγκριτους ακαδημαϊκούς να καταθέσουν τις…
απόψεις τους για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, προτάσεις για την άρση των αδιεξόδων αλλά και σκέψεις για το μέλλον της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας.
Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια και πώς μπορούμε να τα υπερβούμε δημιουργώντας ένα νέο Πανεπιστήμιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες;
Έχουμε διεθνώς ένα μεγάλο αριθμό καταξιωμένων επιστημόνων, παρoλ’ αυτά διαθέτουμε Πανεπιστήμια με χαμηλούς βαθμούς αξιολόγησης στη διεθνή κατάταξη και τη μεγαλύτερη εξαγωγή φοιτητών κατά κεφαλήν στην Ευρώπη. Διοικητικές αγκυλώσεις, έντονη κομματικοποίηση, πελατειακές συμπεριφορές και ελλιπής αξιολόγηση του έργου που παράγεται, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Πρέπει να αλλάξουν πολλά και γρήγορα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του κύκλου δημοσίων συζητήσεων «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές» συμμετέχουν οι : Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Yale, Βάσω Κιντή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Παπάζογλου, Καθηγητής Ναυπηγικής, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρώην Ειδικός Γραμματέας, Υπουργείο Παιδείας και ο Ευριπίδης Στεφάνου, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Χημείας.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του Megaron Plus με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάδος.
Οι ομιλητές
Ο Στάθης Καλύβας είναι καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του και το διδακτορικό του στην Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο (1993-1994), και συνεχίστηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) (1994-2000) και του Σικάγου (2000-2003). Έχει συγγράψει βιβλία, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.
Η Βάσω Κιντή σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ξεκίνησε να διδάσκει Φιλοσοφία το 1991 στο Κολλέγιο Deree. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη σύνταξης του φιλοσοφικού περιοδικού Cogito. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο “Kuhn & Wittgenstein: Φιλοσοφική έρευνα της Δομής των Επιστημονικών Επαναστάσεων” και άρθρα σε διεθνή και ελληνικά ακαδημαϊκά περιοδικά με αντικείμενο τη φιλοσοφία της επιστήμης, τη φιλοσοφία της ιστορίας, τη φιλοσοφία της γλώσσας και την ηθική.
Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος έκανε τις βασικές του σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αριστούχος φοιτητής και μετά συνέχισε τις σπουδές του σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αμερικής, στον τομέα της Εσωτερικής Παθολογίας και των Συστηματικών Αυτοάνοσων Νοσημάτων. Το 1980 επιστρέφει ως καθηγητής Παθολογίας στη νεοσυσταθείσα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου κατορθώνει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να θέσει το τμήμα του στο Διεθνή Επιστημονικό Χάρτη και να κάνει τα Γιάννενα πόλο έλξης ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα από όλη την Ελλάδα. Το 1993 εκλέγεται καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου επαναλαμβάνει το πείραμα με απόλυτη επιτυχία. Στόχος του καθηγητή Μουτσόπουλου ήταν και είναι η δημιουργία σωστών γιατρών μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης και της έρευνας. Αυτό έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα με περισσότερες από τετρακόσιες δημοσιεύσεις πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με πολλές διεθνείς διακρίσεις και με πλειάδα μαθητών του ιατρών, που επανδρώνουν τα νοσοκομεία, τις Ιατρικές Σχολές και τα ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Εκτός από το καθαρά επιστημονικό έργο, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος έχει γράψει εκλαϊκευμένα άρθρα για τους ασθενείς σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει εκθέσει τις απόψεις του σε θέματα οργάνωσης του συστήματος Υγείας, Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελλάδα.
Ο Καθηγητής Βασίλης Παπάζογλου απέκτησε το Δίπλωμα Ναυπηγού Μηχανολόγου Μηχανικού από το Ε.Μ.Π. το 1975. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μ.Ι.Τ. των Η.Π.Α., από όπου του απενεμήθησαν τα μεταπτυχιακά διπλώματα S.M. in Naval Architecture and Marine Engineering και S.M in Mechanical Engineering το 1978, και το PhD in Ocean Engineering το 1981. Από τον Μάιο 1981 έως το τέλος του 1983 υπηρέτησε αρχικά ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και ακολούθως ως ερευνητής μηχανικός στο Τμήμα Ναυπηγικής του Μ.Ι.Τ. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ανέλαβε τον Νοέμβριο 1985 τα καθήκοντά του ως Επίκουρος Καθηγητής Ναυπηγικής Τεχνολογίας στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Ε.Μ.Π., ενώ από τον Φεβρουάριο 1994 υπηρετεί πλέον ως Καθηγητής Ναυπηγικής Τεχνολογίας στην ίδια Σχολή. Από τον Νοέμβριο 1985 έως και τον Σεπτέμβριο 2006 διετέλεσε εκλεγμένος Διευθυντής του Εργαστηρίου Ναυπηγικής Τεχνολογίας της Σχολής. Από το 1996 έως το 2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2006 είναι Καθηγητής μερικής απασχόλησης, αρχικά ως μέλος της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.) και από τον Νοέμβριο 2009 ως Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Έχει εκπονήσει και εκπονεί ως επιστημονικός υπεύθυνος άνω των 60 χρηματοδοτούμενων ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων, μεγάλος αριθμός από τα οποία με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει συγγράψει τέσσερα διδακτικά βιβλία, πάνω από 85 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρυπίδης Στεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου. Σπούδασε στην Ελβετία. Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Neuchâtel, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και Διδακτορικού Διπλώματος στην Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Υδάτων του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ-Ζ), στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Stanford, και Λέκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Εξελέγη το 1984 ως ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, όπου διορίστηκε τον Ιανουάριο του 1986 ως Επίκουρος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και το 1993 ως Καθηγητής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών και των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών “Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος” και “Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος”.