Το Megaron Plus, το πρόγραμμα λόγου και στοχασμού του Μεγάρου Μουσικής, φιλοξενεί προσωπικότητες από το χώρο των επιστημών και της τέχνης, προσφέροντας έναν ανοιχτό διάλογο για τα θέματα της διανόησης, της τέχνης, της επιστήμης, καθώς και για τα μεγάλα ζητήματα των καιρών.
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με το Collège de France, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανακοινώνει, για τη φετινή περίοδο, τη συμφωνία με το London School of Economics για την οργάνωση σειράς διαλέξεων από καθηγητές του LSE, στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει».
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
1.10 – Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ – Μια μεγάλη Ελληνίδα
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ», μέσα από ήχο και εικόνα. Ο Θανάσης Λάλας σε συνεργασία με την Ελευθερία Ντεκώ δημιούργησαν ένα αφήγημα με τα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ (από οπτικό και ηχητικό υλικό 16 ωρών, που έχει συλλέξει ο Θανάσης Λάλας). Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, δύναμης και κύρους, και τιμά διεθνώς τη χώρα μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
3.10 – Teresa Moller, «Αποκαλύπτοντας το τοπίο»
Διάλεξη από τη διάσημη χιλιανή Αρχιτέκτονα Τοπίου –δημιουργό του περίφημου Punta Pite στο Σαντιάγο καθώς και μιας σειράς εμπνευσμένων έργων που λειτουργούν σε τέλεια αρμονία με το περιβάλλον– με θέμα την 25χρονη δράση της και το μοναδικό όραμά της. Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Συντονίζει ο αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης.
9.10 – Στέλιος Βιρβιδάκης: «Θρησκεία και φιλοσοφία: Σύγχρονες προσεγγίσεις»
Διάλεξη του Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την κατανόηση της θρησκείας ως συνόλου πεποιθήσεων και πρακτικών με αναφορά σε μια ιδιαίτερη υπερβατική διάσταση αποτελεί βασικό αντικείμενο της φιλοσοφικής σκέψης. Περιγράφεται η προβληματική της φιλοσοφίας της θρησκείας όπως διαμορφώνεται στην εποχή μας απέναντι στις προκλήσεις του σύγχρονου αθεϊσμού. Εξετάζονται βασικές θέσεις και επιχειρήματα σχετικά με το περιεχόμενο της θρησκευτικής πίστης, κυρίως από την σκοπιά της αναλυτικής φιλοσοφικής παράδοσης, αλλά και μέσα από την προοπτική του διαλόγου με εναλλακτικές φαινομενολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις.
Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος ΔΣ του «Άρτος Ζωής». Στο πλαίσιο του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» σε συνεργασία με τον «Άρτο Ζωής».
15.10 – «Για μια ζωντανή ελληνική οικονομία»
Ημερίδα σε συνεργασία με το WWF Ελλάς
Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη. Μια οικονομία που διατηρεί για τις επόμενες γενιές το φυσικό κεφάλαιο και το δικαίωμα στη βιώσιμη ανάπτυξη, παράγει την αναγκαία ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί συνθήκες καλής ποιότητας ζωής για όλους.
21.10 – Θανάσης Ν. Παπαθανασίου: «Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις»
Βασικό είναι το ερώτημα αν στις σύγχρονες κοινωνίες ο Χριστιανισμός χρειάζεται να αποποιηθεί τις αξιώσεις του για την Αλήθεια, ή αν ακριβώς αυτές οι αξιώσεις δίνουν τη δυνατότητα μιας μαρτυρίας που δεν αποσιωπά τις διαφορές, ούτε και υποκαθιστά τον ζωντανό Θεό.
Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου είναι Δρ Θεολογίας και αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη.
Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος ΔΣ του «Άρτος Ζωής».
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» σε συνεργασία με τον «Άρτο Ζωής».
29.10 – Cino Zucchi: «Η πόλη (δεν) είναι ένα δέντρο – Νέα πρότυπα αστικού χώρου»
Τη διάλεξη του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου) συντονίζει ο αρχιτέκτων Α. Γιακουμακάτος. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
3.11 – «Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο Άνθρωπος»
Αφιέρωμα σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής
Το αφιέρωμα αυτό επιχειρεί να αναδείξει τις συνιστώσες της πολυσύνθετης προσωπικότητας του Δημήτρη Μητρόπουλου μέσα από λόγο, ήχο και εικόνα.
Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η Αιμιλία Βλαχογιάννη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων (Ph.D), ενώ τη μουσικολογική εισήγηση κάνει ο Νίκος Μαλιάρας, Καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ph.D). Επιλεγμένα αποσπάσματα από επιστολές και συνεντεύξεις του Δημήτρη Μητρόπουλου διαβάζει ο Δημήτρης Καταλειφός. Το μουσικό μέρος ερμηνεύουν η μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και ο Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο.
13.11 – «Το γονιδίωμά μας. Γνώθι σαυτόν: Μύθος προκλήσεις και προοπτικές»
Συζήτηση με την Άννα Εφραιμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας, και τη Σταυρούλα Τσινόρεμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίζει ο Χαράλαμπος Σαββάκης, Καθηγητής Μοριακής Γενετικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του ΕΣ του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».
Ένας μοριακός βιολόγος και δάσκαλος Γενετικής, μια φιλόσοφος που εργάζεται σε θέματα βιοηθικής και μια μαχόμενη γιατρός με ειδικότητα στον καρκίνο συζητούν τα ερωτήματα που αναφύονται στην εποχή της Γονιδιωματικής: Τι είναι «γραμμένο στο DNA μας»; Πόσο το DNA μας καθορίζει ποιοί είμαστε, τις ικανότητες μας, την υγεία μας; Θα αλλάξει η Ιατρική στη νέα εποχή της Γονιδιωματικής και πώς; Υπάρχουν μέσα στο DNA μας πληροφορίες που αφορούν το μέλλον μας, τις οποίες ίσως δεν θα θέλαμε γνωρίζουμε; Πώς θα προστατευτούν βασικά δικαιώματα του ατόμου σε μια πιθανή «γενετοκρατούμενη» φάση της Ιατρικής;
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας». Επιμέλεια κύκλου: Ηλίας Κούβελας.
18.11 – Θοδωρής Δρίτσας: «Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση»
Το δίπολο πνευματικό/κοσμικό διατρέχει όλα τα επίπεδα της κουλτούρας, από την πολιτική και την εκπαίδευση, μέχρι την τέχνη και την ιστορική μας κατανόηση. Ωστόσο, οι δύο πόλοι αλληλονοηματοδοτούνται. Η δαιμονοποίηση της εκκοσμίκευσης από μια αμιγώς «πνευματική» σκοπιά λησμονεί ότι η πνευματικότητα διαμορφώνεται από τον αγώνα της εντός του κόσμου.
Ο Θοδωρής Δρίτσας είναι μέλος του ΔΣ του ιδρύματος Άρτος Ζωής, μεταφραστής). Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος ΔΣ του «Άρτος Ζωής». Στο πλαίσιο του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» σε συνεργασία με τον «Άρτο Ζωής».
20.11 – Το Λογοτεχνικό Βραβείο Premio Strega στην Αθήνα
Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου παρουσιάζει τον Francesco Piccolo, νικητή, για το 2014, του πιο σημαντικού λογοτεχνικού βραβείου στην Ιταλία. Την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση έχουν λάβει στο παρελθόν οι Τσέζαρε Παβέζε, Αλμπέρτο Μοράβια, Ουμπέρτο Έκο.
Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
25.11 – Βασίλης Βασιλικός: «Είμαι αυτό που με κάνουν οι ειδήσεις των εφημερίδων»
Πληθωρική προσωπικότητα, με πυρετώδη πολιτική συνείδηση σε διαρκή εγρήγορση, ο Βασίλης Βασιλικός ανέπτυξε, παράλληλα με τη συγγραφική του ιδιότητα, μια πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ογκώδες πεζογραφικό του έργο. Φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, και οι φίλοι, συνάδελφοι και μελετητές του έργου του θα το γιορτάσουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον ίδιο. Θα μιλήσουν καλλιτέχνες που συνδέθηκαν μαζί του, μελετητές και φανατικοί αναγνώστες του.
Σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης. Εκ μέρους του Αναγνώστη συντονίζει ο Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας στην Εφημερίδα των Συντακτών.
9.12 – «Επίλογος 2014»
Παρουσίαση της έκδοσης του 2014 και απονομή τιμής στον Νίκο Κούνδουρο και τη Μαρία Φαραντούρη
Η μοναδική ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος» συμπληρώνει εφέτος 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας και κυκλοφορεί, ίσως τον καλύτερο τόμο στην ιστορία της, καταγράφοντας όπως πάντα τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας όλου του χρόνου σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της φετινής έκδοσης, θα γίνει απονομή τιμής για την προσφορά τους σε δύο από τις σημαντικότερους εκφραστές του Πολιτισμού μας που με το έργο τους ανέδειξαν την τέχνη τους αλλά και το ελληνικό πνεύμα παγκοσμίως: τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο και τη μοναδική ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη.
Προλογίζουν ο συγγραφέας και σύμβουλος της έκδοσης Κ. Γεωργουσόπουλος, ο διευθυντής της έκδοσης Τ. Βλαστός και ο αρχισυντάκτης της δημοσιογράφος Γ.Ν. Μπασκόζος, ενώ για το έργο των τιμωμένων θα μιλήσουν επιφανείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Παρουσιάζει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.
Σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΕΠΙΛΟΓΟΣ».
10.12 – Craig Calhoun: «Κοινωνικά κινήματα, κοινωνική αλλαγή και δημοκρατία»
Πρόεδρος και Διευθυντής του London School of Economics and Political Science, ο Craig Calhoun διεύρυνε την παράδοση της κριτικής θεωρίας συνδέοντάς την πιο άμεσα με την εμπειρική κοινωνική και ιστορική έρευνα. Το έργο του καλύπτει τομείς όπως: πολιτισμός και επικοινωνία, κοσμοπολιτισμός – ανθρωπισμός, κοινωνικά κινήματα, επιπτώσεις της τεχνολογίας – αδικοπραξίες, ρίσκο και επιχειρήσεις – παιδεία, θρησκεία – κοινότητα, εθνικισμός και διάφορες μορφές αλληλεγγύης – προβλήματα στη σύγχρονη παγκοσμιοποίηση και διεθνοποίηση των κοινωνικών διαδικασιών.
Τη διάλεξη συντονίζει ο Kevin Featherstone (FAcSS, Eleftherios Venizelos Professor of Contemporary Greek Studies and Professor of European Politics, Director, Hellenic Observatory).
Συμμετέχει ο Νίκος Μουζέλης, ομότιμος Kαθηγητής Kοινωνιολογίας, LSE.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει», που διοργανώνεται από το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με το Hellenic Alumni Association of LSE.
11.12 – Georges-Didi Huberman: «Εκτός χρόνου-Ποιητικός κινηματογράφος: μια ελληνική ταινία»
Διάλεξη με αφορμή την ταινία Επιστροφή στην οδό Αιόλου (2013) της νεαρής ελληνίδας κινηματογραφίστριας Μαρίας Κουρκούτα, που επανέρχεται στο ερώτημα των σχέσεων κινηματογράφου και ποίησης. Η διάλεξη παρουσιάζεται ως διάλογος με την ταινία, μέσω μιας γενικής ευρωπαϊκής ιστορίας των σχέσεων ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες και την ποίηση –αλλά και την πολιτική– από την εποχή που τις στοχάστηκαν, με τρόπο ριζοσπαστικό, ο Βίκτωρ Σκλόφσκι και ο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Μια αφορμή για να ταξιδέψουμε ανάμεσα στον Οδυσσέα Ελύτη και τον Μωρίς Μπλανσό, τον Θανάση Βέγγο και τον Νινέτο Ντάβολι (τον μόνιμο πρωταγωνιστή του Παζολίνι), τον Γιώργο Χειμωνά και τον Ζιλ Ντελέζ.
Ο Georges-Didi Huberman είναι φιλόσοφος, ιστορικός της τέχνης, Καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, Παρίσι.
Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ).
16.12 – Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Θρησκεία και δημοκρατία»
Η αδιαμφισβήτητη αντίθεση της χριστιανικής Εκκλησίας προς τη δημοκρατία, κατά τους Νεότερους Χρόνους, οφείλεται άραγε σε λόγους εγγενείς στη χριστιανική διδασκαλία; Μήπως υπάρχουν, από την άλλη, παρά την ιστορική αντιπαλότητα, ανεπίγνωστες έστω οφειλές της σύγχρονης δημοκρατίας στη χριστιανική σκέψη και παράδοση; Πού βρίσκεται η σχέση Εκκλησίας και δημοκρατίας σήμερα; Τι ισχύει εν προκειμένω για τις άλλες θρησκείες και ιδιαίτερα για το Ισλάμ;
Η ομιλία του Προέδρου ΔΣ του «Άρτος Ζωής» γίνεται στο πλαίσιο του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» σε συνεργασία με τον «Άρτο Ζωής».
18.12 – Azzedine Alaia: «Κρίση και Δημιουργία»
Διάλεξη του διάσημου σχεδιαστή μόδας με τον Καθηγητή φιλοσοφίας τέχνης, λογοτέχνη και εικαστικό Δημοσθένη Δαββέτα.
Ο Αζεντίν Αλαϊά είναι από τους ελάχιστους εν ενεργεία μύθους της μόδας. Οραματιστής, ασυμβίβαστος, επιλεκτικός, δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιον από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που κυριαρχούν στο χώρο της υψηλής ραπτικής. Έντυσε αστέρες της παγκόσμιας σκηνής, από την Τζέσσυ Νόρμαν μέχρι την Γκρέις Τζόουνς και τη Lady Gaga, πρώτες κυρίες όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Κάρλα Μπρούνι, και σχεδίασε κοστούμια για την όπερα όπως Οι γάμοι του Φίγκαρο με τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες υπό τον Ντουνταμέλ.
8.1 – «Θρησκεία εθνική ταυτότητα και ανθρώπινα δικαιώματα»
Συζήτηση μεταξύ του Heiner Bielefeldt και των καθηγητών Χρήστου Ροζάκη και Νίκου Αλιβιζάτου.
Ο Heiner Bielefeldt είναι φιλόσοφος, ιστορικός και θεολόγος. Υπήρξε Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γερμανία. Από το 2009 είναι Καθηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης. Το 2010 ορίστηκε Ειδικός Εισηγητής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Θρησκευτική Ελευθερία στα Ηνωμένα Έθνη.
Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
20.1 – «Νέα δεδομένα σχετικά με τη παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ»
Συζήτηση
Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες
και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer.
Ομιλητές:
Ελισάβετ Καπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νίκος Σκαρμέας, Επίκουρος Καθηγητής, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μάγδα Τσολάκη, Καθηγήτρια Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών
Σωκράτης Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Συντονιστής και ομιλητής: Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας». Επιμέλεια κύκλου: Ηλίας Κούβελας.
22.1 – Anne Phillips: «The politics of the Human: Promises and Dangers»
Η Anne Phillips είναι εξέχουσα μορφή στο χώρο της φεμινιστικής πολιτικής θεωρίας. Γράφει για ζητήματα της δημοκρατίας και της αντιπροσώπευσης, για την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Είναι Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Graham Wallas, LSE.
Την ομιλία συντονίζει ο Kevin Featherstone (FAcSS, Eleftherios Venizelos Professor of Contemporary Greek Studies and Professor of European Politics, Director, Hellenic Observatory).
Στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει», που διοργανώνεται από το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με το Hellenic Alumni Association of LSE.
28.1 – «Πολιτιστικές Διαδρομές»
Συζήτηση σε συνεργασία με τo Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Ιωάννης Ζηρίνης: «Πολιτιστικές διαδρομές: Η δύναμη των συνεργείων όταν γίνεται πράξη».
Μια πολιτιστική διαδρομή εξελίσσεται σε τουριστικό προϊόν με κατάλληλο σχεδιασμό που αναδεικνύει όλους τους πόρους μιας περιοχής: πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ανθρώπων.
Ο Ιωάννης Ζηρίνης είναι ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος/μηχανικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Πόρων.
Μπέττυ Χατζηνικολάου : «Η πολιτιστική διαδρομής αρχαίων θεάτρων της ηπείρου: ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμό».
Παρουσίαση ενός πρωτότυπου για τη χώρα μας εγχειρήματος: της δημιουργίας δηλαδή ενός ολοκληρωμένου και επώνυμου τουριστικού προϊόντος με συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου (Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας, Δωδώνης και Γιτάνων), με στόχο την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
Η Μπέττυ Χατζηνικολάου είναι νομικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού.
Στράτος Ιωάννου: «Τι σημαίνει για την ήπειρο η πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της»
Ο Στράτος Ιωάννου είναι Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης Περιφέρειας Ηπείρου και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου «Πολιτιστική Διαδρομή Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου».
5.2 – Gilles Boeuf: «Βιοποικιλότητα, από τα δάση και τους ωκεανούς στην πόλη»
Διάλεξη του Καθηγητή του Collège de France (Έδρα «Αειφόρος ανάπτυξη – Περιβάλλον, Ενέργεια και Κοινωνία») σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
9.2 – Michael Cox: «Power Swift? Decline of the west? – Myths, Facts and Economists»
Ο Michael Cox είναι ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Είναι συν-διευθυντής του LSE IDEAS (πρώην Κέντρο Σπουδών Ψυχρού Πολέμου). Έχει γράψει πολλά βιβλία για τη διεθνή πολιτική, τον ψυχρό πόλεμο, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τη στάση των υπερδυνάμεων. Έχει τη γενική επιμέλεια της σειράς Rethinking World Politics, των Εκδόσεων Palgrave.
Την ομιλία συντονίζει ο Kevin Featherstone (FAcSS, Eleftherios Venizelos Professor of Contemporary Greek Studies and Professor of European Politics, Director, Hellenic Observatory).
Στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει», που διοργανώνεται από το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με το Hellenic Alumni Association of LSE.
12.2 – «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια»
Προβολή ταινίας & Συζήτηση
Θα μιλήσουν οι ιστορικοί Χριστίνα Κουλούρη, Philip Carabott και Dubravka Stojanovic.
Σε συνεργασία με την ANEMON Productions και το Goethe Institut.
Με την υποστήριξη του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βρετανικού Συμβουλίου.
19.2 – «Στρατηγικές επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Στη συζήτηση συμμετέχουν: Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΙΝΕ), Επιστημονική Σύμβουλος Ιδρύματος.
Εισαγωγική ομιλία: Sir Michael Llewellyn Smith
Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, Χανιά.
25.2 – «Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο»
Συζήτηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης.
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
3.3 – «Ολοκαύτωμα και Μνήμη»
Συζήτηση σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
11.3 – «Το συναίσθημα: από τη λογοτεχνία στη νευροβιολογία και την εξάρτηση»
Τη συζήτηση συντονίζει ο Αντώνης Σταματάκης, Επ. Καθηγητής Βιολογίας της Συμπεριφοράς Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και της European Brain Behavior Society.
Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) και την European Dana Alliance for Brain Initiatives (EDAB) στο πλαίσιο της Βrain Awareness Week.
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας». Επιμέλεια κύκλου: Ηλίας Κούβελας.
16.3 – Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου» – Οι σχέσεις των ανθρώπων στο έλεος μιας ρευστής εποχής.
Η Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
18.3 – «Παγκοσμιότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαφορετικότητα των πολιτισμών»
Διάλεξη της Mireille Delmas-Marty, Καθηγήτριας του Collège de France στην Έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου» (2002-2011).
Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
20.3 – «Οι καιροί της ποίησης»
Συζήτηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης.
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
23.3 – Kevin Featherstone: «Europe in Greece: The State it’s in»
Ο Kevin Featherstone, FAcSS, είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος», Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, LSE, και Διευθυντής του Ελληνικού Αστεροσκοπείου, LSE. Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας. Στα βιβλία του σχετικά με την ΕΕ, μεταξύ άλλων, συγκρίνει τις στάσεις των σοσιαλιστικών κομμάτων ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη σχέση ΕΕ και ΗΠΑ, την πολιτική του εξευρωπαϊσμού. Έχει συμβάλει στη συγγραφή βιβλίων ή έχει υπάρξει επιμελητής σχετικά με θέματα που αφορούν την Ελλάδα: η Ελλάδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ελλάδα και οι προκλήσεις του εξευρωπαϊσμού, Μια ιστορία για τη μουσουλμανική/τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη, Οι εγχώριες έννοιες της λέξης «Ευρώπη» στην Ελλάδα.
Η διάλεξή του δίνεται στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει», που διοργανώνεται από το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science σε συνεργασία με το Hellenic Alumni Association of LSE.
3.4 – «Δυστοπία και επιστημονική φαντασία»
Συζήτηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης.
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
29.4 – Gérard Berry: «Ο χρόνος και τα γεγονότα στην πληροφορική: για ποιο λόγο είναι καθοριστικά, πώς να τα αναφέρουμε, πώς να τα ελέγχουμε;»
Διάλεξη του Καθηγητή του Collège de France στην Έδρα «Αλγόριθμοι, μηχανές και γλώσσες».
Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
6.5 – «Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή»
Συζήτηση
Συντονιστής: Στέφανος Τραχανάς, Επίτιμος Διδάκτορας Φυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του ΔΣ των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας». Επιμέλεια κύκλου: Ηλίας Κούβελας.
13.5 – «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας»
Συζήτηση σε συνεργασία με τo Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
Α΄ κύκλος συζήτησης με θέμα: «Αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας, ένταξη των αρχαιοτήτων της περιοχής του θεάτρου στη ζωή της πόλης» οι Πλειάς-Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Ορέστης Βιγγόπουλος, Κατερίνα Γκιουλέκα, Ελένη Ηλιοπούλου (αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι, γενικοί μελετητές του Αρχαιολογικού Πάρκου και της πολεοδομικής μελέτης τροποποίησης του πολεοδομικού της περιοχής).
Οι μελετητές θα παρουσιάσουν την περιοχή με το αρχαίο θέατρο του 4ου αιώνα π.Χ., τον μυκηναϊκό θολωτό τάφο – Θησαυρό του Μινύου του 13ου αι. π.Χ. και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Σκριπούς του 874 που βρίσκονται μαζί και με άλλες αρχαιότητες στις ανατολικές υπώρειες του Ακόντιου όρους και στις παρυφές της σημερινής πόλης. Θα μιλήσουν για την αναγκαιότητα δημιουργίας του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού ειδικά και των αρχαιολογικών πάρκων γενικά και την καταλυτική τους συμβολή στην πολύπλευρη αναβάθμιση.
Β΄ κύκλος συζήτησης με θέμα: «Παρουσίαση μελέτης αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου του Ορχομενού Βοιωτίας». Μιλούν οι μελετητές αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Θέμης Μπίλης και Μαρία Μαγνήσαλη, αρχιτέκτονες-αναστηλωτές ΕΜΠ.
Θα αναλυθεί το μνημείο, η κατάσταση διατήρησης του και τα προβλήματα που εμφανίζονται και θα παρουσιαστεί η πρόταση της αποκατάστασης, οι βασικές αρχές της επέμβασης και η επιδιωκόμενη μορφή του μνημείου μετά το έργο.
20.5 – «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση»
Συζήτηση
Σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο.
Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
4.6 – Βραβεία «Αναγνώστη»
Συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά η συνεργασία για τη διοργάνωση των λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.
9.6 – Edith Heard: «Είμαστε κάτι περισσότερο από τα γονίδιά μας; Ο ρόλος της επιγενετικής στην ανάπτυξη και την ασθένεια»
Διάλεξη της Καθηγήτριας του Collège de France στην Έδρα «Επιγενετική και κυτταρική μνήμη».
Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Διάλεξη του κορυφαίου μαθηματικού Cédric Villani.
Ο Cédric Villani ερευνά κυρίως πάνω στις μερικές διαφορικές εξισώσεις και τη μαθηματική φυσική. Το 2010 τιμήθηκε με το Fields, το Διεθνές Μετάλλιο για Εξαιρετικές Ανακαλύψεις στα Μαθηματικά, για τη δουλειά του πάνω στη θεωρία της «απόσβεσης Λαντάου» και την «εξίσωση Μπόλτσμαν».
Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.