Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου από την ποιητική πένα του οποίου πηγάζει και ο τίτλος της πρώτης διοργάνωση «Μες στην Ορμή της Ερημιάς Γινόμαστε Διάφανοι».
Οργανωτική Επιτροπή: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, Αντρέας Μαντάς, Βασιλική Σαγκιώτη, Μαρία Ράλλη.
Οι εκδηλώσεις διεξάγονται στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης —Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου— Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23, και η ώρα έναρξης είναι 20:00.
Συμμετέχουν με απαγγελίες και ομιλίες οι: Θεοδόσης Σπαντιδέας, Τάσος Γουδέλης, Λαμπρινή Καρακούρτη, Κώστας Τσώλης, Γεώργιος Κόνδης, Νικήτας Σινιόσογλου, Παντελής Μπουκάλας, Θανάσης Συλιβός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Φαίη Τζανετουλάκου, και Αντρέας Μαντάς.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Ναύπλιο ως Κοιτίδα Πολιτισμού!
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων.
Πρόγραμμα StreetArt – Δημόσιες Τοιχογραφίες
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Δήμος Ναυπλίου εκκινεί με την UrbanAct το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα streetart-δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη, ενταγμένο στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης.
H πρώτη δημόσια τοιχογραφία στην πόλη του Ναυπλίου, ενταγμένη στο 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, ολοκληρώθηκε σε επιφάνεια του 1ου Λυκείου.
Η θεματική της τοιχογραφίας παραπέμπει στην προσωπογραφία του ποιητή Νίκου Καρούζου, και υλοποιήθηκε μέσα από την ιδιαίτερη τεχνική και αισθητική του street artist KΕΖ.
Η τοιχογραφία ανοίγει την «αυλαία» για το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα streetart-δημόσιων τοιχογραφιών στην πόλη του Ναυπλίου, το οποίο αποτελεί μια συνεργασία του Δήμου Ναυπλίου, του ΔΟΠΠΑΤ και της UrbanAct, με την επιμέλεια της επιμελήτριας και ιστορικού τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου.
Όπως αναφέρει η ίδια: «η ιστορία ως παλίμψηστο ιδεών όπου η μία αφήγηση χτίζεται επάνω στην άλλη, δημιουργεί το πολυποίκιλτο υφαντό που ονομάζουμε κουλτούρα.
Ο Ναυπλιώτης Νίκος Καρούζος υπήρξε ο αρχετυπικός μοντερνιστής ποιητής, που όμως διέρρηξε με τόλμη την ψυχρή επιφάνεια του φορμαλισμού του. Η απεικόνιση του στον τοίχο του 1ου Λυκείου Ναυπλίου από την UrbanAct, και συγκεκριμένα από τον streetartist KEZ αποτίει φόρο τιμής σε έναν ποιητή που έδωσε λόγο ύπαρξης σε ένα νέο εικονογραφικό (λόγω του ότι τα έργα του δημιουργούν πρωτίστως εικόνες) ιδίωμα, που εμψύχωσε τον ελληνικό μοντερνισμό με στίξη και αμφισβήτηση.
Το 1ο Λύκειο Ναυπλίου αποτελεί ένα δημιούργημα του μεγάλου Κωνσταντινουπολίτη μοντερνιστή αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού. Ο Καραντινός είχε αναπτύξει δημιουργικές συνέργειες με καλλιτέχνες της εποχής του όπως ο Γιώργος Ζογγολόπουλος. Επίσης υπήρξε επίσης ένας οραματικός δημιουργός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, που περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά σχολικών κτηρίων, αναφέρεται συχνά στον κίνδυνο που διατρέχει η αρχιτεκτονική να μεταβληθεί σε μια Ακαδημία του μοντέρνου, ως συνέπεια της ελλιπούς ανταπόκρισης στις κοινωνικές της ανάγκες.
Η γεμάτη σεβασμό παρέμβαση στην «επιδερμίδα» του κτηρίου του Καραντινού, ενός σχολείου-φυτώριου εκπαίδευσης και πνευματικής τροφής, μέσα από την οραματική απεικόνιση της προσωπογραφίας του Νίκου Καρούζου από το χέρι του KEZ, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες street artists, στα πλαίσια του νέου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, του 1ου Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης Ναυπλίου, συνθέτει μία ελεγειακή τιμητική πραγματεία στους ανθρώπους και στις ιδέες που προχώρησαν προς τα μπρος και εξύψωσαν την αξία της νεώτερης, πρωτοποριακής Ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας. Ο Δήμος Ναυπλίου και ο ΔΟΠΠΑΤ στέκεται σταθερά αρωγός σε αυτήν την ευαγή προσπάθεια.
Ο ποιητής-καλλιτέχνης Νίκος Καρούζος, αυτός που πίστεψε στα χρυσάνθεμα και ορκίστηκε στη χλόη, δεν θωρεί τη ζωγραφική έκφραση ως μίμηση αλλά ως μία σημαίνουσα ποιητική πράξη. Μία πράξη αντίστασης και ελευθερίας.
Και αγάπης. Μιας αγάπης με μαλακά περιγράμματα κόντρα στη σκληρότητα όλων όσων διάγουν μακριά από την αγάπη.
Και μέσα από τα σπρέι και τα πινέλα του ΚΕΖ, η τέχνη του Καρούζου κατρακυλά, σαν γιγάντια σταγόνα από κυανά και κόκκινα δάκρυα, στο Μεγαλείο. Στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην Κοιτίδα του πολιτισμού.
Μέσα στη φύση της ανθρώπινης κατάστασης, κεντούσε τα λόγια του ο ποιητής, και όταν ολοκλήρωνε τη μοναχική του περιήγηση στις περιοχές που σύχναζαν οι καθημαγμένοι ερασιτέχνες του Πραγματικού, που τόσο αγαπούσε να μελετάει, τότε έσταζαν τα μελάνια του γλυκόπιοτο πολύχρωμο σκοτάδι, εκείνες τις ώρες που η μοναξιά απειλεί με ένα μαχαίρι γεμάτο σιωπή.
Η αποτύπωση της μορφής του, ως πορτρέτο της ύλης αυτού του σπάνιου πνεύματος, από τους δημιουργούς της UrbanAct, μέσα στο αστικό τοπίο της πόλης που τον γαλούχησε, στον τοίχο-καμβά μίας παιδαγωγικής μήτρας, είναι μια ύψιστη πράξη αντανάκλασης της παιδευτικής δύναμης της Ποίησης, που εξυψώνει και εξυμνεί την ίδια τη Ζωή.»
Θα ακολουθήσουν τοιχογραφίες από τον street artist SAME84 με την επιμέλεια της Φαίης Τζανετουλάκου στο Νοσοκομείο του Ναυπλίου με θέμα η Τέχνη ως Ίαση, και του street artist RTMONE με την επιμέλεια της Βασιλικής Σαγκιώτη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής που εορτάζεται το ίδιο διάστημα.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Σάββατο, 19.06.2021
8:00 μμ: Έναρξη / Χαιρετισμοί
8:20 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 1 έως 40)
8:30 μμ: Θεοδόσης Σπαντιδέας: Επιστήμη της Εποχής. Αναφορά στις διεθνείς επιστημονικές ανακοινώσεις και εξελίξεις και σύγκριση με την κατάσταση στην Ελλάδα κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, την ίδρυση των πρώτων ιδρυμάτων: Γυμνάσιο, Σχολή Ευελπίδων, Πανεπιστήμιο Αθηνών κλπ)(διάλεξη)
9:00 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 41 έως 80)
9:30 μμ: Φαίη Τζανετουλάκου: Παρουσίαση του βίντεο Κρυφό Σχολειό της εικαστικού Μαρίνας Γιώτη, όπως αυτό είχε πρόσφατα παρουσιαστεί στην Documenta 14 και στα Θεωρήματα 2 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (διάλεξη)
10:00 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 81 έως 120)
10:10 μμ: Τάσος Γουδέλης: Το 1821 στην πεζογραφία (διάλεξη)
10:45 μμ: Αντρέας Μαντάς/ Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σολωμός, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν (στροφές 121 έως 158)
Κυριακή, 20.06.2021
8:00 μμ: Αντρέας Μαντάς: Άγγελος Σικιελιανός, Μακρυγιάννης
8:10 μμ: Φαίη Τζανετουλάκου / Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Ρήγας Φεραίος, Σχολείον Ντελικάτων Εραστών (αποσπάσματα)
8:30 μμ: Λαμπρινή Καρακούρτη: Σύμβολα και Συμβολισμοί στην Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή: ένα εθνεγερτικό μέσο προετοιμασίας του Αγώνα της Ανεξαρτησίας (διάλεξη)
9:00 μμ: Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Σαράντος Παυλέας, Λόγος Ελευθερίας ή Ρήγας Φεραίος
9:15 μμ: Κώστας Τσώλης: Το 1821 στην ελληνική ζωγραφική (διάλεξη)
9:50 μμ: Αντρέας Μαντάς: Νάνος Βαλαωρίτης, Ανώνυμο Ποίημα του Φωτεινού Άι-Γιάννη
10:00 μμ: Γεώργιος Κόνδης: Ήχος, στίχος, σχέδιο: φιλελληνικές προσεγγίσεις της επαναστατημένης Ελλάδας (διάλεξη)
10:30 μμ: Θεοδόσης Σπαντιδέας: Ποίηση
Δευτέρα, 21.06.2021
8:00 μμ: Αντρέας Μαντάς / Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Ανδρέας Κάλβος, Εἰς Σάμον
8:15 μμ: Νικήτας Σινιόσογλου: Αλλόκοτος Ελληνισμός και 1821 (διάλεξη)
8:45 μμ: Φαίη Τζανετουλάκου: Μανόλης Πρατικάκης, Τα Δερβενάκια των Rolling Stones (απαγγελία)
9:00 μμ: Παντελής Μπουκάλας: Το 1821 στο Δημοτικό Τραγούδι (διάλεξη)
9:45 μμ: Αντρέας Μαντάς / Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Παντελής Μπουκάλας, Το Μάγουλο της Παναγιάς—Αυτοβιογραφική Εικασία του Γεωργίου Καραϊσκάκη (αποσπάσματα) 10:00 μμ: Θανάσης Συλιβός: Το 1821 στο Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι (διάλεξη)
10:30 μμ: Αντρέας Μαντάς / Γ. Ι. Μπαμπασάκης: Ανδρεάς Κάλβος, Αἱ Εὐχαὶ
10:45 μμμ: Περφόρμανς / Πομπή στην Τοιχογραφία / Μουσική