Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα παροχής ασύλου σε ξένους από την αρχαιότητα. Ο Αισχύλος με τις «Ικέτιδες», την πρώτη τραγωδία που αναφέρεται σε αυτό, έθεσε επί τάπητος ένα μείζον ηθικό δίλημμα. Όμως και οι ίδιοι οι Έλληνες βίωσαν εκπατρισμούς και δυσκολίες επιβίωσης και προσαρμογής σε ξένες χώρες, ειδικότερα τα τελευταία εκατό χρόνια. Δεν μπορούν λοιπόν να παραμένουν αδιάφοροι απέναντι σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν βίαια τις πατρίδες και τους δικούς τους, χάνοντας κεκτημένα και αναφορές μιας ζωής και ζητούν μια αξιοπρεπή συνθήκη ζωής και καταφύγιο εδώ, μόνιμα ή προσωρινά, για να επουλώσουν τραύματα ψυχής και σώματος και να κάνουν μια, εκ προοιμίου δύσκολη, νέα αρχή.
Από το πρόγραμμα Face Forward…into my home που πραγματοποιήθηκε από το ΕΜΣΤ και την UNHCR επιλέξαμε για το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες 8 ανθρώπων που μιλούν για την εμπειρία τους στην Ελλάδα.
– Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια ΕΜΣΤ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους.
Στο Face Forward …into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA, το οποίο παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και οικονομική στήριξη σε χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Το Face Forward …into my home σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΕΜΣΤ και, ειδικότερα, από το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και με χρηματοδότηση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), το πλαίσιο του προγράμματος ESTIA.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Βασταρδής, Βασίλης Καψής, Μαρίνα Τσέκου
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2018.