Είκοσι τέσσερα έργα πλασμένα με τα πιο απλά εκφραστικά μέσα, μολύβι, κάρβουνο, παστέλ, αποτυπώνουν την προσπάθεια του καλλιτέχνη Δημητρίου Κούρου να συλλάβει τη μορφή και να την αποτυπώσει, καθώς γεννιέται. Πρόκειται για μια βαθύτερη πνευματική ανάγκη να καταγραφούν κυρίως οι απρόβλεπτες, «εξ αίφνης» συλλήψεις που γεννιούνται με ερέθισμα τα ορατά στοιχεία του κόσμου και πρωταγωνιστή τον άνθρωπο.

Στην έκθεση σχεδίων του Δημητρίου Κούρου «Μέσα από τις σχισμές», οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν στον κόσμο της δημιουργίας ενός γλυπτού πριν αυτό μεταφερθεί στην ύλη, αλλά καθώς σχηματίζεται και ανα-σχηματίζεται σταδιακά από τη γραφίδα του καλλιτέχνη. Η έμφαση δίνεται στο δημιουργικό ύφος και ήθος και λιγότερο στο εικονιστικό και περιγραφικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε «μέσα από τις σχισμές» στον χώρο, τον χρόνο και το περιβάλλον, να αναδύονται ελεύθερα και διαισθητικά οι αρχετυπικές μορφές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Καφέ του Μουσείου, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00-14:00, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός τέχνης και αρχιτεκτονικής Κωστής Καζαμιάκης θα μιλήσει για το έργο του Δημητρίου Κούρου, ενώ στη συνέχεια οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον καλλιτέχνη.

Δημήτριος Κούρος

Ο Δημήτριος Κούρος (www.dkouros.gr), γλύπτης και ζωγράφος, σπούδασε στο Σχολείο Καλών Τεχνών της Τήνου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τον Δημήτρη Καλαμάρα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με δασκάλους τον γλύπτη Cezar και τον Francois Duffot. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία και τον Καναδά.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Συν. Σχέδια (3) του Δημητρίου Κούρου (© Δημήτριος Κούρος, ευγενής παραχώρηση του ιδίου).