Το βιβλίο του Ιορδάνη Στυλίδη και της Αγγελικής Αυγητίδου, «Μεταφορά αναμνήσεων» που κυκλοφορεί …
από τις εκδόσεις Cannot Not Design, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στο About.
Ομιλητές: Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Λόης Παπαδόπουλος
Το βιβλίο εξιστορεί τη διαδρομή του ομώνυμου εικαστικού έργου της Αγγελικής Αυγητίδου και του Ιορδάνη Στυλίδη από την αρχική ιδέα μέχρι την υλοποίησή της ως εγκατάστασης στα όρια ενός περιβαλλοντικού «παράδεισου» στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα συμμετοχικό εγχείρημα που ξεκίνησε με ανοικτό κάλεσμα των καλλιτεχνών για την υποβολή μιας ιστορίας, μιας ανάμνησης από τη σχέση τους με τη φύση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Οι αφηγήσεις όσων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση τυπώθηκαν σε υφασμάτινες επιφάνειες και αναρτήθηκαν στην εξοχή της Τοσκάνης, σαν παράξενοι καρποί μιας γης που υπάρχει μέσα στον ωκεανό των ιδεολογικών εκδοχών κάθε εικαστικής χειρονομίας.
Ο ρόλος των συμμετεχόντων, όπως φανερώθηκε μέσα από τις αφηγήσεις τους, κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και τη δημιουργία αυτού του βιβλίου, δεν ήταν η δράση τους σε ένα πλαίσιο που οι καλλιτέχνες είχαν ενορχηστρώσει αλλά η «ερμηνεία» αυτού του πλαισίου με μοναδικό, απρόβλεπτο και πολλές φορές ανατρεπτικό τρόπο. Το έργο που προέκυψε ήταν κάτι πέρα από ό,τι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μπορούσαν να σχεδιάσουν ή ίσως να ονειρευτούν.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, εκτός από τις αφηγήσεις των συμμετεχόντων, τα κείμενα «Τέσσερα παραδείγματα για τη σχέση της Τέχνης με το Τοπίο, τη φύση και το Περιβάλλον» της Αγγελικής Αυγητίδου και το «Πέντε βήματα κάτω από τους ουρανούς της Τοσκάνης» του Ιορδάνη Στυλίδη.
Παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου θα παρουσιαστεί και έκθεση ψηφιακών ημερολογίων του Ιορδάνη Στυλίδη, «Θύλακες χωροχρόνου»
Τα ψηφιακά ημερολόγια του Ιορδάνη Στυλίδη είναι ταξινομήσεις εικόνων και σύντομων γραπτών σχολίων από τις στοχαστικές διεισδύσεις που συνέβησαν στα ταξίδια, τα εργαστήρια τεκμηρίωσης και σχεδιασμού και τις τυχαίες διελεύσεις στις αινιγματικές περιοχές της γεωγραφίας, των επιτελέσεων, των δράσεων επί των εννοιών, των θυλάκων του χωροχρόνου.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν είκοσι σελίδες από τις διελεύσεις σε χωροχρονικούς θύλακες στην Ινδία (Ορίσσα, Καλκούτα, Κόλπος της Βεγγάλης), το ταξίδι επί της Εγνατίας Οδού και την επόπτευση των Ουρανών, το εργαστήριο VISUAL MARCH, στις Πρέσπες, το εργαστήριο σχεδιασμού στην Τοσκάνη (Γκροσέττο, Ε.Ν.Α.Ο.Λ.Ι., LEGAMBIENTE), το συνέδριο για την Οπτική επικοινωνία και την Τυπογραφία στην Κύπρο, δύο πτήσεις και, φυσικά, το ταξίδι για την εγκατάσταση των Αναμνήσεων στην Τοσκάνη, από όπου προήλθε και το βιβλίο που θα παρουσιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου.
Βιογραφικά
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ
Η Αγγελική Αυγητίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1968. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Central Saint Martins College of Arts and Design του Λονδίνου, με υποτροφίες του Ι.Κ.Υ., του ΑHRB και του London Institute, από όπου και κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο.
Έχει εκθέσει τα έργα της στην Ελλάδα και διεθνώς σε χώρους που περιλαμβάνουν το ICA του Λονδίνου και το Γαλλικό Μουσείο Φωτογραφίας. Στο έργο της διαπραγματεύεται τη διαδικασία, την καθημερινότητα, το κοινότοπο και αυτό που παραβλέπουμε.
Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι το βίντεο, η performance, το interactive animation και οι εγκαταστάσεις. Έχει παρουσιάσει το θεωρητικό της έργο σε συνέδρια όπως το ISEA(ΙΑΠΩΝΙΑ 2002) και το CADE (ΓΛΑΣΚΩΒΗ, 2001).
Από το 2006 διδάσκει στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΤΥΛΙΔΗΣ
Ο Ιορδάνης Στυλίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα της Πέλλας το 1959. Είναι Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διδάσκει τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Ι, ΙΙ», «Σχεδιασμός χώρων μικρής κλίμακας και αντικειμένων» και «Επικοινωνία και Σχεδιασμός».
Κατέχει επίσης και το πτυχίο Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ως εικαστικός ακτιβιστής έχει στο ενεργητικό του οκτώ ατομικές εκθέσεις καθώς και πολλαπλές συμμετοχές σε Μπιεννάλε και Τριεννάλε στην Ευρώπη από το 1980.
Παράλληλα με το διδακτικό του έργου διοργανώνει, διευθύνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικά ταξίδια (Ινδία, Ομάν, Αίγυπτος, Νεπάλ, Γερμανία, Τουρκία, Συρία, Ιορδανία), συμμετοχικά εργαστήρια σχεδιασμού σε κοινότητες της ελληνικής περιφέρειας (Δάσος Ελατιάς/Νομός Δράμας, Κοινότητα Βλάστης/Νομός Κοζάνης, Δήμος Φερών/Νομός Έβρου, Δήμος Μακρυνίτσας/Νομός Μαγνησίας, Δήμος Σφακιωτών/Νομός Λευκάδας, δ.δ. Ολυμπιάδας/Νομός Χαλκιδικής) καθώς και ανιχνεύσεις πόλεων (Βερολίνο, Ιστανμπούλ, Βενετία).
Έχει συγγράψει πέντε βιβλία ή εγχειρίδια: «Ινδία διαμέσου Ιορδανίας» – ταξιδιωτικό αφήγημα, «Η Γεωγραφία του Νερού» – στοχαστικό αφήγημα, «Οι αφοδεύοντες» από την ομώνυμη έκθεση σχεδίων και κειμένων στην αίθουσα τέχνης ΖήταΜί, «Μεταφορά Αναμνήσεων» από την διαδρομή και την εγκατάσταση στην Τοσκάνη της Ιταλίας και «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ».
Έχει επίσης συγγράψει και επιμεληθεί την δημιουργία δέκα χειροποίητων τευχών από τις αναφερθείσες δράσεις αλλά και τις επισκέψεις-δράσεις σε εκθέσεις («ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ»), ή συλλογικά εργαστήρια: VIRGINIA ARCHIVE (διεύθυνση: Αλέξανδρος Ψυχούλης), HETEROTOPIAS ΑΛΛΟΙ ΤΟΠΟΙ (διεύθυνση: Απόστολος Καλφόπουλος), ΒΙΕΝΝΑΛΕ’09 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ) (Αγγελική Αυγητίδου).