Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας διοργανώνει έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο “Μεταμόρφωση”, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα (τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας) και με αφετηρία τον φετινό εορτασμό του έτους Φραντς Κάφκα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 ώρα 19.00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Η Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει 60 έργα των μαθητών/ριών της εικαστικής κατεύθυνσης, θα διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου.

Η συνεργασία αυτή του Καλλιτεχνικού Σχολείου με το Τσεχικό Κέντρο αποσκοπεί στη βιωματική προσέγγιση του πλούσιου έργου του Φραντς Κάφκα, καθώς και στην πολιτισμική αλληλεπίδραση με την ευρύτερη κοινωνία του Πειραιά και των γειτονικών δήμων. Η Έκθεση εντάσσεται στις διαθεματικές δράσεις Τέχνης και Λογοτεχνίας, που έχουν ως στόχο την καλλιέργεια της εικαστικής έκφρασης των μαθητών/ριών και την εξωστρέφεια του σχολείου στην τοπική κοινωνία.

Σχετικά με τη θεματική της έκθεσης:

Η αναπάντεχη μεταμόρφωση του κεντρικού ήρωα Γκρέγκορ Σάμσα σε ένα μεγάλο αποκρουστικό έντομο, ενώ αγωνίζεται καθημερινά για να καλύψει τις βιοτικές ανάγκες της πατρικής του οικογένειας, αναδεικνύει με έναν ρηξικέλευθο τρόπο τη στερημένη του ύπαρξη. Η μεταμόρφωση συντελείται σε ένα δυστοπικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο ο ήρωας αδυνατεί να κατανοήσει σε βάθος. Η μεταμόρφωση συνδέεται με την αποξένωση του ήρωα από τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς και την ασυνείδητη προσπάθειά του να διαφύγει. Ο αναγνώστης του έργου του Κάφκα παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του Σάμσα μέσα από τα μάτια του ίδιου του ήρωα. Έχει τις ίδιες απορίες και το ίδιο σάστισμα με αυτόν, καθώς στο έργο δεν διαφαίνεται κάποια λύση. Οι μαθητές/ριες ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με το έργο και τους απέδωσαν εικαστικά μέσω της φαντασίας τους ενεργοποιώντας την συναισθησία.

Στην Έκθεση “Μεταμόρφωση” παρουσιάζονται 60 έργα.

Με έργα τους συμμετέχουν οι μαθητές/ριες των τάξεων Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου.

-Επιμέλεια έκθεσης: Οι εκπαιδευτικοί Κίκα Χαραλαμπίδου, Αργυρή Βασιλάκου, Θοδωρής Ραυτόπουλος.
-Συνεργάστηκαν οι εικαστικοί εκπαιδευτικοί: Κίκα Χαραλαμπίδου, Αργυρή Βασιλάκου, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Σοφία Λιβανού, Αιμιλία Αργυρίου, Φαράντου Ευμορφία και επικουρικά οι εικαστικοί: Αγγελική Χριστοπούλου και Κυριακή Παυλικιάνη καθώς και οι φιλόλογοι Μαρία Γεωργαρίου, Δήμητρα Απαλοδήμα, Σπύρος Φραγκόπουλος, Σοφία Παπασταθοπούλου.

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από μουσικοχορευτική δράση: Η μουσικός Βιολέττα Σούση θα ερμηνεύσει Antonin Dvorak ”Song to the moon”, με τη συνοδεία της υψίφωνου Α. Σούση. Θα ακολουθήσει το χορευτικό δρώμενο της κατεύθυνσης χορού του σχολείου στο έργο του Vaclav Riedlbaucch‘’Pribehy pro Basklarinet a klavier‘’ σε χορογραφική επιμέλεια του Α. Χαντζιάρα.

Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το οποίο σήμερα διευθύνει η εικαστικός και θεωρητικός Τέχνης ΑΣΚΤ δρ Ελένη Πολυχρονάτου, λειτουργεί από το 2017 ως καλλιτεχνικό γυμνάσιο και λύκειο και προσφέρει μαθήματα γενικής παιδείας, όπως αυτά διδάσκονται στα υπόλοιπα σχολεία, παράλληλα με τις σπουδές εικαστικών, χορού, θεάτρου και κινηματογράφου δίνοντας χώρο στην αυτενέργεια και την βιωματική μάθηση. Το σχολείο στεγάζεται στο χαμάμ που έφτιαξε το 1932 ο Αρμένιος πρόσφυγας Αρτίν Παλαντζιάν, ενώ το χαμάμ μετατράπηκε σε σχολείο με την προσθήκη δύο νέων εξωτερικών χώρων. Η σχέση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον χώρο αυτό προάγει την επικοινωνία με την ιστορική μνήμη και συνεχίζει την πορεία του υλικού πολιτισμού στον χρόνο, συνδέοντας τον τόπο με το παρελθόν του.