Μετανάστες & Πρόσφυγες απαντήσεις σε αναποφάσιστους, ανήσυχους και επιφυλακτικούς – Κλερ Ροντιέ

Από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο της Κλερ Ροντιέ (με τη συμμετοχή της Κατρίν Πορτβέν), Μετανάστες & Πρόσφυγες απαντήσεις σε αναποφάσιστους, ανήσυχους και επιφυλακτικούς σε μετάφραση του Νίκου Κούρκουλου.

Από τις εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο της  Κλερ Ροντιέ (με τη συμμετοχή της Κατρίν Πορτβέν), Μετανάστες & Πρόσφυγες  απαντήσεις σε αναποφάσιστους, ανήσυχους και επιφυλακτικούς σε μετάφραση του Νίκου Κούρκουλου.

Το 2015, ο ερχομός ενός μεγάλου κύματος προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, μέσα από εξαντλητικές κι επικίνδυνες διαδρομές, καθώς κι οι πολυάριθμοι πνιγμένοι στη Μεσόγειο (με εμβληματική την περίπτωση του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί), συγκίνησαν και συντάραξαν επανειλημμένα την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Εντούτοις, μετά την πρώτη παρόρμηση για συμπόνια και αλληλεγγύη, ξεπρόβαλλαν ποικίλες ανησυχίες κι επιφυλάξεις και εκφράστηκαν πολλά ερωτήματα: τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες; Πόσοι είναι κι από πού έρχονται; Γιατί αυτή η ξαφνική συρροή και πρόκειται άραγε να συνεχιστεί; Μήπως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την τρομοκρατία; Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν, με δεδομένη την οικονομική κρίση; Τα τείχη και οι φράχτες έχουν κάποια χρησιμότητα; Πρέπει μήπως να καταργήσουμε τη ζώνη Σένγκεν; Τι είναι hotspot; Πόσο στοιχίζει η επιτήρηση των συνόρων; Δεν θα ήταν καλύτερο να τους βοηθήσουμε να μείνουν στον τόπο τους; Αυτό το βιβλιαράκι σχεδιάστηκε για ν’ απαντήσει χωρίς ταμπού σ’ αυτές τις θεμιτές ερωτήσεις – και σε αρκετές άλλες ακόμα. Οργανωμένο σε μορφή ερωταποκρίσεων, βοηθάει να γίνει κατανοητό τι ακριβώς διακυβεύεται, για τις κοινωνίες μας, για την κοσμοθεώρησή μας και για το μέλλον μας, μέσα από τις πολιτικές επιλογές απέναντι στους μετανάστες.

 Η Κλερ Ροντιέ (Claire Rodier) είναι νομικός στην GISTI (Ομάδα ενημέρωσης και υποστήριξης μεταναστών) και μία από τους ιδρυτές του ευρωαφρικανικού δικτύου Migreurop. Ασχολείται ιδιαίτερα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου. Έχει πολλές δημοσιεύσεις γύρω από τα ζητήματα αυτά, όπως το βιβλίο Xénophobie business. À quoi servent les contrôles migratoires? (2012), ενώ συμμετείχε στην έκδοση του LAtlas des migrants en Europe (επανέκδοση 2012) και επιμελήθηκε, μαζί με τον ανθρωπολόγο Emmanuel Terray, τον συλλογικό τόμο Immigration, fantasmes et réalités (2008).

Η Κατρίν Πορτβέν (Catherine Portevin) είναι δημοσιογράφος στο περιοδικό Philosophie Magazine. Διεύθυνε για πολλά χρόνια τις σελίδες της βιβλιοκριτικής στο περιοδικό Télérama

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ