Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας: Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την έκθεση / εγκατάσταση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας», έργο των David Gissen, Jennifer Stager και Μάνθας Ζαρμακούπη.

Η περιοδική έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» συνίσταται στην ομώνυμη εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιστορικό και θεωρητικό της αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Η προσβασιμότητα της ιστορικής αρχιτεκτονικής όχι μόνο καθορίζει ποιος μπορεί να βιώσει το παρελθόν, αλλά επίσης επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα ανάπηρα άτομα ως μέρος της ιστορίας.

Μέσα από μια πειραματική ανακατασκευή της Ακρόπολης της Αθήνας, η έκθεση επιχειρεί να προσεγγίσει το παρελθόν χωρίς τους διαχωρισμούς που θέτουν σύγχρονες αντιλήψεις για την αναπηρία. Συγκεκριμένα, η έκθεση παρουσιάζει ανακατασκευές χαμένων στοιχείων της Ακρόπολης σε γλώσσες και μορφές που σχετίζονται με την σωματική βλάβη και την εμπειρία της – απτικές αναπαραστάσεις, ηχητικές αφηγήσεις, αφηγήσεις στην νοηματική γλώσσα. Μας καλεί να αναλογιστούμε τη διαδικασία της ανάβασης στην Ακρόπολη της Αθήνας ως μία συλλογική εμπειρία στην οποία, όπως και στο παρελθόν, συμμετείχαν όλα τα μέλη της κοινότητας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας. Με αυτόν τον τρόπο προτείνεται να χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της αρχαιότητας για να κατανοήσουμε τη σωματική βλάβη ως έκφραση της ανθρώπινης διαφοράς πέραν μιας υποθετικής «κανονικότητας», η οποία δικαιολογεί κοινωνικούς διαχωρισμούς.

Ο τίτλος «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας» παραπέμπει ουσιαστικά σε μια εναλλακτική πρόταση προσέγγισης στην προσβασιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία επιχειρεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της ιστορικής γνησιότητας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των τεχνικών τροποποιήσεων που γίνονται για την προσβασιμότητα αυτής. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν αντιδιαστέλλει την επιδίωξη της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιστορική αυθεντικότητα της αρχιτεκτονικής, αλλά μας καλεί να σκεφτούμε την προσβασιμότητα ως αναπόσπαστο μέρος της κατανόησης του παρελθόντος. Η σωματική βλάβη ξεπροβάλλει ως μια μορφή ιστορικής έρευνας, αρχαιολογίας και ανακατασκευής – η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από την εμπειρία της ανθρώπινης διαφοράς.

Σε επιμέρους ενότητα προβάλλονται δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που στοχεύουν στη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν, σε προγραμματισμένες ημερομηνίες και κατόπιν κράτησης, ξεναγήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

Ένα θεατρικό εργαστήρι με τίτλο «Θέατρο για Όλους» αποτελεί την εκπαιδευτική δράση της έκθεσης που απευθύνεται σε παιδιά 4-12 ετών με ή χωρίς αναπηρίες.

Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων και του εργαστηρίου θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα μας. Μετά την ανακοίνωση θα μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή καλώντας στο τηλ. 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 14:00) και στην ιστοσελίδα Eventbrite.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Williams Publication Fund του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Stavros Niarchos Foundation Agora Institute του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ