Μία φωτογραφική έκθεση που περιοδεύει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσα από τις φωτογραφίες που καταγράφουν το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη και ο άλλος η συνεχής παρουσίαση της σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Μία φωτογραφική έκθεση που περιοδεύει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσα από τις φωτογραφίες που καταγράφουν το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη και ο άλλος η συνεχής παρουσίαση της σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου φιλοξενείται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.


Η φωτογραφική περιοδεύουσα έκθεση «Θράκη-Κωνσταντινούπολη: το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη (1902)» εγκαινιάστηκε στις 7 Νοεμβρίου και πριν από αυτό είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Λαογραφικό Μουσείο του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, για να φιλοξενηθεί στη συνέχεια στην Πινακοθήκη της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης» και στο Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης.


Συνεχίζοντας, λοιπόν, την περιοδεία της, ήρθε η σειρά για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο να φιλοξενήσει το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη. Ο Γεώργιος Λαμπάκης σπούδασε θεολογία και χριστιανική αρχαιολογία, πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ) το 1884 και ανάμεσα στα έργα του, το σημαντικότερο στην ουσία από αυτά, ήταν η δημιουργία, ο συνεχής εμπλουτισμός και η σχολαστική τεκμηρίωση της Συλλογής της ΧΑΕ, που από το 1923 ενσωματώθηκε στη συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.


Μέσα από αυτόν τον συνεχή εμπλουτισμό αντλήθηκε υλικό που συμπλήρωσε τη συλλογή αυτή με το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, που ο Γ. Λαμπάκης συγκρότησε, με αποτέλεσμα η έκθεση να αποτελείται από 50 σπουδαίες φωτογραφίες.


Το οδοιπορικό του Λαμπάκης ξεκίνησε από τη Μακεδονία το 1902, μετά από εντολή του Υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως. Η περιοδεία συνεχίστηκε με πρωτοβουλία του ίδιου στη Θράκη, στην οποία σώζονταν λαμπρά μνημεία. Στη Θράκη πρώτος σταθμός του ήταν η Ξάνθη για να συνεχίσει στα Άβδηρα, την Αλεξανδρούπολη (τότε Δεδέαγατς), την Αίνο και την Αδριανούπολη και να φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη.


Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του κρατούσε ταξιδιωτικά ημερολόγια, τα οποία δάνεισε στο Μουσείο ο κ. Iωάννης Λαμπάκης για τις ανάγκες της έκθεσης. Τα ημερολόγια όπως είναι φυσικό είναι πολύτιμα όσο και οι φωτογραφίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν σε συνδυασμό σπάνιες και μοναδικές, μαρτυρίες για μνημεία που δεν υπάρχουν πια, ή για άλλα που έχουν πλέον αλλοιωθεί.


Η συλλογή περιέχει φωτογραφίες με μνημεία όπως οι κατεστραμμένοι σήμερα βυζαντινοί ναοί της Ζωοδόχου Πηγής (15ου αι.), του Αγίου Γρηγορίου Νεοκαισαρείας (12ου-13ου αι.), της Θεοτόκου (12ου αι.) και του Αγίου Εύπλου στην Αίνο, τους οποίους ο Γ. Λαμπάκης απαθανάτισε φωτογραφίζοντάς τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας του.


Η συλλογή που παρουσιάζεται αποτελεί στο σύνολό της μια ζωντανή εικόνα της Ελλάδας στο γύρισμα του 19ου αιώνα και αυτό έγινε εφικτό καθώς ο φακός του Γ. Λαμπάκη αποτύπωνε, με μια εμπνευσμένη σκηνοθετική αντίληψη, σκηνές και πρόσωπα της καθημερινότητας, αλλά και συναθροίσεις που σχετίζονταν με επίσημες εκκλησιαστικές τελετές.


Στο πλαίσιο της έκθεσης το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, έχει σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Θράκη-Κωνσταντινούπολη: φωτογραφικές μαρτυρίες του 1902», το οποίο επικεντρώνεται στο ρόλο της φωτογραφίας ως ιστορικό τεκμήριο και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από τη ΣΤ΄ Δημοτικού και πάνω. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2107231985 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 15:00.). Παράλληλα, σε όλους τους νεαρούς επισκέπτες της έκθεσης διανέμεται δωρεάν και αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο.


Info
Θράκη-Κωνσταντινούπολη: το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη (1902)
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου