Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει την παράσταση την αντιρατσιστική/αντιφασιστική κωμωδία για ανθρώπους από 6 ετών με τίτλο «Μια γιορτή στου Νουριάν»…
… του Φόλκερ Λούντβιγκ, από την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, στις 12.00.
Πώς θα βάλει το Περσάκι τη μικρή Πακιστανή να πλύνει το αμάξι του Παπαδάκη;
Πώς ο Γιάννης και η Δώρα θα μάθουν στην Αισέ να ονειρεύεται στα Ελληνικά;
Και πώς θα τους μάθει ο Πιρούζ να παίζουνε το ελληνικό Μπίζζ στα Πέρσικα;
Μπορούν δυο μπαμπάδες και τέσσερα πιτσιρίκια να περάσουν καλά όλοι μαζί στο κάμπινγκ; Να γίνουν φίλοι μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο; Μα δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα!
Μπορείς να γιορτάσεις μαζί τους; Μα σου φάγανε την αγαπημένη σου θέση!
Να παίξεις και να τραγουδήσεις παρέα με «ενοχλητικούς γείτονες» που σου χαλάνε τις διακοπές σου; Μα αυτοί βάζουν τη μουσική στη διαπασών!
Κι οι άλλοι εισβάλλουν στη σκηνή σου νυχτιάτικα!
Πώς θα τα βάλουν ο Έλληνας κι ο Πέρσης με τον διευθυντή; Μαζί!
Και πώς θα συνεννοηθούν με τόσες διαφορετικές γλώσσες; Θα σου πουν τα παιδιά!
Ελάτε στη μεικτή και πολύχρωμη παρέα μας.
Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (Volker Ludwig) είναι ιδρυτής του Θεάτρου GRIPS του Βερολίνου και καλλιτεχνικός του διευθυντής από το 1972. Στη θητεία του έχει γράψει πάνω από 40 παιδικά, νεανικά αλλά και θεατρικά έργα για ενήλικες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Αγαπητοί φίλοι του θεάτρου,
Είναι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη τιμή για μένα, που το έργο μου «Μια γιορτή στου Παπαδάκη» βρίσκει την αναβίωσή του, 38 χρόνια αργότερα σε μια υπέροχη νέα σύλληψη και διασκευή που λέγεται «Μια γιορτή στου Νουριάν».
Το 1973, ήταν το πρώτο παιδικό έργο που μιλούσε για τη σύγκρουση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών, για φόβους, προκαταλήψεις, για τη βλακεία αλλά και για τη δυνατότητα καταπολέμησής τους με ζεστή καρδιά, χιούμορ και κοινό νου. Τότε οι Γερμανοί πραγματικά ένιωθαν πως απειλούνται από Έλληνες, Τούρκους και Ιταλούς μετανάστες, σήμερα όμως μπορούμε και γελάμε όλοι μαζί με αυτά. Σήμερα οι Έλληνες απ’ την πλευρά τους αισθάνονται να απειλούνται αυτοί από τους πρόσφυγες και έχουν πάρει το ρόλο των Γερμανών σ’ αυτό το έργο.
Δυστυχώς το έργο παραμένει πάντα επίκαιρο και γι’ αυτό παίζεται ξανά και ξανά σε διάφορα μέρη του κόσμου: Στο Λονδίνο με Πακιστανούς και Τζαμαϊκανούς, στη Γαλλία με Άραβες και Σενεγαλέζους, στην Αυστραλία με Βιετναμέζους και Ινδούς και στο Ισραήλ με Ρώσους και Παλαιστίνιους. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις, μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού, παράλληλα όμως φαίνεται πως υπάρχουν και άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα και με τη φαντασία τους – και αυτό μού δίνει κουράγιο και ελπίδα.
Εύχομαι στον Βασίλη Κουκαλάνι, και στην ομάδα του όπως και στην καινούργια παιδική σκηνή του Θεάτρου Πορεία, ολόψυχα την επιτυχία που τους αξίζει.
Volker Ludwig
Πολυξένη Ακλίδη: Αϊσέ
Γιώργος Δάμπασης: Παπαδάκης
Βασίλης Κουκαλάνι: Νουριάν
Ηρώ Μπέζου: Δώρα
Πέτρος Σπυρόπουλος: Πιρούζ
Μιχάλης Τιτόπουλος: Γιάννης
ΚΑΛ. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣΜετάφραση_Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης,Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνικά_Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι τέλους : Active Member
Στιχάκια: Ντίνα Καφτεράνη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια Κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Φαίδρα Τσολίνα
Video Art: Γιώργος Ταμπακάκης, Φαίδρα Τσολίνα
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Δημήτρης Τάρλοου
Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλλα Γιοβάνη
Γραφιστική επιμέλεια προγράμματος: 2yolk