Η σολίστ του ακορντεόν, συνθέτις και performer ΖΩΗ ΤΗΓΑΝΟΥΡΙΑ και η “ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ” μεταφέρεται στις 3 Ιανουαρίου 2016 στο ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, μετά τις πρώτες sold-out παραστάσεις στον Ιστορικό “Ζυγό”, για να ερμηνεύσει με τον ξεχωριστό της τρόπο συνθέσεις δικές της, αλλά και μελωδίες από το διεθνές ρεπερτόριο.
Μαζί της, μια “Bεντάλια” από τις ιδιαίτερες αξιόλογες γυναίκες ερμηνεύτριες: Ελένη Βουδουράκη, Πολυτίμη Γιώτα, Βασιλική Στεφάνου και Υακίνθη Λάγιου, και χορογράφους- χορεύτριες: Αλίκη Μαυροειδή (Tango, Latin, Flamenco), την Αλεξάνδρα Φωτεινού (Oriental, Belly Dance), νεαρές χορεύτριες Αλεξάνδρα Σαλταούρα & Νίκη Δελή, γυναίκες μουσικούς: Μιρέλα Ρούτση, Ραλλία Φαφαλιού, τη συμμετοχή του συνόλου εγχόρδων “Athenian Rhapsody“, σε ένα φαντασμαγορικό μουσικό-χορευτικό θέαμα.
Η μία τραγουδάει «Κόρη Γλυκειά» (Ζ. Τηγανούρια/Κ. Ρωμανίδης) με έμμεση αναφορά στην ”υπέρτατη” γυναίκα τη Νίκη Τη Σαμοθράκης ”Τώρα που φεύγεις για τα ξένα κόρη γλυκιά δικό μου αίμα”… κι η άλλη απαντάει «Μαμά Γερνάω» (Στ. Κραουνάκης/Λ. Νικολακοπούλου)…
«Για τις Γυναίκες ζούμε όλοι βρε παιδιά» (Ν. Γούναρης/Κ. Μάνεσης) λένε όλες μαζί, με «Άρωμα Γυναίκας» (‘Por Una Cabeza’ του Carlos Gardel) και συγκεκριμένα, μίας «Tanguera« (Mariano Mores) τηs «Maria De Buenos Aires» (A. Piazzolla).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Μια Βοσκοπούλα αγάπησα» διασκευάζει η Ζωή Τηγανούρια και η «Σεράχ» (Β. Τσιτσάνης) μαζί με τη «Γκαρσόνα» (Π. Τούντας) ”σερβίρουν” γοητεία …
Η «Maria de Buenos Aires» (Astor Piazzolla) κραυγάζει «Της Γυναίκας η καρδιά είναι μια Άβυσσος» (Α. Χρυσοβέργης/Σ. Γιατράς)…
«Αχ Βρε Παλιο-Μισοφόρια» (Μ. Χατζηδάκις/Αλ. Σακελλάριος)φωνάζουν τα αγόρια, παρόλο που ξέρουν πως «Κινητήριος Δύναμη είναι τα Θυληκά» (Ζ. Τηγανούρια/Χ. Ρώμας)…
«Τι πάθος» (Δ. Λάγιος/Δ.Σολωμός) έχει νιώσει η «Παναγιά των Πατησίων» (Μ. Χατζηδάκις/Ν. Γκάτσος)…
Από τη πρώτη νότα μέχρι το τελευταίο βήμα, η παράσταση φιλοδοξεί να αναδείξει το γυναικείο αισθησιασμό και ταμπεραμέντο, τη γυναίκα μάνα, κόρη, σύζυγο, επιχειρηματία, τη γυναίκα των γραμμάτων των επιστημών τη γυναίκα καλλιτέχνη…
Αν ζούσε σε άλλη εποχή, σίγουρα θα ήταν μία από τις νύμφες της Άρτεμις, καθώς όταν την ακούς μαγεύεσαι… Με τα κατάμαυρα μαλλιά της θυμίζει λίγο τις νεράιδες των παραμυθιών. Έχει μισόκλειστα τα μάτια όταν παίζει, κι η μουσική της περνάει μέσα στο σώμα σου εκτοξεύοντας τις αισθήσεις σου στα ύψη…
Στον πραγματικό κόσμο, είναι η σπάνια περίπτωση γυναίκας σολίστ του ακορντεόν, Ελληνίδα συνθέτις και perfomer, κι επίσης η κλασική περίπτωση Έλληνα καλλιτέχνη με μεγάλη αναγνώριση εκτός Ελλάδας καθώς οι επιδόσεις της στο εξωτερικό είναι εντυπωσιακές:
Ο λόγος, φυσικά για τη Ζωή Τηγανούρια.
Συμμετέχει σε μεγάλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ορχηστρικές συνθέσεις της εμπεριέχονται σε διεθνείς συλλογές όπως το “Buddha Bar”, συγκίνησε στο Βατικανό στα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, εμφανίστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Stadio di Domiziano στη Ρώμη. Έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες, από το Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο για τα “91 Χρόνια Μαρία Κάλλας”, τον Λυκαβηττό, το Ηρώδειο, την Αθηναϊκή Λέσχη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Μέγαρο Γκύζη της Σαντορίνης, το Μουσείο αρχείο Ύδρας, το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, την Αρχαία Επίδαυρο (μικρό θέατρο), στον Αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, στην εκδήλωση της AIMS “Best Marathon Runner 2015” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ (ένα γεγονός σε παγκόσμια αναμετάδοση), καθώς και σε πολλά ακόμη κέντρα Πολιτισμού στην Ελλάδα, μέχρι το Carl Orff Saal στο Μόναχο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ικαάλινεν της Φινλανδίας όπου έχει λάβει Τιμητική διάκριση από τους παγκόσμιους “κολοσσούς” του ακορντεόν, τη Διεθνή Έκθεση Μουσικής Φρανκφούρτης, το Λουξεμβούργο, τη Κωνσταντινούπολη, την Ολλανδία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μακρινή Σαμοθράκη, σε οικογένεια Παραδοσιακών μουσικών και έχει συνεργαστεί ως συνθέτις και ως σολίστ του ακορντεόν με όλα τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής δισκογραφίας, αλλά και με διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο James Brown, o Al Di-Meola, Omar Faruk Tekbilek, Goran Bregović, Chico Freeman, Zülfü Livaneli, κ.ά..
Έχει εννέα (9) προσωπικά άλμπουμ στη προσωπική της δισκογραφία από το 2006 έως και σήμερα, διακόσιες-και-πλέον συνθέσεις στην Ελληνική δισκογραφία από το 1999, εκατοντάδες ηχογραφήσεις και μουσικές επενδύσεις σε τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.
Της έχει απονεμηθεί Μετάλλιο Τιμής από την UNESCO για τη συνεισφορά της στην Πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Έβρου από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Επίσης, της έχει απονεμηθεί ο τίτλος “Πρόσωπο της Αρσινόης” και γνωστός οίκος μόδας χρησιμοποιεί τις μουσικές συνθέσεις της στις επιδείξεις του.
Γνωστή ως “Zoe” στο εξωτερικό, είναι μία καλλιτέχνις που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα, και όπως δηλώνει και η ίδια: “η Μουσική είναι ένα Σύμπαν γεμάτο από αισθήσεις…”