Στην παρούσα έκθεση θα παρουσιαστούν οι πρωτότυπες φωτογραφίες του βιβλίου U-NI-TY. Η φωτογραφική σειρά U-NI-TY αντικατοπτρίζει τις έξι δεκαετίες της διχοτομημένης Γερμανίας και αποτελείται από 163 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τόσο του ίδιου του Michael Schmidt όσο και φωτογραφίες από ντοκουμέντα και υλικό από αρχεία και εφημερίδες, τα οποία ξαναφωτογράφισε. Η σειρά απεικονίζει κοντινά πορτραίτα (από διαβόητους πολιτικούς και καθημερινούς ανθρώπους), μαζικές διαδηλώσεις, τοπία αστικά και μη, αναπαραγωγές ιστορικών φωτογραφιών (συχνά μεγενθυμένες), εσωτερικούς χώρους (κουρτίνες του ’50, λήψεις άδειων γραφείων, εγκαταλελειμμένους χώρους με φώτα νέον κ.α.) και διάφορα μνημεία. Οι πιο παλιές φωτογραφίες προέρχονται από την περίοδο του τρίτου Ράιχ και οι πιο πρόσφατες από τις αρχές του ’90. Οι φωτογραφίες τοποθετημένες μαζί δημιουργούν ένα διάλογο για την ιστορία καθώς επίσης και για τις δυνατότητες της φωτογραφίας ως καλλιτεχνικό μέσο.
Η ιστορία, η πολιτική και οι ιδέες του 20ου αιώνα υπάρχουν ως οπτικά κατάλοιπα στο έργο του Schmidt και όχι ως ιδεολογικοποιημένη έκφραση. Η U-NI-TY (EIN-HEIT), ως απάντηση στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και στην επακόλουθη επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, διερευνά τη δυσκολία της ιστορικής μνήμης στη σύγχρονη Γερμανία. Ο στόχος του Schmidt με αυτό το έργο ήταν να δώσει στην ιστορία μια θέση στο παρόν και ιδανικά στο μέλλον και να αποφύγει τον προσδιορισμό της ως ένα μοντέλο του παρελθόντος. Μέσα από τα λιτά ασπρόμαυρα τοπία και την αποδραματοποίηση των πορτραίτων, ο Schmidt επιχείρησε μια αποστασιοποίηση από την υποκειμενική καλλιτεχνική φωτογραφία και από τα ιδεολογικά ρεύματα που διαμορφώσαν τόσο την Τέχνη όσο και τη δύσκολη ιστορική πορεία της Γερμανίας στον 20ο αιώνα.
Michael Schmidt – Βιογραφικά στοιχεία:
Ο Michael Schmidt γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1945. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Δυτική πλευρά της πόλης πριν την ανέγερση του τείχους και τη διαίρεση της χώρας στα δύο. Ο ίδιος δεν σπούδασε ποτέ φωτογραφία ή εικαστικές τέχνες, αντιθέτως, ακολούθησε την επιθυμία της οικογένειάς του να φοιτήσει στην Αστυνομική Ακαδημία του Βερολίνου. Ήδη από τη δεκαετία του ’60, ο Schmidt ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία ως αυτοδίδακτος και το 1976 ίδρυσε το Werkstatt für Fotografie (εργαστήριο για φωτογραφία) στο VHS Berlin-Kreuzberg, το οποίο υπήρξε ένα σημαντικό φόρουμ για διεθνείς συζητήσεις για τη φωτογραφία στο (Δυτικό) Βερολίνο.
Μετά τον θάνατό του, πρόσφατες αναδρομικές εκθέσεις του γίναν στα μουσεία Albertina Museum, Βιέννη (2022), Galerie Nationale du Jeu de Paume, Παρίσι, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Μαδρίτη (2021) και Hamburger Bahnhof, Βερολίνο (2020). Είχε επίσης εκθέσει σε πολλά κέντρα Τέχνης και Μουσεία, ανάμεσά τους το ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, το Ludwig Museum της Κολωνίας, η Tate Modern του Λονδίνου και η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης του Μονάχου. Το 2006 έδειξε τη σειρά U-NI-TY στην 4η Μπιενάλε στο Βερολίνο και στη Berlinische Galerie.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Michael Schmidt, U-NI-TY, 1989-1994, photographic series