Η σειρά συναυλιών Microcosmos του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πραγματοποιεί φέτος ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, που κινείται πέρα από ταμπέλες και είδη, με πρωταγωνιστές μουσικούς που σε όλη την πορεία τους εξερευνούν τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 21.00 ο Φάρος του ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τον Γιάννη Αγγελόπουλο (Jan Van) και τον Φώτη Σιώτα σε μία συναυλία που υλοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Με ευρύ πεδίο μουσικών εφαρμογών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, δύο δημιουργικοί μουσικοί συναντιούνται και ορίζουν έναν «χώρο» που ονομάζουν Folks Nowadays: αυτός είναι και ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ τους. Η αναφορά στη folk, ως λαϊκή ή παραδοσιακή μουσική είναι προφανής, όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ίδια η διαδρομή και η εύρεση κοινής πορείας δύο ξεχωριστών ανθρώπων (folks) μέσα στην πολυμορφία της ζωής και της τέχνης τους.
Ο Γιάννης Αγγελόπουλος (περισσότερο γνωστός ως Jan Van), ντράμερ και συνθέτης που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τζαζ και της world μουσικής, με μια σειρά από ενδιαφέροντα άλμπουμ στο ενεργητικό του (Misspent, Λαδόκολλα, Γιαν Βαν, Ποίημα, Streams), σημαντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες και συνθέσεις για το θέατρο, μας δίνει κάθε φορά και μια διαφορετική πλευρά του καλλιτεχνικού εαυτού του. Ομοίως, ο Φώτης Σιώτας με το εκπληκτικό βιολί του, διακρίνεται εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Αγγελάκας και Φοίβος Δεληβοριάς. Ωστόσο, η προσωπική του συνθετική δραστηριότητα (Τα Δεύτερα και Δύο Λάθη, σε στίχους Θοδωρή Γκόνη) είναι αυτή που τον κάνει να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών στα άλμπουμ Streams και Δύο Λάθη, όπως και στη σύνθεση της μουσικής για τη θεατρική παράσταση «Ρίζες από Βαμβάκι» της Έφης Θεοδώρου για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2022), άνοιξε τον δρόμο για το Folks Nowadays που αποδεικνύεται ένας από τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς που πέρασε, καθώς συνδυάζει ήχους και ρυθμούς από την παράδοση (μακεδονική αλλά και κρητική, βαλκανική, ινδική, κ.ά.), μέσα από τη δυναμική του βιολιού και των κρουστών, ενώ, παράλληλα, ξεφεύγει από όλα τα περιοριστικά ιδιωματικά πλαίσια και αποκτά τη δημιουργική ταυτότητα του κάθε μουσικού που εδώ λειτουργεί ως δυική μονάδα. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική μουσική που σταδιακά μας οδηγεί σε μια πραγματική γιορτή των αισθήσεων συνδυάζοντας τόσο το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον, όσο και το γνωστό και οικείο με το απρόσμενο.