Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προηγούμενων κύκλων διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» & «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου» στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη που ασχολήθηκαν με το γεωγραφικό τοπόσημο του δημιουργού ως άξονα αναφοράς στο έργο του και στη συνέχεια με το εργαστήριο ως τόπο κατοικίας και έμπνευσης, περιλαμβάνοντας διεισδυτικές «επισκέψεις» σε χώρους προσφιλών δημιουργών, συνεχίσαμε την ενδοσκοπική αυτή περιπλάνηση με τις «Μικρές Γεωγραφίες του Εγκλεισμού». Θέτοντας σε συνομιλία με τους παρουσιαζόμενους την παγκόσμια συνθήκη που αναπόφευκτα επηρέασε και επαναπροσδιόρισε τη δουλειά τους και συνομιλώντας μαζί τους για ό,τι άλλαξε και καθόρισε τη δημιουργία ή τις επιλογές τους. Για τη συνθήκη του κατά μόνας και τη σιωπή που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε δυναμικές επινοητικές λύσεις και ατομική ή συλλογική δημιουργική εξωστρέφεια.
Την περσινή χρονιά και στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου των καθιερωμένων αυτών αθηναϊκών συναντήσεων, διεισδύοντας και πάλι στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών και πνευματικών ανθρώπων, εγκαινιάσαμε τις «Μικρές Γεωγραφίες του Καλού» που συνεχίζονται φέτος. Παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από τις αναζητήσεις και τις επιδιώξεις των προσκεκλημένων μας, συνομιλούμε μαζί τους μπροστά στο κοινό για την έμπνευση και για την επιθυμία που τρέπονται σε θετικό πρόσημο και έργο ζωής. Για την περιπέτεια και τη συναρπαστική διαδικασία της ανασύστασης και δημιουργίας εντός του αστικού ιστού ή της ελληνικής υπαίθρου, και, κυρίως, του προσωπικού τους βλέμματος που εντέλει αφορά στο κοινό καλό. Για τη δυνατότητα παραγωγής δημιουργικού ή κοινωνικού έργου υπό δύσκολες συνθήκες αλλά και για τη δυνατότητα διάσωσης, αναστήλωσης, επανάχρησης καλλιτεχνημάτων, αντικειμένων, κτηρίων, τόπων, τοπίων και τεκμηρίων, και την ισχυρή ατομική βούληση που έχει τη δύναμη να μετατρέπει μια δεξαμενή ιδεών σε πράξη και έργο ζωής με πολλούς αποδέκτες. Δημόσιοι χώροι, κτήρια και βιβλιοθήκες, αρχιτεκτονήματα, πολύτιμα αντικείμενα, μικρά μουσεία, συλλογές ή αρχεία που διασώζονται, καταγράφονται και αναδεικνύονται εξαιτίας της βούλησης και της δύναμης κάποιου ή κάποιων, θα συναντηθούν και φέτος στις Μικρές Γεωγραφίες του Καλού. Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το ανταλλακτήριο ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές μας και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης.
Στην τέταρτη συνάντηση του έκτου κύκλου των Μικρών Γεωγραφιών, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 στις 18.00, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Μαριέττα Πεπελάση, τον Νίκο Βατόπουλο και τον Γιώργο Τζάνερη, καλεσμένος μας ο Πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και Πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Αντώνης Αλακιώτης.
Έχοντας επιτύχει να αλλάξει κάτι εξαιρετικά σημαντικό στα ελληνικά δεδομένα, μετά από συστηματική προσπάθεια είκοσι τριών ετών που ξεπέρασε πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα, έχοντας επιτύχει να κάνει πραγματικότητα το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα, ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης από το 1997, χωρίς να επαναπαύεται, εξακολουθεί να ταξιδεύει και να αγωνίζεται, να εκπαιδεύει και να εκπαιδεύεται με σύνθημα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διατηρώντας σταθερά ως μότο της ζωής του το «Ηθος ανθρώπω δαίμων» του Ηράκλειτου (ο χαρακτήρας του ανθρώπου καθορίζει τη ζωή του). Το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στη Ριτσώνα, έχοντας κερδίσει τον σεβασμό και ανθρώπων, αποτελεί μεταρρυθμιστικό σταθμό στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης έχει δωρίσει το 10% των μετοχών του ΚΑΝ στα Παιδικά χωριά SOS Πρόεδρος των οποίων εδώ και λίγα χρόνια είναι επίσης ο ίδιος, «δίνοντας μια άλλη διάσταση στην έννοια της προσφοράς. Συνδέοντας τον θάνατο με τη ζωή, δημιουργούμε μια προοπτική σταθερών εσόδων για παιδιά σε ανάγκη».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Με αφορμή την επερχόμενη συνάντηση στις 9.2.2024, ο ίδιος σημειώνει: «Όταν προσπαθείς για χρόνια πολλά κάτι, γίνεται πάθος σου και δεν το εγκαταλείπεις. Η ενέργεια που έχεις βάλει δημιουργεί ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, που σε ωθεί να συνεχίσεις. Είναι σαν τον Μαραθώνιο (σ.σ. ο ίδιος είναι Μαραθωνοδρόμος και έχει τρέξει Μαραθωνίους πολλές φορές), δεν τον εγκαταλείπεις στα 35 χιλιόμετρα, κάνεις και τα άλλα 7, έστω και περπατώντας για να τερματίσεις».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.
Επόμενη και τελευταία συνάντηση του κύκλου: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 με προσκεκλημένη μας την Εύη Κολιαδήμα, Κοινωνική λειτουργό & Συστημική ψυχοθεραπεύτρια, Πρόεδρο της ΑΜΚΕ ΚΛΕΙΔΑΡΟΤΡΥΠΑ.