Μιχάλης Κατζουράκης: Έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Καππάτος

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο «Windows 1974-2013, A retrospective».

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο «Windows 1974-2013, A retrospective».

Η έκθεση, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 στις 20.00 και θα διαρκέσει έως και τις 24 Μαΐου 2013.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης θα παρουσιάσει μια αναδρομική Έκθεση της ενότητας των έργων του με τίτλο “WINDOWS”. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έργα του έχουν τοποθετηθεί σε Δημόσιους χώρους και Συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933 και σπούδασε στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γεγονός που συντέλεσε στη διαμόρφωση της αισθητικής και καλλιτεχνικής του παιδείας. Τo συνολικό έργο του εμπεριέχει τα γόνιμα στοιχεία των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων της διεθνούς και ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης και κινείται ανάμεσα στην πραγματικότητα και την αφαίρεση, ενώ διέπεται από αποσπασματικές αναφορές κυρίως στον αστικό πολιτισμό.

Παράθυρα και ανοίγματα υπάρχουν στη δουλειά του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του ΄70.  Ωστόσο η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτός το τίτλος ήταν όταν έκανε μια έκθεση με φωτογραφίες από παράθυρα βιτρινών στο Βερολίνο το 1998.  Ο τίτλος Windows, δηλαδή Παράθυρα, είναι λογοπαίγνιο, γιατί το θέμα είναι τα παράθυρα και ο καλλιτέχνης θέλησε να συνδέσει τη δουλειά του με ένα σύγχρονο όρο, χωρίς καμία πραγματική φυσικά σχέση, τα γνωστά Windows. Έκτοτε, κάθε φορά  που έκανε μιαν παρόμοια σειρά, χρησιμοποιούσε τον ίδιο τίτλο με την προσθήκη της χρονιάς: Windows ‘98, μετά Windows 2000, 2001, κλπ, κάπως όπως συμβαίνει και με τα προγράμματα στους υπολογιστές.

Τα παλαιότερα ήταν φωτογραφίες από βιτρίνες μαγαζιών, που όταν γίνονται εργασίες κατασκευής, βάφουν τα τζάμια για να μην φαίνεται το εσωτερικό τους. Υπάρχει λοιπόν μια γραφή και ένα σχέδιο τυχαίο από κάποιον ανώνυμο μάστορα, χωρίς καλλιτεχνική πρόθεση, στα οποία ο καλλιτέχνης βρίσκει ενδιαφέρον, όπως και η εξέλιξή τους, σβησίματα, επιχρωματισμοί κ.ά. Το ερέθισμα έρχεται από το περιβάλλον, το δομημένο περιβάλλον, εκείνο όμως που έχει αποτυπώσει ίχνη μιας περασμένης ζωής, ερειπωμένοι τοίχοι, κατεστραμμένες μεσοτοιχίες, σφραγισμένες πόρτες ή παράθυρα από εγκαταλειμμένα κτίρια κ.ά. Σε παλιότερα έργα αυτό δεν φαινόταν, δεν ήταν τουλάχιστον εύκολα αναγνωρίσιμο, αργότερα  μεταχειρίστηκε σχεδόν αυτούσια την πρώτη «ύλη», που στη δουλειά του είναι οι φωτογραφίες που βγάζει, οι φωτογραφικές σημειώσεις του,  αντί για σχέδια, από τις εικόνες του περιβάλλοντος.

Και όπως σημειώνει ο καλλιτέχνης “ Η καλή ζωγραφική ή τουλάχιστον η ζωγραφική που με ενδιαφέρει, είναι, πιστεύω, πάντα αφηρημένη… Το θέμα, μπορεί να είναι συγκεκριμένο ή όχι, αλλά η ζωγραφική του διεργασία σε όλα τα στάδια είναι προφανώς κάτι το αφαιρετικό… Ένα έργο είναι ένα ταξίδι στο άγνωστο. Όταν κάτι αρχίζει να γίνεται έργο, αποκτά τις διαδικασίες κατασκευής έργου. Αρχίζεις από κάπου, ένα θέμα πολύ συγκεκριμένο, που στην εξέλιξη του έργου παύει να σε  απασχολεί και πας αλλού…ή πας κι εκεί που ήθελες αρχικά, ποτέ δεν είναι σίγουρο πού θα καταλήξεις. Συχνά, το ίδιο το έργο σε οδηγεί. Ένα λάθος, ένα ασήμαντο γεγονός, σε οδηγεί σε άλλο δρόμο. Τυχαίο γεγονός – εξαρτάται αν θα το δεις ή όχι. Είναι στιγμές τυχερές που το βλέπεις..”

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ