Ο Μιχάλης Μαδένης, με τόλμη και ευαισθησία, ζωγραφίζει τρόφιμους ενός ψυχιατρικού νοσοκομείου, αποκαλύπτοντας, μέσα από τις ταλαιπωρημένες τους μορφές, το δράμα της ψυχικής νόσου. Αυτοί είναι οι αληθινοί Εξόριστοι της ζωής και της κοινωνίας, εξόριστοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πρόκειται για αυστηρά μνημειακές μορφές, πρόσωπα που σε καθηλώνουν με τα τραχιά ή θλιμμένα μάτια τους και τα βασανισμένα σώματά τους, σε αμήχανες στάσεις. Στη σειρά αυτή των πορτρέτων, ο Μαδένης αναδεικνύει ως κυρίαρχη φόρμα τη ζωγραφική ή σχεδιαστική επιφάνεια του προσώπου. Τις μορφές τις περιβάλλει απροσδιόριστος σκοτεινός χώρος, από τον οποίο αναδύονται και φωτίζονται δυνατά. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να προσέξει όλες τις λεπτομέρειες των εικονιζόμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους, τον οδηγούν σε εκείνο που οι κοινωνικές συμβάσεις τον έμαθαν συνήθως να αποφεύγει: το ανθρώπινο βλέμμα. Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο (επιμέλεια καταλόγου: Σταύρος Ζουμπουλάκης).
Μιχάλης Μαδένης
Ο Μιχάλης Μαδένης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1960. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1985-1990), εξασφαλίζοντας υποτροφία για κάθε έτος σπουδών από το ΙΚΥ. Μαθήτευσε δίπλα στον Παναγιώτη Τέτση, από το εργαστήριο του οποίου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελεύθερη Ακαδημία Τεχνών της Χάγης (De Vrije Akademie voor Beeldende Kunste). Τον πρώτο χρόνο σπούδασε με Βασιλική Υποτροφία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, όπου και αρίστευσε, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Τον Μάιο του 1992 πραγματοποιείται η πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Νέες Μορφές. Από το 2006 έως το 2017 εργάστηκε ως αποσπασμένος στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, όπου ανέλαβε το παιδικό εργαστήριο και τη διενέργεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Βουλή των Ελλήνων, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μουσείο Βορρέ, το Μουσείο Φρυσίρα, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, καθώς και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μιχάλης Μαδένης έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.
Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
* Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού COVID-19, στον χώρο της έκθεσης οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι για τους ενήλικες πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης εν ισχύι, pcr (72 ωρών) ή rapid (48 ωρών) ή self test (24 ωρών) για τους ανήλικους τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών. Κατά την είσοδο των επισκεπτών, τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πιστοποιητικά ελέγχονται σε έγχαρτη μορφή με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου. Τέλος, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους της έκθεσης.
Κεντρική εικόνα θέματος: Μιχάλης Μαδένης, Το νήμα της ζωής, 2020 Λάδι σε μουσαμά 200 × 230 εκ. Ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο, Αλεξάνδρου Σούτσου. Λεπτομέρεια του έργου.