Η έκθεση «Μνησιπήμονα» του Τάσου Μαντζαβίνου οργανώνεται από την γκαλερί Citronne και φιλοξενείται από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 στη Φωκίωνος Νέγρη 16. Ο τίτλος της παραπέμπει στον Αισχύλο και δηλώνει την επώδυνη μνήμη την οποία δημιουργεί ο πόνος, οι οδυνηρές ανθρώπινες εμπειρίες.
Στους ζωγραφικούς πίνακες και στις κατασκευές του Μαντζαβίνου πρωταγωνιστεί η Μνήμη, προσωπική ή συλλογική. Παρουσιάζεται και αναλύεται άλλοτε ως ιστορικό γεγονός, άλλοτε ως μύθος, άλλοτε ως κληροδοτημένη παράδοση. Αυτές οι ξεχωριστές όψεις της μνήμης εικονογραφούνται ως αναπαραστάσεις επετείων, πρόσωπα από μύθους, σκηνές από παραμύθια, αναπλάσεις από λαϊκές εικόνες και αγιογραφίες. Η θεματική ύλη ανάγεται σε ιστορικά γεγονότα και σε λαϊκές αφηγήσεις, σχεδόν αδιακρίτως. Ο Μαντζαβίνος δεν ξεχωρίζει μύθο, ιστορία, παράδοση: αντιθέτως, συνδέει και μετασχηματίζει γεγονότα και θρύλους, χρόνους και χώρους. Τον ελκύει σταθερά η ιστορική συνέχεια, όπως εκφράζεται στην βυζαντινή αγιογραφία, στην λαϊκή τέχνη, στον Καραγκιόζη – αλλά και στον Κόντογλου.
Πολεμιστές σε πολιορκημένα κάστρα, μαχητές σε αρματωμένα καράβια, στρατιώτες, ο Πήγασος, οι Σειρήνες, ο Αινείας, ο Άγιος στην μάχη με τον δράκοντα συνυπάρχουν στον εικαστικό κόσμο του Μαντζαβίνου. Οι μορφές αυτές, από την μυθολογία ή την χριστιανική παράδοση, αντικατοπτρίζουν το καλό και το κακό, όπως ορίζονται από την φαντασία και τα συλλογικά υποσυνείδητα, όπου υποδηλώνεται και ο φόβος του θανάτου. Η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε μια μάχη διαρκείας, ένα πόλεμο διαχρονικό, απτό ή μεταφυσικό.
Στην έκθεση αυτή και στο ίδιο πνεύμα παρουσιάζονται για πρώτη φορά και οι λιθογραφίες του καλλιτέχνη στο ποίημα “Raven” του Edgar Allan Poe, στο πρωτότυπο και στην ελληνική μετάφραση.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
επιμέλεια: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη
διοργάνωση: Γκαλερί Citronne
Η έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά στον κατάλογο, όπου γράφουν οι:
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη: Εισαγωγικό κείμενο καταλόγου Μνησιπήμονα
Γιώργος Πρεβελάκης: «Τάσος Μαντζαβίνος, μια πολιτική ανάγνωση»
Μαρία Μανιαδάκη: «Το Κοράκι – Edgar Allan Poe»
Δημήτρης Σωτηρόπουλος: «Για τους δράκους της πόλης: η μοναχικότητα του Τάσου Μαντζαβίνου».
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου στη 1μ.μ.
Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης
Ξενάγηση στην έκθεση
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου στις 8μ.μ.
Γιώργος Πρεβελάκης – Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης
«Η εικονογραφική σύνθεση – μια γεωπολιτική προσέγγιση»
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου στη 1μ.μ.
Μαργαρίτα Πουρνάρα – Δημοσιογράφος της Καθημερινής
«Συνομιλία με τον ζωγράφο Τάσο Μαντζαβίνο»
Θα προηγηθεί ξενάγηση στην έκθεση στις 12.15μμ από την επιμελήτρια Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, Δρ. της Ιστορίας της Τέχνης.
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου στις 8μ.μ.
Νίκος Μπακουνάκης – Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δημοσιογράφος
«Το βιβλίο και η υλική υπόστασή του»
Έργο: Πήγασος I, 2015, ακρυλικό σε κόντρα πλακέ, 62 x 88 εκ.