Η έκθεση, αντλεί πρωτότυπο υλικό από το αξιολογότατο αρχείο του Μουσείου και παρουσιάζει τη διαδρομή που μπορεί να κάνει ένας σύγχρονος περιπατητής, ξεκινώντας από το ναό του Ολυμπίου Διός και την Πύλη του Αδριανού, έως τον Παρθενώνα και το μνημείο του Φιλοπάππου, από όπου μπορεί να αγναντέψει όλη την Αθήνα.
Η παρουσίαση της ιστορίας κάθε μνημείου, μέσα από την ιδεολογική και καλλιτεχνική οπτική των πρώτων ελλήνων και ξένων φωτογράφων –Φίλιππος Μαργαρίτης, Δημήτριος Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Αθανασίου, Πέτρος Μωραίτης, Αφοι Ρωμαΐδη, Nelly, Henri Beck, John Stillman, Felix Bonfils, James Robertson, Underwood & Underwood– προϊδεάζει για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γνωριμία με τις αρχαιότητες της Αθήνας και δημιουργεί μία έκθεση, οι φωτογραφίες της οποίας απαρτίζουν και την πολυτελή έκδοση του Μουσείου: «Μνημείων Μνήμες, Η φωτογραφική απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα», σε μελέτη, τεκμηρίωση και συγγραφή της δρ. αρχαιολογίας, κ. Μαρίας Φαρμάκη.
Η έκθεση αυτή σε συνδυασμό με τη σπάνια έκδοση της συντελούν στην ολοκλήρωση ενός μοναδικού ιστορικού, επιστημονικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού εκθέματος το οποίο αναδεικνύει το πνεύμα του Ελληνισμού ανά τους αιώνες και υπόσχεται να προσφέρει ένα μοναδικό «ταξίδι» και μία ξεχωριστή εμπειρία σε αυτούς που θα την επισκεφτούν.
Τη φωτογραφική αυτή έκθεση συνοδεύουν τρεις εφαρμογές νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α), που διανθίζουν την έκθεση και την προβάλουν σε ένα άλλο επίπεδο που προσεγγίζει και κερδίζει τον επισκέπτη κάθε ηλικίας.