Σε επιμέλεια του απόφοιτου υποτροφίας του ΝΕΟΝ Άκη Κόκκινου, η έκθεση φέρνει σε επαφή την κληρονομιά του νομπελίστα Έλληνα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη με το έργο δώδεκα ελληνόφωνων σύγχρονων καλλιτεχνών.
Οι περισσότεροι από τους νέους καλλιτέχνες ανήκουν στην κοινότητα του ΝΕΟΝ, καθώς είναι απόφοιτοι υποτροφιών των προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Ο ΝΕΟΝ, από την ίδρυσή του, έχει καθιερώσει τα προγράμματα υποτροφιών με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες, καθώς και να διευκολύνει την πρόσβαση των σύγχρονων δημιουργών στη γνώση, την έρευνα και την παραγωγή. Απόφοιτοι των προγραμμάτων του ΝΕΟΝ είναι ο επιμελητής της έκθεσης Άκης Κόκκινος και οι καλλιτέχνες Έλλη Αντωνίου, Αμάντα Κυριτσοπούλου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Στεφανία Στρούζα και Αντρέα Τζούροβιτς.
Η έκθεση «Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι» με κεντρικό στοιχείο τη ζωή της διασποράς, συνδέει τις εμπειρίες, την κοσμοθεωρία και το έργο του Γιώργου Σεφέρη με τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών που μοιράζονται μια κοινή γλώσσα και μεταναστευτικές εμπειρίες. Αγγίζει τις πολιτικές, τους κώδικες και τις μορφές της γλώσσας, ξεδιπλώνει την έννοια του «διαιρεμένου εαυτού» και καταπιάνεται με τα ιστορικά γεωπολιτικά γεγονότα και τα επακόλουθά τους – μεταφράζοντας την κοσμολογία του Σεφέρη στις πολύπλοκες γραμματικές του σύγχρονου πολιτισμού.
Η έκθεση δανείζεται τον τίτλο της από το ποίημα Αλληλεγγύη του Σεφέρη της συλλογής Ημερολόγιο Καταστρώματος Α (1940). Οι καλλιτέχνες απηχούν την ιδεολογία του μεγάλου ποιητή γύρω από μια εθνική ταυτότητα που βασίζεται σε γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και όχι σε φυλετικές θεωρίες, και αντιστέκονται σε κάθε μονολιθική και ομοιογενή αναπαράσταση. Προτείνουν ένα εναλλακτικό μέλλον που βασίζεται στη συλλογικότητα, τις συμμαχίες και την αλληλεξάρτηση, ενώ αψηφούν τις συστημικές αποτυχίες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η έκθεση εκτείνεται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο της Ελληνικής Κατοικίας. Μεταξύ του γραφείου του Σεφέρη, που παραμένει ανέγγιχτο μέχρι σήμερα, των διαδρόμων, των καθιστικών και της τραπεζαρίας, τα έργα σύγχρονης τέχνης ενσωματώνονται στο υφιστάμενο αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό περιβάλλον.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 18 έργα σε μια πλειάδα μέσων -ανάμεσά τους ιστορικά σημαντικά έργα- από τους καλλιτέχνες Νίκο Κεσσανλή, Καρολίνα Κρασούλη, Αμάντα Κυριτσοπούλου, Στάθη Λογοθέτη, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Έρικα Σκούρτη, Στεφανία Στρούζα, Αντρέα Τζούροβιτς, Σάββα Χριστουδουλίδη, καθώς και δύο νέες αναθέσεις στους Έλλη Αντωνίου και Γιώργο Πέτρου.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ιστορικά σημαντικά έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου και τα οποία αποτελούν μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους (Tate, ΕΜΣΤ και από κοινού στα Guggenheim και MCA Chicago).
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιώργος Πέτρου (tongue) remains protected, 2022, Χαρτί, γύψος, τσιμέντο, λάστιχο σιλικόνης, ύφασμα, ταινία, ρητίνη, ξύλο, βαμβάκι, κεραμικά, Διαστάσεις μεταβλητές, Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης, Ανάθεση νέου έργου από τον ΝΕΟΝ, Installation view Μοιραίοι σύντροφοι, ανυπόστατοι ίσκιοι, 2022 | NEOΝ + Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, στην Ελληνική Πρεσβευτική Κατοικία, Φωτογραφία © Christine Constantine, Ευγενική Παραχώρηση ΝΕΟΝ