Μονόλογοι από το Αιγαίο στη Μονή Λαζαριστών

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 2μ.μ. στη Μονή Λαζαριστών, 110 μαθητές από έξι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Βόρειας Ελλάδας ζωντανεύουν σκέψεις, αναμνήσεις , συναισθήματα και όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που πέρασαν το Αιγαίο με την ελπίδα να ζήσουν σε έναν κόσμο που μας αγκαλιάζει όλους.

Η Διεθνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο»

Τον Μάρτιο 2017 θα γίνουν φεστιβάλ «Μονόλογοι από το Αιγαίο» σε τουλάχιστον έξι πόλεις της Ελλάδας. Βασίζονται στο ομώνυμο βιβλίο και είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Ως τέτοια ορίστηκε η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δράσεις και εκδηλώσεις σε πολλά σχολεία της χώρας και του εξωτερικού, που θα παρουσιαστούν μέσω της ιστοσελίδας aegeanmonologues.theatroedu.gr

Το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο»

Αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων παιδιών από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν  μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο. Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του  προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, και είναι εγκεκριμένο  από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στις 19 Μαρτίου 2017

Το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, το 2ο ΓΕΛ Ελευθερίου – Κορδελιού, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων – Λ.Τ, το 8ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το Μουσικό Σχολείο Σερρών, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Σοφίας Αναστασιάδου, Βερονίκης Τσουγκράνη, Αλίκης Πεντεδέκα, Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου, Ελεονώρας Ηλιάδη, Λίας Δαμιανάκη, Μαρίας Μπατσίλα, Γεωργίας Τέντα, Μαρίας Μεντίζη και Χρύσας Δεμερτζή ενώνουν δημιουργικά τις φωνές τους με κοινό στόχο να δώσουν φωνή στους συνομήλικούς τους, που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις.

Σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Υποστήριξη σχολείων- σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Έλσα Καρακασίδου
Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
Επιμέλεια εικόνας: Τριανταφυλλιά Δημοπούλου
Συντονισμός: Τζένη Καραβίτη
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ