Η Sotiropoulos Art Gallery εγκαινιάζει την φθινοπωρινή καλλιτεχνική περίοδο με την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μορφές», σε επιμέλεια Φώτη Σωτηρόπουλου (υπεύθυνου της γκαλερί), ως μέρος της νέας πρωτοβουλίας της γκαλερί «ΝΕΕΣ ΜΑΤΙΕΣ | Σύγχρονοι, νέοι δημιουργοί» για την ανάδειξη και προώθηση νέων καλλιτεχνών.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά):
Αγγελική Αντωνέα, Ελένη Ζούμπα, Φίλιππος Κούτρικας, Ορφέας Μπάτσιος και Δημήτρης Πετρολέκας.
Όπως σημειώνει ο Φώτης Σωτηρόπουλος, στο επίκεντρο της παρούσας έκθεσης βρίσκεται η ανθρώπινη μορφή και επιχειρείται η συνομιλία πέντε σύγχρονων εικαστικών. Ο ρεαλισμός, η εξπρεσιονιστική γραφή και η αφαιρετική διάθεση συνυπάρχουν γόνιμα, επιτρέποντας στο κοινό να εκτιμήσει τις ποικίλες προσεγγίσεις που έχουν υιοθετήσει οι καλλιτέχνες για να αναπαραστήσουν την ανθρώπινη μορφή.
Η έκθεση επιθυμεί να αναδείξει την ανθρώπινη φιγούρα όχι απλά ως θέμα αλλά ως όχημα για προβληματισμό και κοινωνικό σχολιασμό. Οι πέντε εικαστικοί- ζωγράφοι κατά κύριο λόγο- μέσω των μορφών τους, θίγουν θέματα για τη σχέση με τον ίδιο τους τον εαυτό (αυτοπροσωπογραφίες), την μνήμη, τη σωματικότητα και σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Οι «ΜΟΡΦΕΣ» επιδιώκουν να εμβαθύνουν σε αυτές τις περίπλοκες αφηγήσεις, δείχνοντας πώς οι καλλιτέχνες έχουν αξιοποιήσει την ανθρώπινη φιγούρα για να αμφισβητήσουν και να προκαλέσουν τη σκέψη.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στα έργα που παρουσιάζονται, η ανθρώπινη μορφή- ως πρόσωπο και σώμα- εμφανίζεται άλλοτε υπαινικτικά, άλλοτε ως «εγγραφή σχήματος μέσα σε ένα πεδίο άμορφης ύλης με δικά της κέντρα δυνάμεων» όπως θα έλεγε και η Ελένη Βακαλό, άλλοτε ως ανασύσταση μνήμης αλλά και ως ψυχολογικό αποτύπωμα.
Η χαράκτρια και ζωγράφος Αγγελική Αντωνέα χρησιμοποιώντας τεχνικές της χαρακτικής σε συνδυασμό με ζωγραφική, με αφαιρετική ματιά και χειρονομιακή γραφή, δημιουργεί μεγάλης εκφραστικότητας εξπρεσιονιστικά πορτραίτα εμβαθύνοντας στα συναισθήματα που γεννάει αυτή η αποτύπωση.
Η Ελένη Ζούμπα με επιρροές από το σωματικό θέατρο και την Ελληνική μυθολογία, εκθέτει τους προβληματισμούς της και θέτει ερωτήματα για τη σχέση τεχνολογίας και σώματος σε ένα δυστοπικό μέλλον. Σώματα ατελή και παραμορφωμένα, δίχως πρόσωπα και χέρια, αλλά ταυτόχρονα με μυώδη πόδια, σε μια αντιπαράθεση της κατάργησης του ορθολογικού με την ανάγκη στήριξης του ανθρώπου σε μία βάση, στην επαφή μας με τη ζωή.
Ο Φίλιππος Κούτρικας με έντονα ρεαλιστική γραφή δημιουργεί πολυπρόσωπες αλληγορικές συνθέσεις με προσωπικούς υπαινιγμούς και κοινωνικοπολιτική κριτική.
Ο Ορφέας Μπάτσιος αποτυπώνει τις μορφές οικείων του προσώπων σε προσωπικές στιγμές αλλά και την ανάγκη της εξερεύνησης της αυτοαναφορικότητας στην ζωγραφική του με μία μικρή αυτοπροσωπογραφία- πόσο εύκολο εν τέλη; «Λέγεται -και είμαι πρόθυμος να το πιστέψω- ότι είναι δύσκολο να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, αλλά ούτε και να ζωγραφίσει τον εαυτό του» Van Gogh (επιστολή στον αδελφό του Τεό)
Ο Δημήτρης Πετρολέκας σε έργα μικτής τεχνικής, εξετάζει την σχέση της μνήμης- προσώπων και χώρων- και της απώλειάς της και πως αυτή ανασυντίθεται με την καλλιτεχνική πράξη, ταυτόχρονα με την αστική εμπειρία όπως βιώνεται μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης μεγαλούπολης. Με αφετηρία τα προσωπικά του βιώματα, χρησιμοποιεί σπαράγματα εικόνων, θραύσματα μνήμης από οικείες στιγμές της καθημερινότητας και αναζητά να ανασυνθέσει τις μνήμες αυτές για να τις καταστήσει ζωντανές, γεμίζοντας τα «κενά μνήμης» όπως τα αποκαλεί.
Σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων εικαστικών
Αγγελική Αντωνέα
Η Αγγελική Αντωνέα γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Το 2011, έχοντας ήδη 20 χρόνια ενεργού δικηγορίας, προσεγγίζει παράλληλα τα εικαστικά. Το 2015 αρχίζει τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (Α΄ Εργαστήριο Χαρακτικής με καθηγητή τον Γιάννη Γουρζή) και αποφοιτά με άριστα τον Ιούνιο του 2020.
Δείγματα έργου της έχουν παρουσιασθεί στην Αθήνα σε τρεις ατομικές εκθέσεις και σε μια ατομική έκθεση στο Μετρό Ακρόπολη στο πλαίσιο του προγράμματος Metro Stages (2018). Το 2023 βραβεύθηκε στον Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ». Έργα της έχουν επιλεγεί ως εξώφυλλο σε πολλά βιβλία.
Ελένη Ζούμπα
Η Ελένη Ζούμπα γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με Άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (2014-2020) από το Α’ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητές τους Άγγελο Αντωνόπουλο και Μανώλη Μεραμπελιώτη. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με καθηγητή τον Μιχάλη Αρφαρά και το εργαστήριο Ψηφιδωτού με καθηγήτριες τις Δάφνη Αγγελίδου και Αγγελική Κοκκωνάκη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Φίλιππος Κούτρικας
Ο Φίλιππος Κούτρικας γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην Αθήνα (2015- 2020). στο εργαστήριο του καθηγητή Μάριου Σπηλιόπουλου απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές όπως επίσης και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
Ορφέας Μπάτσιος
Ο Ορφέας Μπάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στο Γ΄ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον Μάριο Σπηλιόπουλο και ψηφιδωτό στο εργαστήριο της Δάφνης Αγγελίδου.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.
Δημήτρης Πετρολέκας
Ο Δημήτρης Πετρολέκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (2014-2021) στο Δ’ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον Πάνο Χαραλάμπους και στο Α’ εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητές τους Άγγελο Αντωνόπουλο και Μανώλη Μεραμπελιώτη. Παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με καθηγητή τον Μιχάλη Αρφαρά και το εργαστήριο ψηφιδωτού με καθηγήτριες τις Δάφνη Αγγελίδου και Αγγελική Κοκκωνάκη. Έχει στο ενεργητικό του μία ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Filippos Koutrikas, Upside down (λεπτομέρεια έργου)