Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» παρουσιάζουν έκθεση με …
φωτογραφικά ντοκουμέντα και επετειακή εκδήλωση «ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΟΥΣ» με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την επική Μάχη της Κρήτης.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 ώρα 20:00
Τα επί μέρους γεγονότα περιστατικά και αδυναμίες ξέφτυσαν στον χρόνο, έμεινε όμως το νόημα και η αποφασιστική συμβολή της στον πανανθρώπινο αγώνα για την ελευθερία και τη Δημοκρατία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Θαύμα την χαρακτήρισαν στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες.
Θαύμα δεν ήταν, όμως γι’ αυτούς που γνώριζαν την Κρητική ψυχή, την ιστορία και την παράδοση του λαού μας.
Με μεγάλο σεβασμό υποκλινόμαστε στην μνήμη μιας γενιάς ολόκληρης που άφησε ανεξίτηλη την προσπάθεια να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψη ενός πανανθρώπινου έθνους στο μεγάλο κάλεσμα των καιρών της.
Ως τον Μάιο του 1941, έπειτα από δύο σχεδόν έτη πολέμου, οι αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες της Γερμανίας είχαν επιτευχθεί έναντι εξαιρετικά χαμηλού τιμήματος. Οι γερμανικές απώλειες στη Μάχη της Κρήτης προκάλεσαν σοκ στην ανώτατη γερμανική ηγεσία και τον ίδιο τον Χίτλερ προσωπικά, καθώς υπήρξαν βαρύτερες όλων των μέχρι τότε πολεμικών επιχειρήσεων, εάν εξετασθούν σε σχέση με το σύνολο των εμπλεκομένων δυνάμεων, τη σημασία του διακυβεύματος και την έκταση του καταληφθέντος εδάφους.
Η εκστρατεία κατά της Πολωνίας, λόγου χάριν, στην οποία πολέμησαν επί ένα μήνα περίπου ένα εκατομμύριο Γερμανοί εναντίον 500.000 Πολωνών κόστισε στους Γερμανούς 16.000 νεκρούς, ενώ άλλοι 5.000 έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία κατά της Νορβηγίας, όπου αντιπαρατέθηκαν επί δύο μήνες 100.000 Γερμανοί έναντι 50.000 Νορβηγών και 40.000 Συμμάχων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απώλειες στη Μάχη της Κρήτης υπήρξαν, όχι αναλογικά πλέον αλλά σε απόλυτους αριθμούς, σημαντικά βαρύτερες από το σύνολο των απωλειών όλης της προηγούμενης εκστρατείας κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας: 4.200 νεκροί και 2.600 τραυματίες μέσα σε δέκα ημέρες στην Κρήτη, έναντι 1.750 νεκρών και 3.900 τραυματιών σε έναν μήνα στα Βαλκάνια.
Ειδικά στην περίπτωση των αλεξιπτωτιστών, η αποθέωσή τους υπήρξε και το κύκνειο άσμα τους: 3.100 νεκροί, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρεις αλεξιπτωτιστές που ερρίφθησαν στην Κρήτη σκοτώθηκε ένας στους δύο κατεγράφη ως απώλεια, αν συνυπολογιστούν και οι 2.000 τραυματίες.
Ανάμεσά τους ο διοικητής της αερομεταφερόμενης μεραρχίας, δύο διοικητές συνταγμάτων, πέντε διοικητές και υποδιοικητές ταγμάτων και δεκατρείς διοικητές λόχων. Μετά την Κρήτη, η μεραρχία των Γερμανών αλεξιπτωτιστών είχε ουσιαστικά τεθεί εκτός μάχης και χρειάστηκαν πέντε μήνες εντατικής ανασυγκρότησης στη Γερμανία, προτού βρεθεί ξανά στα πεδία των μαχών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ:
Προβολή ντοκυμαντέρ από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου για τη Μάχη της Κρήτης
Ανοικτή εκδήλωση στον πεζόδρομο του Μουσείου με πλούσιο μουσικό-χορευτικό πρόγραμμα από την φοιτητική ένωση Κρητών και ομιλία για το ιστορικό της Μάχης από τον συγγραφέα και Δρ. Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών κ. Ηλία Φιλιππίδη.
Θα ακολουθήσει Κρητικό κέρασμα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
Σάββατο 11 Ιουνίου, ώρα 11.30: Προβολή ντοκυμαντέρ με το ιστορικό της μάχης και καταγεγραμμένες μαρτυρίες.