Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις Μια αναπάντεχη επίσκεψη: Η …
Αθηνά από το Arezzo επισκέπτεται την Αθήνα που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2011 αλλά και την έκθεση, της μεγάλης Ελληνίδας χαράκτριας, Βάσως Κατράκη, η οποία παρατείνεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για τις τρέχουσες και μελλοντικές εκθέσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, διαμορφώνεται ως εξής:
Μια αναπάντεχη επίσκεψη Η Αθηνά από το Arezzo επισκέπτεται την Αθήνα
έως 30 Ιανουαρίου 2011 *
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Τοσκάνης, παρουσιάζει την έκθεση ‘Μια αναπάντεχη επίσκεψη. Η Αθηνά από το Αρέτσο επισκέπτεται την Αθήνα’.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό χάλκινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς (ύψους 1,90μ. με τη βάση του) από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας, το οποίο συντηρήθηκε πρόσφατα μετά από 200 και πλέον χρόνια. Από την αποσυναρμολόγηση του αγάλματος και την πρόσφατη συντήρηση προέκυψε ένα ‘νέο’ άγαλμα από την άποψη της διαφορετικής στάσης και κίνησης του σώματος. Παράλληλα, η αρχαιολογική μελέτη του χάλκινου γλυπτού απέδειξε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αιώνα μ.Χ., όπως πίστευαν μέχρι πρόσφατα, αλλά για ένα σπουδαίο και εκλεπτυσμένο ελληνικό άγαλμα που χυτεύθηκε στα ελληνιστικά χρόνια (300 – 280 π.Χ.).
Μαζί με το πρωτότυπο παρουσιάζεται και ένα χυτευμένο χάλκινο έργο που δείχνει πώς ήταν το άγαλμα τα τελευταία 200 χρόνια πριν τις εργασίες συντήρησης.
*Η αίθουσα θα παραμείνει κλειστή από τις 11 – 18 Ιανουαρίου 2011, λόγω εργασιών για την αποκαθήλωση της έκθεσης Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
Βάσω Κατράκη – Πνοή στην πέτρα
έως 20 Φεβρουαρίου 2011
H έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι αφιερωμένη στο έργο της Βάσως Κατράκη (1914-1988), μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες της νεοελληνικής τέχνης του β΄ μισού του 20ού αιώνα. Με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς εκθέσεις και μπιενάλε, όπως αυτές της Αλεξάνδρειας, του Σάο Πάολο, του Τόκυο και της Λειψίας, η αναγνώρισή της κορυφώθηκε το 1966, όταν διακρίθηκε στην 33η Μπιενάλε της Βενετίας, με το διεθνές βραβείο λιθογραφίας ‘Tamarind’.
Η δημιουργία της Κατράκη συνιστά μια από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς στο έργο της πραγματεύεται με συνέχεια και συνέπεια «τα μεγάλα, τα θεμελιώδη θέματα της ζωής που εικονογραφεί» από τις αρχές της δεκαετίας του 1940 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ξεκινώντας από την ξυλογραφία, θα περάσει το 1955 στη χάραξη πάνω σε λίθο, μια τεχνική πρωτότυπη, στην οποία αναγνωρίζεται η «απόλυτη καλλιτεχνική δεξιοτεχνία» της χαράκτριας, συνδυασμένη με «οξυδερκή ελευθερία».
Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής της πορείας: από τις πρώτες ξυλογραφίες των χρόνων της Κατοχής και της Αντίστασης, και εκείνες με θέματα τους ψαράδες και τα τοπία του Μεσολογγίου, έως τους πρώτους πειραματισμούς της στην πέτρα και τις εμβληματικές σειρές έργων που θα ακολουθήσουν.
Ξεναγήσεις:
Κάθε Πέμπτη στις 19.00 & Κυριακή στις 13.00
Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 στις 18:00, o Μιχάλης Αρφαράς, χαράκτης και καθηγητής στην ΑΣΚΤ, θα δώσει διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης. Είσοδος ελεύθερη (με το εισιτήριο εισόδου)
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ό,τι: H Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
17 Φεβρουάριου – 1 Μαΐου 2011
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την έκθεση του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο:
Ό,τι : Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Τι συμβαίνει όταν η τυπογραφική σελίδα παίρνει τη θέση του καβαλέτου και του τελάρου;
Tο Εργαστήριο επιμένει και συγκεντρώνει ό,τι έχει: ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες και βιβλία. Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι, σχεδιάζουν μαζί ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση, που ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου, οι σελίδες του οποίου δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή, όπου ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθει.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας. Ευφάνταστα και απρόβλεπτα, τα βιβλία παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης και είναι αυτά που ενέπνευσαν την εγκατάσταση.
Η εκθέση περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εργαστηρίου: εκτίθενται οι «Δέκα Λευκαί Λύκηθοι» (1956), το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, καρπός πολυετούς και επίπονης δουλειάς από τον Γιάννη Κεφαλληνό, Ιδρυτή του Εργαστηρίου, και τους φοιτητές του. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών μετέπειτα καλλιτεχνών, όπως της Βάσως Κατράκη, του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιάννη Μπουτέα, της Νέλλας Γκόλαντα, της Άριας Κομιανού, και πολλών άλλων.
Η έκθεση αυτή, με τα βιβλία των καλλιτεχνών (νέων και παλαιότερων) που δούλεψαν στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί απο-τυπώνει μια σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Μία έκθεση για θεατές ή για αναγνώστες;
Έχει σημασία; Για φιλότεχνους φυσικά και βιβλιόφιλους σίγουρα!
The Last Grand Tour
Απρίλιος – Οκτώβριος 2011
Η νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2011 φιλοδοξεί να παρουσιάσει μαζί για πρώτη φορά το έργο πολλών και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έζησαν και δούλεψαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Έχοντας την Ελλάδα ως τόπο έμπνευσης και προβληματισμού, τα έργα που θα εκτεθούν χαρτογραφούν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα ως πρώτη ύλη, με την μακρά πολιτιστική της ιστορία, τις αρχές, τις αξίες και τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά, αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικών πρωτοποριών και αναζητήσεων. Από πού αντλούν έμπνευση οι καλλιτέχνες σήμερα και τι παραλληλισμούς μπορεί κανείς να αναζητήσει στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή της υπερ-κινητικότητας σε σχέση με τα ταξίδια και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις καλλιτεχνών παλαιότερων γενεών;
Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν έργα των: John Craxton, Ben Nicholson, Brice Marden, Lynda Benglis, Daniel Spoerri, Martin Kippenberger, Helmut Mittendorf, Λουκά Σαμαρά και Γιάννη Κουνέλλη.
Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Jessica Morgan, επιμελήτρια της Tate Modern, Λονδίνο. Η Morgan επιμελείται εκθέσεις στην Tate, μεταξύ των οποίων τη μελλοντική αναδρομική έκθεση του Gabriel Orozco (2011), τις αναδρομικές εκθέσεις των John Baldessari (2009) και Martin Kippenberger (2006), καθώς και ομαδικές εκθέσεις, όπως οι: Common Wealth (2003), Time Zones (2004) και The World as a Stage (2007).
Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011
Μάιος – Οκτώβριος 2011
Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα καλλιτέχνη, που ζει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Στόχος του Βραβείου ΔΕΣΤΕ είναι η παρουσίαση του έργου μιας νέας, ανερχόμενης γενιάς καλλιτεχνών. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του Ιδρύματος για τη στήριξη και προώθηση της σύγχρονης τέχνης.
Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια έκθεση που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης τον Μάιο 2011.
Η συνεργασία αυτή μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους» με το οποίο το Μουσείο ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.
Άγονη Γραμμή
Σειρά Αρχαιολογικών εκθέσεων
Νοέμβριος 2011 – Μάρτιος 2012
Άγονη Γραμμή είναι η ονομασία μιας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στους χώρους του σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ. Περιλαμβάνει κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεγαλύτερα νησιά αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, και εξαιρετικά απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, όπου γεννήθηκαν και έδρασαν άνθρωποι, των οποίων τα έργα και τον πολιτισμό αναδεικνύουν διαχρονικά οι επί μέρους εκθέσεις.
Η πρώτη έκθεση της σειράς θα παρουσιάσει μια πεντάδα νησιών της Δωδεκανήσου, ξεκινώντας από το νοτιοανατολικότερο προκεχωρημένο φυλάκιο της χώρας μας, το Καστελόριζο, και συνεχίζοντας στα νησιά ανάμεσα στην Ρόδο και την Κω (Σύμη, Ρω, Χάλκη, Τήλο, Νίσυρο).