Μουσείο Μπενάκη: Νέο Παράρτημα Πωλητηρίου

Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας του νέου παραρτήματος του Πωλητηρίου του στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκί…

Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας του νέου παραρτήματος του Πωλητηρίου του στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011. Το Πωλητήριο της Πινακοθήκης βρίσκεται στην οδό  Κριεζώτου 3, στην Αθήνα.

Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 αποτελεί τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου όπου ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος έζησε και δούλεψε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του, προτού το κληροδοτήσει στο Μουσείο Μπενάκη. Στο οικοδόμημα αυτό, το οποίο στεγάζει το εργαστήριο και τα έργα του Χατζηκυριάκου‐Γκίκα, τιμώνται παράλληλα και όλοι οι εκπρόσωποι της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Μέσα από την πρώτη αυτή συνολική παρουσίασή τους, οι γενιές που βίωσαν τις μεγάλες πολιτισμικές ανατροπές του μεσοπολέμου γίνονται σημείο αναφοράς για τους νέους του σήμερα.

Την εποχή αυτή που είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, τόσο για μας όσο και για τον τόπο, η σημασία ενός τέτοιου εγχειρήματος αποκτά ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Άγγελος Δεληβορριάς, εμπνευστής και εκτελεστής του νέου αυτού μουσείου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες και παρά τις αποθαρρυντικές αντιξοότητες έφτασε πια στην ολοκλήρωση του έργου. Το παράρτημα οφείλει την επισκευή και ανάπλαση των κτηριακών του εγκαταστάσεων σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα έργα που παρουσιάζονται συγκεντρώθηκαν από δωρεές μετά από επίμονες εκκλήσεις και επίπονες προσπάθειες του Άγγελου Δεληβορριά, ενώ τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την έκθεσή τους προήλθαν τόσο από χορηγίες ιδιωτών, όσο και από το κληροδότημα του Γκίκα.

Λίγο καιρό πριν ανοίξει τις πύλες της στο κοινό η εμπλουτισμένη Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου‐Γκίκα, το ολοκαίνουργιο Πωλητήριο, στο ισόγειο του κτηρίου της, προαναγγέλλει με πρωτότυπο τρόπο τη μοναδικότητα του νέου αυτού μουσειακού παραρτήματος. Το Πωλητήριο ανοίγει, λίγο προτού λειτουργήσει η Πινακοθήκη, με σκοπό να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της έκθεσης και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του.

Στο Πωλητήριο αυτό τα αντικείμενα αποτελούν νέες παραγωγές, εμπνευσμένες κατά κύριο λόγο από το έργο του Ν. Χατζηκυριάκου‐Γκίκα, αλλά και γενικότερα από την καλλιτεχνική παραγωγή της γενιάς του Μεσοπολέμου. Πλαισιώνονται από μια ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή βιβλίων σχετικής θεματολογίας, τόσο γύρω από την ελληνική τέχνη όσο και γύρω από τη διεθνή κίνηση της ίδιας εποχής.

Καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει μοναδικά έργα και συνθέσεις, ο καθένας με την προσωπική του σφραγίδα και την προσωπική του υπογραφή.

Στοιχεία από τα τοπία και τη μυθολογία που είχαν εμπνεύσει τον Γκίκα, μεταλλάσσονται σε ολοκαίνουργιες ευφάνταστες δημιουργίες. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται παλιότεροι συνεργάτες του Πωλητηρίου, αλλά και άλλοι νεότεροι. Κορυφαίοι σχεδιαστές κοσμημάτων, όπως η Κορίννα Κουτούζη, η Έλενα Βότση, η Κατερίνα Ανέστη, και κεραμικής όπως η Θεοδώρα Χωραφά και η Θωμαή Κόντου, συνυπάρχουν με νέες ομάδες σχεδιαστών, όπως οι Brainstorm, οι 157+173 Designers και οι We design οι οποίοι σχεδίασαν και τη νέα συσκευασία. Οι ομάδες σχεδιαστών έχουν σχεδιάσει και ειδικές κατασκευές για παιδιά, οι οποίες εντάσσονται σε ένα εξαιρετικά πλούσιο τμήμα που φιλοδοξεί να εξοικειώσει τις νεότερες ηλικίες με την τέχνη.

Το παιδικό τμήμα περιλαμβάνει βιβλία, κατασκευές και παιχνίδια. Πολλά από αυτά προέρχονται από ξένα μουσεία, όπως η Tate Gallery, το Centre Pompidou, το ΜοΜa κ.ά. Στο Πωλητήριο του Μουσείου θα διατίθενται επίσης και αντίγραφα έργων των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση. Μια μεγάλη συλλογή από μεταξοτυπίες, αφίσες και αντικείμενα ποικίλων θεμάτων σε όλες τις κατηγορίες τιμών εμπλουτίζουν το ευρύ φάσμα των επιλογών. Το νέο Πωλητήριο θα λειτουργεί ώρες καταστημάτων, δεδομένου ότι βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης και έχει ανεξάρτητη είσοδο από την Πινακοθήκη.

Ευχόμαστε το Πωλητήριο να έχει την επιτυχία των άλλων καταστημάτων του Μουσείου Μπενάκη, και παρά τη δυσμενή συγκυρία να το αγκαλιάσει ο κόσμος, γιατί με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το πολιτιστικό έργο και η κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ