Στο πλαίσιο των μουσικών εργαστηρίων που διοργανώνει η Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αιγαίου «Aegean Cultural Initiative 2015» για 4η συνεχόμενη χρονιά, από τις 12 ως τις 19 Ιουλίου 2015 στην Πάρο, ο Τάκης Φαραζής θα δώσει ένα σεμινάριο, με τίτλο «Μουσικές Διαδρομές – Από την κλασική στην τζαζ».
Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του σα συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, ενορχηστρωτής, ερμηνευτής και δάσκαλος σε ένα μουσικό φάσμα που περιλαμβάνει την κλασική μουσική, την τζαζ, το ελληνικό και ξενόγλωσσο τραγούδι, καθώς και τη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Τάκης Φαραζής απευθύνεται σε σπουδαστές του πιάνου και της μουσικής γενικότερα, προτείνοντας μια σύγχρονη, σφαιρική προσέγγιση μέσα από τρόπους διδασκαλίας που έχουν σα στόχο να ανασύρουν και να αναπτύξουν τις ατομικές δεξιότητες και προτιμήσεις σπουδαστών κάθε ηλικίας.
Συνδυάζοντας τη γνώση με την ευαισθησία και το σεβασμό στα διαφορετικά μουσικά είδη, αλλά και στην ιδιαιτερότητα κάθε σπουδαστή – εν δυνάμει μουσικού, βοηθά το σπουδαστή να ενδυναμώσει και να καλλιεργήσει την έμφυτη μουσικότητα του και να βρει ένα προσωπικό δρόμο έκφρασης και δημιουργίας, γεφυρώνοντας πέρα από τα μουσικά στυλ, τη σωματική, νοητική και συναισθηματική δυνατότητα έκφρασης, μέσα από τον κόσμο των ήχων και γιατί όχι και των στίχων…
Το Σεμινάριο θα κινηθεί στους παρακάτω βασικούς άξονες:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
1. Η εσωτερική διάσταση του ήχου
2. Σώμα και ρυθμός
3. Τραγούδι και μουσική έκφραση
4. Λειτουργική Αρμονία
5. Η τέχνη της Παραλλαγής
6. Ατομικός και ομαδικός αυτοσχεδιασμός
7. Τεχνικές χαλάρωσης και αφύπνιση των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μουσικής μέσα από τον αυθόρμητο αυτοσχεδιασμό, τον οραματισμό του ήχου και την απενοχοποιημένη απόλαυση της μουσικής εμπειρίας.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές, δασκάλους και μουσικούς όλων των οργάνων, καθώς και τραγουδιστές. Επίσης, είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο σαν ακροατές με κουπόνια ενίσχυσης.
Λίγα λόγια για τον Τάκη Φαραζή
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την Jazz μουσική και παρακολούθησε μαθήματα του Ούγγρου πιανίστα της Jazz, Bela Lakatos. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του γκρουπ ISKRA με το οποίο εξέδωσε 2 LP: «A new day» (1986), «Parastasis» (1988) ξεκινώντας από τότε την συνθετική του δραστηριότητα.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες (Μ. Θεοδωράκης, Χ. Λεοντής, Ε. Καραϊνδρου, Κ. Σφέτσας, Ν. Ξυδάκης κ.ά.), τραγουδιστές (Ε. Πασπαλά, Σ. Γιαννάτου, Μ. Φαραντούρη, Τ. Τσανακλίδου, κ.ά.) και σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής αλλά και της διεθνούς Jazz σκηνής (Κ. Θεοδώρου, Β. Ρακόπουλος, Τ. Μπαρμπέρης, Β.Κατσούλης, A. Αndersen, P. Fresu κ.ά.).
Το 2010 συνεργάστηκε με τον Charles Lloyd και τη Μ. Φαραντούρη στο “Αthens Concert” (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού) που κυκλοφόρησε απο την ECM to 2011. Έχει συμμετάσχει σε μουσικά Φεστιβάλ (Brugges Festival – 2001, International Festival of Jazz Piano in Prague – 2005) παρουσιάζοντας τις προσωπικές του συνθέσεις.
Έχει επίσης γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις:
«Τρισεύγενη», «O Κύκλος με την κιμωλία», «Πέρσες», «Ίων», «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Ηλέκτρα», «Αντιγόνη», «Ιππόλυτος» (Eθνικό Θέατρο),«Mήδεια» (Φεστιβάλ Αθηνών) , «Φόνισσα» (Θέατρο Πολιτεία),
– «Άλκηστις», «Ελευθερία στη Βρέμη», «O Σιμιγδαλένιος»(ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου).
Κυκλοφορίες CD:
«Ονειρέματα» (Μουσική για πιάνο και μικρά σύνολα, Lyra- 1996).)
«Άλκηστις»του Ευριπίδη (Lyra-1996)
«Το μαγικό κουτί» με την Τάνια Τσανακλίδου (Polygram-1998)
«O Κύκλος με την κιμωλία» του Μπ.Μπρεχτ (Αctis-2006)
«24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (Πιανιστικές διασκευές τραγουδιών του ομώνυμου συνθέτη,Σείριος-2008).
«Ζωντανή Ηχογράφηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας» με την Μάρθα Φριντζήλα (Μusic Corner – 2014).
Κυκλοφορίες Μουσικών Βιβλίων: (fagotto books)
– «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες» (2005)
– «Τα τραγούδια των Χριστουγέννων» (2013)
– «Κλασσικές μελωδίες για νέους πιανίστες» (2015)
Παράλληλα ασχολείται με τη διδασκαλία του πιάνου.