Μουσικό ταξίδι στην Ισπανία με τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων στο Θέατρο Ολύμπια

Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων εμπνέεται από την ισπανική μουσική και υποδέχεται το κοινό σε μία ατμοσφαιρική μουσική βραδιά στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να γνωρίσει την Ισπανία μέσα από τη μουσική της.

Η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Άλκη Μπαλτά, συμπράττει με τον διακεκριμένο σολίστα Boyan Ivanov Doychev σε μία μοναδική συναυλία, που θα ταξιδέψει τους ακροατές στη μουσική κουλτούρα της Ισπανίας, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της μέσα από ποικίλα ακούσματα.

Η συμμετοχή του σολίστ Boyan Ivanov Doychev πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας και του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».

Ο Άλκης Μπαλτάς σημειώνει για τα έργα της συναυλίας:

«Το πρώτο έργο της συναυλίας είναι 3 Ισπανικά λαϊκά τραγούδια από τον κύκλο 7 λαϊκών τραγουδιών που συνέλεξε και εναρμόνισε ο Federico García Lorca (1898-1936), ο οποίος εκτός από σπουδαίος ποιητής, ήταν και μουσικός. Κρατώντας ανέπαφη την μελωδία και την εναρμόνιση του Λόρκα, την αρχική μορφή για φωνή και πιάνο την μετέγραψα για συμφωνική ορχήστρα στην οποία επιδίωξα να δώσω μία πλούσια και πολύχρωμη ηχητικά ενορχήστρωση.

Το δεύτερο έργο είναι το Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα του επίσης Ισπανού συνθέτη Joaquin Rodrigo (1901-1999) γνωστό με τον τίτλο Aranjuez, διότι είναι εμπνευσμένο από τους όμορφους κήπους ενός παλιούς παλατιού στην πόλη Aranjuez η οποία βρίσκεται νότια της Μαδρίτης.

Το κοντσέρτο αρχίζει με ένα ζωηρό μέρος, συνεχίζει με το μελωδικό δεύτερο μέρος στο οποίο το έργο χρωστάει τη μεγάλη δημοφιλία του και τελειώνει με ένα τρίτο χορευτικού χαρακτήρα μέρος.
Το τρίτο έργο του προγράμματος έχει τον τίτλο Ο Μάγος Έρως. Πρόκειται για μουσική μπαλέτου που σύνθεσε ο Ισπανός Manuel de Falla (1876-1946), η οποία έχει έντονα τα μελωδικά και ρυθμικά χαρακτηριστικά της Ισπανικής λαϊκής μουσικής. Η ιστορία του μπαλέτου είναι ερωτική. Μία όμορφη τσιγγάνα αγαπάει με πάθος έναν νέο, αλλά το φάντασμα του πρώην συζύγου της προσπαθεί να διαλύσει τον δεσμό των δύο ερωτευμένων. Με μαγικούς χορούς τελετουργικούς τελικά το φάντασμα θα φύγει και δεν θα ενοχλήσει ξανά τους δύο νέους. Από τη όλη μουσική του μπαλέτου συχνά παίζονται στις αίθουσες συναυλιών ορισμένα μόνο μέρη από τα οποία το διασημότερο είναι η Ο τελετουργικός χορός της φωτιάς.

Το τελευταίο έργο της σημερινής συναυλίας δεν έχει γραφτεί από Ισπανό συνθέτη, αλλά από τον Γάλλο Jules Massenet (1842-1912). Υπήρξε συνθέτης κυρίως οπερών μία από τις οποίες έχει τον τίτλο του Ισπανού ήρωα του 11ου αιώνα Rodrigo Díaz de Vivar, ο οποίος κατατρόπωσε τους εχθρούς της πατρίδας του Μαυριτανούς. Την ηγετική του προσωπικότητα και στρατιωτική ικανότητα την παραδέχονταν και οι εχθροί του Μαυριτανοί οι οποίοι του έδωσαν το όνομα El Cid, ο Άρχοντας.

Η όπερα Le Cid του Massenet παίζεται πολύ σπάνια. Αντίθετα, οι συμφωνικοί χοροί από την δεύτερη πράξη της όπερας παρουσιάζονται πολύ συχνά στις αίθουσες συναυλιών. Ο Massenet, όπως και ο συμπατριώτης του Γάλλος G. Bizet στην όπερα Carmen, μας μεταφέρει με εξαιρετικό μουσικό τρόπο στην Ισπανία. Η σουίτα αρχίζει με τρεις χορούς από την Καστίλλη, την Ανδαλουσία, και την Αραγονία, συνεχίζει με ένα ερωτικό τραγούδι (Aubade) και τελειώνει με τρεις ακόμη χορούς από την Καταλονία, την Μαδρίτη και την Ναβάρα.»

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ