Μουσικό Χωριό 2015: Έναρξη συμμετοχών

Φέτος το Μουσικό Χωριό γιορτάζει 10 χρόνια καλλιτεχνικής συμβίωσης, πράξης και εκπαίδευσης στο χώρο της μουσικής, των μουσικών επιστημών, της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος!

Φέτος το Μουσικό Χωριό γιορτάζει 10 χρόνια καλλιτεχνικής συμβίωσης, πράξης και εκπαίδευσης στο χώρο της μουσικής, των μουσικών επιστημών, της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος!

Προσκαλούμε λοιπόν κάθε σπουδαστή ή επαγγελματία από το χώρο των παραστατικών τεχνών να συμμετάσχει ενεργά και φέτος στις εκπαιδευτικές δράσεις του καλοκαιριού, αλλά και κάθε φιλότεχνο που επιθυμεί να γευθεί την πανδαισία των δεκάδων παραστάσεων και συναυλιών που πραγματοποιούνται τις μέρες εκείνες στον Άγιο Λαυρέντιο, ελεύθερα για το κοινό.  

Το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης. Η αλληλεπίδραση των παρακάτω δράσεων προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα αναδεικνύοντας τα εργαλεία που, εν δυνάμει, μπορούν να μεταμορφώσουν τον σύγχρονο εκτελεστή σε μουσικό – «ποιητή» των ήχων. Παράλληλα καλλιεργείται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, καθώς και η σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης.

Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία  arTree σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού Δήμου Βόλου και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 18 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 27 μουσικά εργαστήρια/masterclasses συμβιωτικής δράσης. Συντονιστές  των δράσεων αυτών είναι 46 διεθνείς μουσικοί και εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης διεθνούς ακτινοβολίας.  

Στην πρώτη περίοδο φιλοξενείται για πρώτη φορά ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης σε ένα αφιέρωμα στο Ιταλικό Μπαρόκ, μαζί με το Μάρκελλο Χρυσικόπουλο, το Δημήτρη Κούντουρα, τη Φανή Βοβώνη και τον Ιάσων Ιωάννου, ενώ στον αντίποδα της ευρωπαϊκής μουσικής πράξης, το διεθνές dissonart ensemble παρουσιάζει το «Explore 2» στα πλαίσια του οποίου θα γίνουν πρώτες εκτελέσεις και ανοικτές πρόβες έργων σύγχρονων συνθετών κάθε εθνικότητας. Στο χώρο της μουσικοθεατρικής performance και του χοροθεάτρου, πρωτοεμφανίζονται ακόμη δύο δράσεις, το Viewpoints + Camera με τις Oliwia Twardowska και Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου καθώς και ένα εργαστήριο χορού butoh και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής που συντονίζεται για πρώτη φορά σε σύμπραξη του Αντώνη Ανισέγκου με τη Μαρία Λάππα. Ένα ακόμη νέο μέλος της κοινότητάς μας, ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης, παρουσιάζει ένα Εργαστήριο Σύνθεσης Ήχου και Ηλεκτρονικής Μουσικής ενώ οι Εριφύλη Δαμιανού,  Σοφία Γιολδάση, Αγγελική Πλόκα και Yasmin Folini εγκαινιάζουν το εργαστήριο καλλιέργειας της μουσικότητας μέσα από την παιδαγωγική προσέγγιση του Zoltán Kodály.

Εκτός από τους παραπάνω, φέτος φιλοξενούνται και οι εξής στενοί συνεργάτες της διοργάνωσης: Δήμος Γκουνταρούλης, Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώργος Κοντραφούρης, Λευτέρης Μουμτζής, Αντρέας Τραχωνίτης, Σίμος Παπάνας, Στέφανος Θωμόπουλος, Άγγελος Λιακάκης, Γιώργος Φωτιάδης και Μαριάννα Αστρακά.

Τέλος, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του εργαστηρίου Μουσικής Δωματίου και του εργαστηρίου Μπαρόκ, θα συμμετέχουν 8 υπότροφοι της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε και λειτουργεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι νέοι μουσικοί της ορχηστρικής αυτής κοινότητας που ακούει στο όνομα “ΜΟΥΣΑ”, θα συνεργαστούν με άλλους συμμετέχοντες των δύο εργαστηρίων – υπό την καθοδήγηση και με την επικουρική συμμετοχή των συντονιστών – ενόψει δύο παρουσιάσεων ολοκληρωμένων έργων κλασικού και μπαρόκ ρεπερτορίου. Τον συντονισμό και προετοιμασία της ομάδας μουσικών της ΜΟΥΣΑ, αναλαμβάνει η βιολίστρια και μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ε.Ε., Δώρα Χατζηγεωργίου.

Στη δεύτερη περίοδο, στα πλαίσια του εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης και Έρευνας θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε για πρώτη φορά ένα μεγάλο αφιέρωμα/ερευνητικό project στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, με συντονιστή το Σπύρο Σακκά, το Θόδωρο Κοτεπάνο, τη Νατάσσα Ζούκα, την Κατερίνα Φωτεινάκη και τον Ταξιάρχη Χάνο. Ο Στάθης Μαρκόπουλος και η Αγγελική Γουναρίδη θα μας δείξει πως θα φτιάξουμε και θα παίξουμε το δικό μας μουσικό – μαριονέτα δρόμου. O διεθνής βιολιστής Μιχάλης Κουλουμής ανοίγει ένα νέο πεδίο με το εργαστήριο για το ταξίμι, εστιασμένο ειδικά στα τοξοτά έγχορδα ενώ ο πολυσχιδής Μάνος Αχαλινωτόπουλος προτείνει φέτος μία άλλη προσέγγιση του αυτοσχεδιασμού στη λαϊκή μουσική πράξη, για αυτούς που βαρεθήκαν το φολκλόρ. Τέλος, η Θεοδώρα Αθανασίου προσφέρει ένα νέο εργαστήριο που μας εισάγει στον κόσμο της εναρμονισμένης συνοδείας στο λαϊκό και δημοτικό τραγούδι και σκοπό.

Μαζί με τους παραπάνω θα συντονίσουν εργαστήρια και οι παλαιότεροι συνεργάτες του Μουσικού Χωριού, οι οποίοι είναι οι  Κώστας Αναστασιάδης, Hayden Chisholm, Ziad Rajab, Eυγένιος Βούλγαρης, Δήμος Βουγιούκας, Κυριάκος Γκουβέντας, Camilo Bentancor, Ανθή Θάνου, Αλέξανδρος Μακρής, Ανδρέας Σεγδίτσας, Ελένη Βογιατζίδου και Μπέττυ Κοκαράκη.

Tέλος, εκτός από τις καθημερινές συναυλίες και τα αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, καθιερώνεται η απογευματινή αλυσίδα διαλέξεων/συζητήσεων ανοικτών στο κοινό, με συντονιστές σημαίνοντα πρόσωπα των τεχνών, ως μέρος του κύριου κορμού μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων.   
 
Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν δομηθεί, ανάλογα με το βαθμό διάδρασης που παρουσιάζουν μεταξύ τους, σε δύο περιόδους:

1η περίοδος: (18 – 24 Aυγ 2015)

2η περίοδος: (26 Αυγ – 1 Σεπτ 2015) 


H διοργάνωση φέτος, όπως και πέρυσι, θα υλοποιήσει νέο σύστημα οικονομικών εισφορών, όπου και θα παρέχονται ειδικές τιμές για νέους, φοιτητές, παιδιά και άνεργους, καθώς και μειωμένο κόστος συμμετοχής για όλους τους ενήλικες.

Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού/συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εργασίας της arTree, σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες/εκπαιδευτικούς.

Η ομάδα της arTree: Κώστας Μακρυγιαννάκης, Θύμιος Ατζακάς, Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης (καλλιτεχνική διεύθυνση), ‘Ερη Βασιλειάδου (γραμματεία, συντονισμός σπουδαστών), Ελένη Παπαγεωργίου (πολιτιστική διαχείριση), Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (συντονισμός παραγωγής), Νικόλας Χρυσός (φωτογράφηση), Δημήτρης Ζαχαράκης (συντονισμός εθελοντών)

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ