Το διακεκριμένο σύνολο Εν Χορδαίς ανιχνεύει τη σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική, σε μία συναυλία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ποια ήταν η σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική; Πώς επηρέαζε το ζωγραφικό του έργο την έμπνευση και την καθημερινότητά του; Ποιες μυστικές διαδρομές συνδέουν τη μουσική της εποχής του με τους αξεπέραστους εικαστικούς κώδικές του;
Τις δικές του μουσικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα δώσει το συγκρότημα «Εν Χορδαίς», με τη συναυλία «Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο», στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, μια εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Επιλογές.
Το πολυβραβευμένο σχήμα, το οποίο αναδεικνύει την ελληνική και μεσογειακή μουσική κληρονομιά και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράττει με διακεκριμένους ιταλούς και ιρανοκαναδούς καλλιτέχνες, τον διεθνούς φήμης ιταλό τενόρο Μάρκο Μπίσλεϊ, την καναδή σοπράνο Σουζί Λεμπλάν και τη Μαρία Φαραντούρη που συνεχίζει να ανιχνεύει καλλιτεχνικές συγγένειες και εσωτερικά μουσικά τοπία και η οποία θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και μεσαιωνικά τραγούδια.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του Ελ Γκρέκο το «Εν Χορδαίς» ακολουθεί βήμα βήμα το ταξίδι του από την Κρήτη, στη Βενετία και από εκεί στο Τολέδο. Αφουγκράζεται τα μουσικά ερεθίσματα του μεγάλου ζωγράφου από τη μεταβυζαντινή Κρήτη, τη Βενετία της Αναγέννησης και το Τολέδο της θρησκευτικής ανάτασης. Αποκαλύπτει νότα νότα το μουσικό ψηφιδωτό που πλαισίωνε τον μέγα πρόδρομο της σύγχρονης τέχνης, με έργα μεταβυζαντινών μελουργών, σκοπούς και τραγούδια από την κρητική παράδοση (στίχους από τον Ερωτόκριτο του Βιντσέντζου Κορνάρου και την Ερωφίλη του Γεωργίου Χορτάτση), καθώς και με αναγεννησιακή μουσική από την Ιταλία και την Ισπανία. Σκιαγραφεί έναν πίνακα μελωδιών που αναπαριστά το μουσικό περιβάλλον της εποχής και των συνοικιών όπου έζησε και μεγαλούργησε ο μοναδικός κρητικός καλλιτέχνης: στην Κρήτη από το 1541 μέχρι το 1568, στη Βενετία και τη Ρώμη από το 1568 έως το 1576 και στο Τολέδο από το 1576 μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του το 1614.
Το «Εν χορδαίς» έχει το μοναδικό χάρισμα να ταξιδεύει στο χρόνο, την παράδοση και τη μουσική κληρονομιά, ειδικά της Μεσογείου. Ερευνά, ενώνει, συνθέτει και αναδεικνύει διαχρονικές αξίες, αποκρυπτογραφεί παρτιτούρες και μετουσιώνει τη μουσική σε πράξη, βίωμα και ουσιαστική εμπειρία. Στα 21 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, με εμπνευστή τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη, έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο δίνοντας περισσότερες από 800 συναυλίες σε σημαντικά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ: από το Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης μέχρι τη συμφωνική αίθουσα Σίτι Χολ του Χονγκ Κονγκ και από το Θέατρο του Μολιέρου στις Βρυξέλλες μέχρι το Φεστιβάλ της Φες στο Μαρόκο. Με αξιοζήλευτο έργο έρευνας, διδασκαλίας και δισκογραφίας, αποτελεί μία μοναδική στα διεθνή χρονικά περίπτωση που συνδέει οργανικά την τεράστια μουσική κληρονομιά της παράδοσης του Βυζαντίου και του Ελληνισμού με τους μεγάλους συνθέτες της Μεσογείου. Κάθε συναυλία του συγκροτήματος «Εν χορδαίς» είναι ένας διάλογος με την Ιστορία. Μία συνάντηση Ανατολής και Δύσης. Μία προτροπή ανακάλυψης του βαθύτερου μας εαυτού.
Η συναυλία «Μουσικοί Σταθμοί στα ίχνη του Ελ Γκρέκο» είναι μια δυναμική σύμπραξη του συγκροτήματος «Εν Χορδαίς» με τη Μαρία Φαραντούρη και το Ensemble Constantinople, το οποίο αποτελείται από τον Κιά Ταμπασσιάν (περσικό σέταρ, τραγούδι), τον Πιερ-Υβ Μαρτέλ (βιόλα ντα γκάμπα), τον Ενρίκ Σολινίς (μπαρόκ κιθάρα και θεόρβη), τον Ζιά Ταμπασσιάν (κρουστά) και τη Σουζί Λεμπλάν (τραγούδι). Μαζί τους εμφανίζονται ακόμη η χορωδία «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» (διεύθυνση: Αχιλλέας Χαλδαιάκης) και ο διεθνούς φήμης ιταλός τενόρος Μάρκο Μπίσλεϊ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έχουν ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και ο Κιά Ταμπασσιάν. Το συγκρότημα «Εν χορδαίς» απαρτίζεται από τους: Κυριάκο Πετρά (βιολί), Κυριάκο Καλαϊτζίδη (ούτι), Δρόσο Κουτσοκώστα (τραγούδι), Άλκη Ζοπόγλου (κανονάκι) και Πέτρο Παπαγεωργίου (κρουστά). Στη συναυλία της 27ης Νοεμβρίου συμμετέχουν επίσης ο Ηλίας Ανδρεουλάκης (κρητική λύρα) και ο Κάρολος Κουκλάκης (κρητικό λαούτο).
Μετά την Αθήνα, η μουσική παράσταση του συγκροτήματος «Εν χορδαίς», θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, διαδίδοντας το μήνυμα του πανανθρώπινου χαρακτήρα του έργου του Ελ Γκρέκο.