Ο Άρης Γραικούσης σ’ ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, ερμηνεύει στο πιάνο διαχρονικά “κλασσικά” κομμάτια και τραγουδάει επιλεγμένα τραγούδια, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στο Athenaeum.

Μερικοί από τους συνθέτες που θα ακουστούν στο πρόγραμμα, είναι οι S.Rachmaninoff, A.Khachaturian, F.Chopin, E.Morricone, N.Rota, I.Albeniz, A.Piazzolla, Y.Tiersen, Ε.Καραίνδρου, C.Chaplien. A. Desplat κ.α. που όλοι μαζί συσχετίζονται μεταξύ τους και συνθέτουν μία μουσική ενότητα με θέματα από ταινίες, -Cinema paradiso, amarcord, modern times, Amelie, Frida, κ.α.- αργεντίνικα Tangos, μικρά αριστουργήματα της κλασσικής μουσικής- χορούς, Βαλς,-  πρελούδια κ.α.

Διάρκεια: 90΄

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος

Asturias – I. Albeniz

Amarcord – N. Rota

El dia que me quieras – C. Gardel

Granada – I. Albeniz / Terry’s theme from Limelight – C.Chaplin

Adios Nonino – A. Piazzolla

Il Clowns – N. Rota / Titina from Modern Times – C. Chaplin

Meadow – A. Desplat

Libertango – A. Piazzolla

Por una cabeza – C. Gardel

Solo tu from Frida – E. Goldenthal

Tο τραγούδι της λίμνης –  Ε. Καραΐνδρου

La Dispute from Amelie – Y. Tiersen

Prelude No 20 – C moll – F. Chopin

Arabesque No 1 – C. Debussy / Hymne a l’ amour – M. Monnot

Ritual Fire Dance – M. De Falla

Διάλειμμα

Β’ Μέρος

Ζητάτε να σας πω – Αττίκ / Romance – F.Liszt / Valse No 4 – J. Brahms

Peppy’ s valse from Artist – L. Bource / Smile from Modern Times – C. Chaplien

Sabre dance – A. Khachaturian

Playing love from Legend of 1900 – E. Morricone

Κι αν βγουν αλήθεια – Αττίκ

Paganini – variation no 18 – S. Rachmaninoff

Nuovo Cinema Paradiso from Cinema Paradiso – E.Morricone

Io che amo solo te – S. Endrigo

Love theme from Cinema Paradiso – A. Morricone

Playing love from Legend of 1900 – E. Morricone

Valse from Masquerade – A. Khachaturian

L’ Apres Midi from Amelie – Y. Tiersen

Les Feuilles Mortes – J. Kosma

Musical Moment No.4 – S. Rachmaninoff    

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με υποτροφία στην τάξη της κυρίας Ρ. Σχοινά, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1998, με Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους:  M. Tirimo, J. Mounier, Duo Ganev, E. Rjanof, Δ. Ευνουχίδου, B. Berthold P. Badura – Skoda. Το 1997 παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg με τον καθηγητή J.Paratore. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία στο τμήμα «Μουσική Παιδαγωγική» στην τάξη του M. Kellig και στο τμήμα «Καλλιτεχνικής Ωρίμανσης» στην τάξη του Γάλλου πιανίστα Jean-Efflam Bavouzet από όπου πήρε το ακαδημαϊκό δίπλωμα πιάνου (Reifeprüfung-Diplom) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer.  Επί δύο έτη σπούδασε στο Τμήμα Συνοδείας Τραγουδιού στην τάξη του Weber και εργάστηκε στην Opernschule της Ακαδημίας και σε τάξεις τραγουδιού.  Έχει κάνει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στο Detmold (Αμφιθέατρο Ακαδημίας και Brahms-Saal), στο Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και Maritin-Saal), στο Bielefeld, Wittmund, Herford και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» του Sopot, στο Gdansk.

Στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ) και ως σολίστ με την «Δημοτική Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου» στο Ενετικό Κάστρο Fortezza, στο φεστιβάλ Χανίων, στο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο και ωδείο Athenaeum, στον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, στο φεστιβάλ Σύμης, στο ίδρυμα Κακογιάννη, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό μουσείο Υδρας, στο κάστρο της Νάξου, στο Πήλιο, στο πνευματικό κέντρο Μυκόνου και στους πολυχώρους «Διέλευσις»  και «Πινακοθηκη». Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Το 2005, διακρίθηκε σε ακρόαση της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Ασχολείται ενεργά με την συνοδεία στο κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι και συνεργάζεται με λυρικούς τραγουδιστές/τριες, πραγματοποιώντας συναυλίες με ρεπερτόριο από μπαρόκ εποχή, βραδιές με Lied, άριες από όπερες, κύκλους Ελλήνων συνθετών, καθώς και ρεπερτόριο από θεατρικό και κινηματογραφικό μιούζικαλ, τάνγκο και γαλλικά τραγούδια.

Συνεργάζεται με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου που παρουσιάζουν την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» σε κείμενα της Μ. Παπαδημητρίου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ της Αίγινας το 2012 και συνεχίζει σε πολυχώρους και θέατρα της Αθήνας, καθώς επίσης παρουσιάστηκε και στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λήμνο, Ναύπακτο, Ιτέα, Ηράκλειο, Χανιά Μυτιλήνη, Αιγές, Αιγίρα, Λιβαδειά, Κόρινθο. Από το 2004 συνεργάστηκε με το «Ελληνικό Ωδείο Αθηνών», το «Δημοτικό Ωδείο Περιστερίου» και το «Ωδείο Αιγάλεω». Σήμερα, διδάσκει πιάνο στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες».

…Τον περισσότερο καιρό στο μυαλό μου στριφογυρνάνε νότες, κάποιες φορές είναι περισσότερες και από τα λόγια… Είναι νότες όλων των ειδών, κλασσικές, παλιές, νεότερες, γαλλικές, ελληνικές, ισπανικές… συχνά κάνουν περιέργους συνδυασμούς… Έτσι γεννήθηκε η ιδέα αυτή αυτού του ρεσιτάλ…

 

Σκέφτηκα λοιπόν να ξεδιαλύνω αυτό τον ακατάστατο συνδυασμό και να βάλω, όλες αυτές τις νότες στη σειρά, να τις «συσχετίσω»… Δεν ήταν εύκολο και στην αρχή απογοητεύτηκα. Ένιωθα όμως ότι η μουσική είναι «μία» και με σωστό χειρισμό  μπορεί να ταιριάξει…

 

Θα το ανακαλύψουμε σήμερα μαζί…

Άρης Γραικούσης