Ένας μουσικός Σεπτέμβριος για μικρούς και μεγάλους έρχεται στην Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ.
Σταύρος Παπασταύρου
«Μίλα μου για μήλα»
(μια συναυλία για παιδιά)
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 στις 19.00
Μια απρόσμενη υπαίθρια μουσική έκπληξη περιμένει τους μικρούς φίλους του Τρένου στο Ρουφ, για πρώτη φορά στην Αποβάθρα του.
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μμ., ο συνθέτης και ερμηνευτής Σταύρος Παπασταύρου, γνωστός, μεταξύ άλλων, για την προσφορά του στο παιδικό θέαμα και τη μουσική, παρουσιάζει μία μεγάλη του επιτυχία, τη μουσική παράσταση Μίλα μου για Μήλα.
Το «Μίλα μου για μήλα» είναι μία συναυλία για μικρά και «μεγάλα» παιδιά, βασισμένη στον ομώνυμο δίσκο, που πρωτοκυκλοφόρησε από τον «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι το 1986 παραμένοντας από τότε κλασικός και αγαπημένος.
Αφορμή γι’ αυτή την παρουσίαση είναι η πρόσφατη ανανεωμένη επανακυκλοφορία του άλμπουμ από την ΕΜΙ. Οι στίχοι του άλμπουμ καθώς και όλων των τραγουδιών της συναυλίας ανήκουν στον γνωστό συγγραφέα Ευγένιο Τριβιζά, με τον οποίο ο συνθέτης Σταύρος Παπασταύρου έχει μακροχρόνια και πλούσια συνεργασία. Ο Ευγένιος Τριβιζάς υπογράφει επίσης τα μικρά χιουμοριστικά στιγμιότυπα που συνδέουν μεταξύ τους τα τραγούδια, δίνοντάς στη συναυλία θεατρική και “διαδραστική” μορφή.
Ο Σταύρος Παπασταύρου ερμηνεύει, παίζει κιθάρα και διανθίζει τα τραγούδια με κείμενα από την τότε παράσταση.
Μαζί του οι μουσικοί:
Άλκηστις Ραυτοπούλου (πιάνο)
Φώτης Μυλωνάς (πνευστά)
Σωκράτης Γανιάρης (κρουστά)
Ο Σταύρος Παπασταύρου ασχολήθηκε από μικρός με τη μουσική και ιδιαίτερα με την μπαλάντα, παίζοντας κιθάρα και πιάνο και γράφοντας τραγούδια που ερμήνευε κυρίως ο ίδιος. Παράλληλα, μελέτησε αρμονία με τον A. Aινιάν και τον K. Kυδωνιάτη.
Tο 1980 πρωτοπαρουσίασε τραγούδια του στην μπουάτ «Τιπούκειτος». Στους A’ Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού, που οργάνωσε ο Mάνος Χατζιδάκις, βραβεύτηκε για το τραγούδι του «Aπ’ την αρχή». Λίγο μετά κυκλοφόρησε ο προσωπικός του δίσκος «Tο Πίσω Δωμάτιο», με δέκα δικές του συνθέσεις και διευθυντή ορχήστρας το Mάνο Χατζιδάκι.
Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ακόμη δίσκους («Ξάγρυπνη Πόλη», «Mίλα μου για Mήλα», “Παιδικά τραγούδια για μεγάλους”, «Μικρή Οθόνη» και “Γιαπωνέζικοι Κήποι”).
Έχει γράψει μουσική για πολλά ντοκιμαντέρ, παιδικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές, παιδικά ηχητικά βιβλία και πολλά παιδικά θεατρικά έργα («Φρουτοπία», «Τα Μαγικά Μαξιλάρια», «Ένα Δέντρο Μεγαλώνει στο Μπρούκλιν», «Carecrow», «Mε το Nι & με το Σίγμα», «Ο Πόλεμος της Κουτσουλιάς», «Ο Γάτος Σινούε»), όπως και θεατρικά για ενηλίκους: το ανατρεπτικό μιούζικαλ «Είμαι άσχημη», και το «Λα Πουπέ». Επίσης έγραψε τη μουσική για τις κινηματογραφικές ταινίες «Tο Τελευταίο Στοίχημα», «H Αυλή με τα Σκουπίδια» και «Αγάπη στα 16».
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παραδοσιακή και έντεχνη μπαλάντα, ξένη και ελληνική. Συμμετείχε στην σειρά της EPT1 «Tα Τραγούδια του Κόσμου» κι επίσης έγραφε και παρουσίαζε στο B’ Πρόγραμμα την επιτυχημένη εκπομπή «Mπαλάντες».
Κατά καιρούς έχει ερμηνεύσει τραγούδια του σε συναυλίες και επιλεγμένους μουσικούς χώρους και έχει επιμεληθεί μουσικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με την Κρίστη Στασινοπούλου, την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Σαβίνα Γιαννάτου, τη Μαριάνα Ευστρατίου, τη Μάρθα Μορελεόν, τον Γιώργη Χριστοδούλου, κ.ά. Υπήρξε καλλιτεχνικός επιμελητής του μουσικού χώρου “Πινακοθήκη” και συνδιοργανωτής συναυλιών στο “Tριανόν”.
Άλλες σημαντικές μουσικές συνεργασίες είχε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον αμερικανό τραγουδοποιό Jose Promis, αλλά και τον νομπελίστα Dario Fo, ως διερμηνέας του, μιας και ο Σταύρος Παπασταύρου εργάζεται και ως μεταφραστής λογοτεχνίας.
Παράλληλα, τις γλυκές βραδιές του Σεπτέμβρη στην Αποβάθρα του Τρένου προτείνουμε μουσικά συγκροτήματα γεμάτα ενέργεια, κέφι και πειραματισμό. Νεότεροι αλλά και καταξιωμένοι μουσικοί ακολουθούν τα χνάρια της παραδοσιακής αλλά και της πρωτοποριακής ελληνικής και ξένης μουσικής, με αγαπημένα τραγούδια αλλά και δικές τους νέες συνθέσεις, κάτω απ’ τον έναστρο ουρανό, στον χαμηλό φωτισμό των ιστορικών βαγονιών και στις ανθισμένες πικροδάφνες.
Χρήστος Δάβρης
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21.30
Ο Χρήστος Δάβρης φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ. Ο νεαρός καλλιτέχνης μας οδηγεί με τη χαρακτηριστική φωνή του και με το λαούτο του σε γνωστούς έντεχνους ρυθμούς και τραγούδια αλλά και σε παραδοσιακά κρητικά μονοπάτια. Ακόμη θα παρουσιάσει τραγούδια από το πρώτο του άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Μαζί του ο Δημήτρης Στεφόπουλος στο βιολί και ο Στέλιος Τσάκας στην κιθάρα και το ακορντεόν.
Ο Χρήστος Δάβρης με καταγωγή από τα Χανιά, απέκτησε τα ακούσματα της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής από μικρή ηλικία. Ο κρητικός χορός και αργότερα το λαούτο (δώρο του πατέρα του) αποτέλεσαν τα κύρια ερεθίσματά του. Στα δεκαπέντε του ξεκίνησε μαθήματα λαούτου με δασκάλους τον Γιώργο Σκορδαλό και τον Πέτρο Καρμπαδάκη. Μερικούς μήνες αργότερα αρχίζει την επαγγελματική σταδιοδρομία του, παίζοντας και τραγουδώντας σε καφενέδες, κρητικά γλέντια, γάμους και παραστάσεις παραδοσιακών χορών. Στις πρώτες του επαγγελματικές συνεργασίες συνοδεύει το δάσκαλό του και λυράρη Γιώργο Σκορδαλό και τον λυράρη Αλέξανδρο Παπαδάκη σε παραστάσεις εντός και εκτός συνόρων. Παράλληλα με τη μουσική, ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από τα 22 του χρόνια προσθέτει στο ρεπερτόριό του κι άλλα είδη μουσικής, όπως το έντεχνο, προσδίδοντάς τους με τους ήχους της λύρας και του λαούτου ένα διαφορετικό χρώμα. Εκτελεί διασκευές του κιθαρίστα φίλου του Νίκου Κοκολάκη, καθώς και άλλων καλλιτεχνών. Πέρα από την ερμηνευτική δουλειά του πάνω στο έντεχνο τραγούδι και την κρητική μουσική, διδάσκει λαούτο, μουσική σύνθεση και στιχουργία. Ταυτόχρονα ετοιμάζει την πρώτη του προσωπική δουλειά με συνεργάτες του τον Άρη Θεργιάκη, τον Μιχάλη Σκουτέλη, τον Δημήτρη Στεφόπουλο και τον Στέλιο Τσάκα.
Μόρφω Τσαϊρέλη
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21.30
Η Μόρφω Τσαϊρέλη επιστρέφει στην Αποβάθρα του Τρένου με τους συνεργάτες της και παρουσιάζουν την επιτυχημένη μουσική παράσταση «Ο Γύρος του Κόσμου σε 30 τραγούδια» με τραγούδια και μουσικές που άφησαν το στίγμα τους στον χρόνο…
Με ένα μουσικό υπερωκεάνιο βάζουμε πλώρη, με αφετηρία τον Πειραιά, για τα λιμάνια της δυτικής Μεσογείου και του Buenos Aires, κάνοντας στάσεις στη Νέα Υόρκη και τα Βρετανικά νησιά, διασχίζοντας με τρένο τις χώρες της Ευρώπης μέχρι την Κωνσταντινούπολη, με τελικό προορισμό και πάλι την Αθήνα.
Στην παρέα οι μουσικοί
Άλκηστις Ραυτοπούλου: πιάνο και πλήκτρα
Φώτης Μυλωνάς: κιθάρα, μπάσο, πνευστά, μαντολίνο
Δημήτρης Παπαλάμπρου: κιθάρα και μπάσο
Σωκράτης Γανιάρης: κρουστά
Τραγουδά η Mόρφω Τσαϊρέλη
Η Μόρφω Τσαϊρέλη γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε. Πήρε τα πρώτα μαθήματα φωνητικής με το Φραγκίσκο Βουτσίνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, για να συνεχίσει στο Εθνικό Ωδείο, με τη Στέλλα Χροναίου.
Έως τώρα συνεργάστηκε με σημαντικούς έλληνες συνθέτες (Γιώργο Ανδρέου, Ηλία Λιούγκο, Κώστα Καλδάρα, Γιώργο Σταυριανό, Στέλιο Βαμβακάρη, Χρήστο Τσιαμούλη, Ηρακλή Βαβάτσικα), αλλά και με σπουδαίους έλληνες τραγουδιστές (Δημήτρη Μητροπάνο, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστα Μακεδόνα, Γιάννη Κότσιρα κ.α.), ενώ έχει επίσης συμπράξει και με τον κιθαριστή και συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Εκτός από τις συχνές εμφανίσεις της σε διάφορες μουσικές σκηνές, διατηρεί το duetto “Για φωνή και ακκορντεόν” μαζί με τον ερμηνευτή και συνθέτη Ηρακλή Βαβάτσικα, με τον οποίο συνεργάζεται τόσο σε συναυλίες όσο και σε δισκογραφικές δουλειές. Από το Σεπτέμβριο του 2009 συμπράττει και με το quintetto “Tangarto”, σε μουσικές Astor Piazzolla και συνθέσεις tangos. Τέλος συνεργάζεται επίσης με το κουαρτέτο σαξοφώνων “Sax on off”.
Tea for X
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21.30
Μία σειρά αφρικανικών παραδοσιακών και σύγχρονων ποιημάτων μελοποιούνται από τον Βασίλη Λαγό και πλαισιώνονται μουσικά από πρωτότυπες συνθέσεις του Brian Voll. Επιλεγμένα από το έργο της Ρίτας Μπούμη-Παππά «Ο μαύρος αδελφός: Παγκόσμια ανθολογία νέγρικης ποίησης» και μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα, τα ποιήματα εκφράζουν τη στενή συγγένεια της μουσικής με τον λόγο και παρουσιάζουν τη μοναδική κουλτούρα των Αφρικανών και την οργιαστική τέχνη τους, που προέκυψε μέσα από τον πόνο και την οργή, σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, όπου βρέθηκαν άνθρωποι της Αφρικής.
Μία απόπειρα αναφοράς στη μαύρη μουσική, που κρατά ως βάση τις παραδοσιακές φόρμες και την πολυρρυθμία, περνώντας στη συνέχεια στη jazz, τη funk, την afro-latin έως και τη salsa.
Συμμετέχουν οι
Σωκράτης Γανιάρης: ντράμς ,κρουστά
Brian Voll: πλήκτρα
Ντόρα Βλάσση: τραγούδι
Βασίλης Λαγός: κιθάρα
Το τετραμελές μουσικό σχήμα Tea For X αρέσκεται να προσδιορίζεται μέσω του «παράγοντα Χ», που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσοτέρων μελών, ανάλογα με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις κάθε παράστασης.
Με αφετηρία τη jazz κι έχοντας συνείδηση των κοινωνικών συνθηκών κατά τις οποίες δημιουργήθηκε, ξεκίνησε παρουσιάζοντας jazz standards συνοδεία λόγου, που, είτε ως αυτοβιογραφική κατάθεση, είτε ως ιστορικό τεκμήριο, πλαισιώνει επεξηγηματικά τη μουσική εκείνη, που εύστοχα η Νίνα Σιμόν χαρακτήρισε ως «κλασική μουσική των Αφρικανών».
Στη συνέχεια της πορείας τους, οι Tea For X συναντήθηκαν με το έργο της ποιήτριας Ρίτας Μπούμη-Παππά «Ο μαύρος αδελφός: Παγκόσμια ανθολογία νέγρικης ποίησης».