«Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος» είναι ο τίτλος της νέας (προ μηνών) δουλειάς του Μπάμπη Παπαδόπουλου. Ένα cd που ισορροπεί ανάμεσα στα φωτεινά και τα σκοτεινά ακούσματα και που παίζει με τη ροκ και τη τζαζ γεννώντας ένα νέο, διαφορετικό στο αποτέλεσμά του, άκουσμα. Εμείς, μιλήσαμε με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας τόσο για το νέο άλμπουμ και τις παρουσιάσεις του όσο και για το μαγικό μουσικό του ταξίδι που ξεκίνησε από τις Τρύπες και συνεχίζεται. Με άλλα δεδομένα, άλλες μουσικές αλλά με τον ίδιο στόχο, αυτόν της έκφρασης χωρίς ταμπέλες!
Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη
Culturenow.gr: Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», είναι ο τίτλος του νέου σας άλμπουμ. Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας «εξωτερικά»… Πείτε μας λίγα λόγια για την επιλογή του τίτλου και την πρόθεση του μηνύματος που θέλετε να δώσετε μέσα από αυτόν.
Μπάμπης Παπαδόπουλος: Για τον τίτλο δεν έχω να πω πολλά, κυρίως έχει να κάνει με τον συναισθηματικό κόσμο που φαίνεται μέσα από αυτή τη δουλειά. Υπάρχουν δύο διαθέσεις, δύο διαστάσεις που είναι εμφανείς μέσα στο δίσκο∙ μία σκοτεινή και μία φωτεινή πλευρά. Τα κομμάτια παίζουν με αυτή την αντίθεση. Οπότε νομίζω πως είναι πολύ ταιριαστός ο τίτλος ο οποίος ήταν μια αφορμή από το γνωστό κομμάτι του Δερμιτζάκη. (σ.σ.: «Μέσα στον πόνο ειν’η χαρά», Γιάννης Δερμιτζάκης).
Cul.N.: Μουσικά τώρα, η νέα σας δουλειά, νομίζω πως περιλαμβάνει στοιχεία από το σύνολο των μουσικών χαρακτήρων και δρόμων των προηγούμενων προσωπικών σας albums. Εσείς, πώς θα χαρακτηρίζατε το ύφος του;
Μπ.Π.: Μουσική απλώς! Δεν ξέρω… νομίζω πως έχει στοιχεία από ροκ, από τζαζ.. δεν θα ήθελα να τον χαρακτηρίσω και δεν με ενδιαφέρει να το κάνω. Έγραψα απλώς μια μουσική.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Cul.N.: Στο «Μέσα στον πόνο είν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», συνυπάρχουν πολλά μουσικά είδη και επιρροές ως εξέλιξη μιας έρευνας ή πιο απλά, ενός προσωπικού ψαξίματος στη μουσική. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έρευνας για έναν μουσικό;
Μπ.Π.: Η οποία έρευνα συμβαίνει μέσα στα χρόνια. Εάν ένας μουσικός είναι εν δράση, ενεργός και δραστήριος θέλοντας και μη αναζητά, ψάχνει, βρίσκει. Δεν ξέρω εάν το κάνουν όλοι αυτό, εγώ το κάνω πάντως. Αυτό είναι στον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Στις προτεραιότητες που δίνει, στο χρόνο που διαθέτει. Γιατί η έρευνα απαιτεί και μια θυσία. Σημαίνει πως, κατά κάποιο τρόπο, απομονώνεσαι. Και χρηματικά αν θέλετε… δεν μπορείς δηλαδή να τρέχεις συνέχεια στα live και να κάνεις και έρευνα ταυτόχρονα. Για μένα είναι ανάγκη αυτό. Θέλω να ψάξω, να βρω και να βγάλω πράγματα.
Cul. N.: Συχνά οι μουσικοί ενός είδους ακούν μόνο τη μουσική του είδους τους. Οι ροκάδες παρακολουθούν μόνο συναυλίες ροκ μουσικής, οι τζατίστες τζαζ κ.λ.π. Εσείς, τι ακόύτε;
Μπ.Π.: Εγώ, για να μιλήσω για εμένα, ακούω τα πάντα. Ανάλογα με τη διάθεσή μου. Μπορώ να ακούσω μια συναυλία τζαζ, ροκ ή να πάω σε ένα λαϊκό πάλκο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει κανόνας, είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα.
Cul.N.: Το αναφέρω αυτό καθώς στο συγκεκριμένο άλμπουμ συνυπάρχουν πολλά είδη μουσικής.
Μπ.Π.: Ναι, συνυπάρχουν απλώς δεν ήθελα να υπερισχύει κάποιο είδος. Ήθελα να είναι ένα. Τριάντα χρόνια που είμαι στη δισκογραφία αυτός ήταν ο στόχος. Δηλαδή ακόμα και με τις Τρύπες ο στόχος δεν ήταν να κάνουμε μια μπάντα που θα παίξει κάτι συγκεκριμένο. Ο στόχος μας ήταν να εκφραστούμε. Αυτό αυτόματα σε απομακρύνει πάρα πολύ από το στιλιστικό είδος. Το ότι ήμασταν μια ροκ μπάντα έτυχε γιατί όταν είσαι σε μια μικρή ηλικία παίζεις ροκ, παίζαμε ροκ. Αλλά όλοι ακούγαμε και άλλα πράγματα! Κι εγώ άκουγα και άλλα πράγματα και έτσι εξελίχθηκε σιγά σιγά ένα ενιαίο ύφος.
Cul.N.: Από τις «Τρύπες», τη «Λοξή Φάλαγγα» αλλά και τη συνεργασία σας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ποια στοιχεία, αυτών των σταθμών, άλλαζαν ή άλλαξαν, στη διάρκεια του χρόνου, τον μουσικό σας χαρακτήρα;
Μπ.Π.: Κοιτάξτε, έχω βάλει και πάρα πολλά στοιχεία σε όλες αυτές τις συνεργασίες που έχετε πει οπότε νομίζω πως έχει γίνει μια διαμόρφωση, έφτασα εδώ που έφτασα ακόμα και γιατί έχω ζήσει έναν καφέ με έναν φίλο σε ένα ωραίο μέρος. Είναι όλη η πορεία μου που έχει καθορίσει τη μουσική μου όλα αυτά τα χρόνια. Πάντως οτιδήποτε έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου και εγώ του έχω δώσει πράγματα και εκείνο με έχει καθορίσει. Η εξέλιξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που όλα αυτά τα χρόνια, πήρε και έδωσε και διαμόρφωσε την καλλιτεχνική μου πορεία. Ένα πάρε-δώσε.
Cul.N.: Ποιούς είναι τα albums τους που πιστεύετε πως χωρίς αυτά, η μουσική δεν θα ήταν αυτή που είναι;
Μπ.Π: Όλα, το σύνολο της μουσικής που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.
Cul.N.: Πιστεύετε πως ένας καλλιτέχνης πρέπει να εκφέρει άποψη για τα τρέχοντα ζητήματα της κοινωνίας;
Μπ.Π: Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να εκφράσουν τη γνώμη τους. Δε νομίζω πως ο καλλιτέχνης έχει κάποια ιδιαίτερη υποχρέωση να το κάνει. Προσωπικά αν χρειαστεί θα το κάνω. Αλλά δεν το επιδιώκω, δεν είμαι ο άνθρωπος που θα βγω από μόνος μου να κάνω τον καθοδηγητή, να χρησιμοποιήσω την επιρροή μου.
Cul.N.: Τα πράγματα πάντως είναι δύσκολα και οι οικονομικές συνθήκες φυσικά και έχουν αντίκτυπο στη μουσική.
Μπ.Π.: Πάντα ήταν δύσκολα, εγώ δεν θυμάμαι να πέρασα εύκολα και ούτε να είναι τα πράγματα εύκολα για όσους ήθελαν να διαφοροποιηθούν.
Cul.N.: Δεν ήταν τουλάχιστον πιο αισιόδοξα όμως;
Μπ.Π.: Είναι μια γενικότερη απαισιοδοξία που υπάρχει λόγω κοινωνικών συνθηκών. Εγώ πιστεύω πως οι συνθήκες μουσικά είναι καλύτερες. Οι άνθρωποι βρίσκονται πιο πολύ, γίνονται πιο πολλά lives σε μικρούς ωραίους χώρους. Πριν κάποια χρόνια είχαμε πήξει στο σκυλάδικο, στα σουξέ. Τότε και αν ήταν δύσκολο να διαφοροποιηθεί ένας άνθρωπος στον χώρο της μουσικής. Οι νέοι άνθρωποι νομίζω πως θα τον βρουν το δρόμο τους. Όταν έχει ανάγκη ένας άνθρωπος να εκφραστεί νομίζω θα βρει τον δρόμο του και θα το κάνει.
Cul.N.: Έγινε ήδη μια Live παρουσίαση του δίσκου στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει και κάποια άλλη;
Μπ.Π.: Παρουσιάστηκε στην Αθήνα ο δίσκος και τώρα θα τον παρουσιάσουμε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου, στο Black Box.
Cul.N.: Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια;
Μπ.Π.: Ετοιμάζω κι ένα δίσκο με τον Χρήστο τον Γερμένογλου, έναν ντράμερ και φίλο, ο οποίος θα βγει μέχρι το καλοκαίρι.
Cul.N.: Καλή επιτυχία σε όλα εύχομαι!
Μπ.Π.: Ευχαριστώ πολύ!