Η gallery genesis παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “msg in a bottle”, από την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.
28 δημιουργοί από τον χώρο της επικοινωνίας, της διαφήμισης, της γραφιστικής, της αρχιτεκτονικής, του κοσμήματος, της κεραμικής και της φωτογραφίας παρουσιάζουν και αποστέλλουν τα δικά τους προσωπικά μηνύματα με παραλήπτες όλους εμάς!
Συμμετέχουν:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΩΡΑΙΤΗ, ΑΝΘΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΥΛΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΡΑΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΧΑΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΔΑΦΝΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ / ΕΦΗ ΚΑΣΟΥΡΑ, ΙΒΑΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΛΥΚΑ / ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΟΥΠΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ / ΜΑΝΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ / ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ / ΝΑΤΑΣΣΑ ΘΕΟΥ, ΝΟΤΑ ΔΡΑΚΟΥ / ΠΑΝΟΣ ΡΗΓΑΣ / ΡΑΝΙΩ ΣΑΡΡΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΖΕΤΖΙΑΣ / REDOINE AMZLAN
Πρώτη αναφορά για μηνύματα μέσα σε μπουκάλι έχουμε στα κείμενα του αρχαίου έλληνα φιλόσοφου Θεόφραστου γύρω στο 310 π.χ. Αυτά αποτελούσαν μέρος ενός πειράματος, που σκοπό είχε να δείξει ότι η «λεκάνη» της Μεσογείου είχε δημιουργηθεί από την εισροή του Ατλαντικού ωκεανού σε αυτή!
Με την επιστροφή του στην Ισπανία μετά το πρώτο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο, το πλοίο του Χριστόφορου Κολόμβου έπεσε σε μια σφοδρή καταιγίδα. Ο Χριστόφορος Κολόμβος έβαλε μια έκθεση της ανακάλυψής του μαζί με ένα σημείωμα ζητώντας να παραδοθεί στην βασίλισσα της Καστίλης, σε ένα σφραγισμένο βαρέλι και το έριξε στη θάλασσα, ελπίζοντας ότι η είδηση θα φτάσει στον προορισμό της, ακόμη και αν ο ίδιος δεν κατάφερε να επιβιώσει. Στην πραγματικότητα, ο Κολόμβος επέζησε και το σφραγισμένο βαρέλι δεν βρέθηκε ποτέ!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τον 16ο αιώνα, το αγγλικό ναυτικό, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούσε μηνύματα σε μπουκάλι για να στείλει στην ξηρά πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του εχθρού.
Το 1784 ο Chunosuke Matsuyama έστειλε ένα μήνυμα δίνοντας λεπτομέρειες για το ναυάγιο του και τους 43 συνναύτες. Το μπουκάλι βρέθηκε το 1935, στο χωριό Hiraturemura, τη γενέτειρα του Chunosuke Matsuyama!
Ιστορικά έχουμε πολλές αναφορές στο πέρασμα των χρόνων στα μηνύματα τα οποία για διάφορους λόγους εστάλησαν με αυτόν τον ιδιόμορφο τρόπο. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου αλλά και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου τα μηνύματα μέσα στα μπουκάλια των στρατιωτών άλλοτε ζητούσαν βοήθεια και άλλοτε μετέφεραν λόγια αγάπης σε ανθρώπους που πίστευαν ότι δεν θα ξαναδούν!
Στο βιβλίο Guinness World Records έχει καταγραφεί ένα μπουκάλι με μήνυμα που ταξίδευε για 92 χρόνια & 229 ημέρες στη θάλασσα!
Η έκθεση “msg in a Bottle” έρχεται να ανατρέψει τη μοίρα αυτών των μπουκαλιών με τα μηνύματα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και εάν έφτασαν, δεν έφτασαν ποτέ στην ώρα τους!
Γιώργος Τζάνερης