Η Αλτσίνα είναι μια από τις πιο διάσημες όπερες του Χαίντελ! Και όχι άδικα αφού η μουσική της είναι απλώς ιδιοφυής. Επιπλέον, έχει μια πολύ γοητευτική ιστορία με μάγισσες, ιππότες και σκοτεινές δυνάμεις, κάτι σαν τον Χάρι Πότερ ή τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών της εποχής του μπαρόκ (μάλιστα υπάρχει και δαχτυλίδι στην υπόθεση)! Η Αλτσίνα είναι μια πανέμορφη μάγισσα, που θυμίζει την Κίρκη! Σαγηνεύει τους άντρες που τυχαίνει να βρεθούν στο νησί της, οι οποίοι γίνονται εραστές της, όμως όταν τους βαρεθεί ή την δυσαρεστήσουν τους μεταμορφώνει σε κατοικίδια ζωάκια! Καλή μάγισσα δεν θα την έλεγε κανείς. Ωστόσο, δεν είναι μια αντιπαθής φιγούρα στο έργο. Αντιθέτως όταν τελικά βρίσκει τον Ρουτζέρο, τον αγαπά αληθινά και τα συναισθήματα της για αυτόν είναι ειλικρινή, την οδηγούν όμως στην τραγική της κατάληξη.
Προσωπικά θα ερμηνεύσω τον ρόλο της Μοργκάνα, της αδερφής της πανίσχυρης Αλτσίνα. Δεν έχει τις δυνάμεις της, αλλά έχει τον τρόπο της να ξεπερνά τις δυσκολίες, με μια ελαφρότητα, που την βγάζει από τις δύσκολες καταστάσεις. Η δυσκολία για μένα σε σχέση με τον ρόλο έγκειται στο ότι τρεις βδομάδες πριν, θα ερμηνεύσω τον ρόλο της Αλτσίνα στο διεθνές Φεστιβάλ Χαίντελ του Halle στην Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να καταφέρω με έναν μαγικό τρόπο να μεταβώ από τον ένα ρόλο στον άλλο στο ίδιο έργο, με άλλη σκηνοθεσία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!
Αυτό που μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη όπερα είναι το πόσο διαφορετικά τελικά επιδρά ο έρωτας και η αγάπη στην ζωή του κάθε χαρακτήρα. Για την Μπρανταμάντε είναι η κινητήριος δύναμη για να σώσει τον αγαπημένο της Ρουτζέρο από τα μάγια της Αλτσίνα, για τον Ρουτζέρο η αγάπη τους είναι αυτό που θα τον λυτρώσει από τον έρωτα που νιώθει για την όμορφη μάγισσα και θα τον οδηγήσει στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής. Η Αλτσίνα η ίδια καταστρέφεται από την πραγματική και βαθειά αγάπη που νιώθει για τον Ρουτζέρο και την οδηγεί στο να χάσει τελικά τις μαγικές της δυνάμεις. Ενώ ο τρόπος που παρουσιάζεται ο έρωτας ως μαγική επίδραση, δεν είναι και λίγο όπως στην πραγματικότητα; Λύνονται τα μάγια, ξυπνάς από τον έρωτα που είναι τυφλός και βλέπεις ξαφνικά τον άλλο μπροστά σου όπως είναι και λες “μα καλά τι του/της βρήκα;”. Όπως παθαίνει ο Ρουτζέρο όταν χάνεται η μαγεία γύρω του. Και βέβαια υπάρχει και η Μοργκάνα που δεν αγαπάει βαθειά. Της γυαλίζει ο Ριτσιάρντο (δηλαδή η Μρανταμάντε ντυμένη άντρας), αφήνει τον Ορόντε και όταν βλέπει ότι είναι γυναίκα, επιστρέφει στον Ορόντε. Ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Βρίσκω όλη αυτήν την σκιαγράφηση των προσώπων και των καταστάσεων πραγματικά συναρπαστική!
Με μια τέτοια σαγηνευτική υπόθεση λοιπόν, την αριστουργηματική μουσική του Χαίντελ, μέσα στον κυριολεκτικά μαγευτικό χώρο του Ηρωδείου, με μαέστρο και σκηνοθέτη τον πολυβραβευμένο και εξαιρετικό Γιώργο Πέτρου, την καταπληκτική Καμεράτα, τα πάντα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια της Γιωργίνας Γερμανού και με ένα πραγματικά λαμπερό καστ διεθνούς βεληνεκούς, νομίζω ότι έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια συναρπαστική παράσταση, που εδώ μπορεί κανείς να πει ότι κυριολεκτικά θα μαγέψει το κοινό!
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Βιογραφικό
Η Μυρσίνη Μαργαρίτη είναι μια πολύπλευρη υψίφωνος με ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται απο το μπαρόκ ως την σύγχρονη μουσική. Ο διεθνής τύπος έχει εκθειάσει την μουσικότητά της, την δεξιοτεχνία, την καθαρότητα του ήχου και την εντυπωσιακή της σκηνική παρουσία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πασίγνωστο “Mozarteum” στο Salzburg, ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία με καθοριστικές στιγμές τις εμφανίσεις στο Bozar /Brussels, στα BBC PROMS, και στο Concertgebouw Amsterdam. Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες κι παραστάσεις σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Μεξικό, Κίνα, Αγγλία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, ενώ για τρία χρόνια υπήρξε μέλος του σολιστικού ensemble στην όπερα του Halle στην Γερμανία.
Σημαντικές εμφανίσεις της τρέχουσας σαιζόν περιλαμβάνουν τον ρόλο της Alcina στην ομώνυμη όπερα του Χέντελ στο Διεθνές Φεστιβάλ Handel του Halle στην Γερμανία, της Morgana (Alcina) στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο), της Contessa στους “Γάμους του Φίγκαρο” στην Εθνική Λυρική Σκηνή, της Belezza στο έργο “Il trionfo del Tempo e del Disinganno” στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαρόκ της Valetta στην Μάλτα, καθώς και τουρνέ σε Ινδονησία, Χονκ Κονγκ και Μεξικό.
Οι ρόλοι της Alcina, Armida (Rinaldo), Anastasio (Giustino), Armira (Scipione) αποτελούν μερικές από τις μελλοντικές της υποχρεώσεις.
Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Κόνταλι. www.myrsinimargariti.com
Διαβάστε επίσης:
Αλτσίνα: Η σπουδαία όπερα του Χαίντελ από την Καμεράτα στο Ηρώδειο